Drone Uçuş İzni Nasıl Alınır?

Drone Uçuş İzni Nasıl Alınır?

Orta yaşlarda birine düğün çekimi ve askeri keşif operasyonunda kullanılan bir cihaz söyleyin deseniz eminim size, saçmalama derler. Her teknolojik ürünün varlığını bir önceki nesil görmezden gelir ki, bu da normaldir.

Drone Nedir?

Bahsettiğimiz cihazın adı drone. Tarihi, farkında olmasak da, dedelerimizle aynı yaşta olan drone  1800’lü yıllarda denense de ilk başarılı girişimi 1915 yılında karşımıza çıkıyor, hem de ajanlık göreviyle. Alman siperleri ve bu siperleri gözleyen, gözlemekle kalmayan 1500 den fazla fotoğraf çeken İngiliz balonlarından bahsediyoruz. O zamanlar şimdiki gibi havalı isimleri yok. Yani o zamanlar isimleri sadece “balon”, “insansız hava aracı” değil. Tanım olarak, drone yeni insansız hava aracı,  (İHA) olarak, uzaktan kumandayla veya araç bilgisayarları ve pilot da dahil, mürettebatsız uçaklar olarak adlandırılıyor.

Teknolojinin evimize, bilgisayarımıza, cebimize ve hatta ev klimamıza girdiği günümüzde İHA’ lar herkesin satın alabileceği, kullanabileceği çeşitlilikte piyasaya çıkması hiç şaşırtıcı değil. Çıktığı yükseklik, ağırlığı, sürati gibi konular göz önüne alındığında hayati tehlikelere yol açabilecek İHA’ ların kullanımının sınırlandırılacağı ilk günlerden bilinen bir durumdu.

Yakın zamanda İngiltere Gatwick Havalimanında ortaya çıkan iki drone 246 kalkış ile 202 inişin iptaline ve 72 bin yolcunun mağduriyetine yol açtı. Düşünüldüğünde ortaya çıkabilecek ölümcül kazalar işten bile değil.

İzin Nasıl Alınır?

Bu sebeplerden dolayı, Sivil Havacılık Müdürlüğü, 23 Şubat 2016 tarihinde bir karar aldı. Çıkan kanuna göre, “500 gram ağırlığında ve bu ağırlığın üzerinde drone kullanan ve bunu ticari amaçla yapan kişiler ehliyet sahibi olmak zorundadır”. 23 Şubat 2016 tarihinde çıkan bir kanunla  500 gr ile 25 Kg arası olan tüm drone’ların kayıt edilmesi mecburi hale getirilmiştir. Bunu internet üzerinden http://iha.shgm.gov.tr/index.html adresinden yapabilirsiniz.

Ticari olmasının yanı sıra eğer hobi olarak kullanıyorsanız da lisans alma mecburiyetiniz var. Bu kadar da kolay değil. Lisansınız olsa da, kalabalık alanlarda, havaalanı yakınlarında ya da spor müsabakalarının yapıldığı alanlarda İHA kullanmanız yasak. Yine hobi olsa bile uygun alanda yapacağınız uçuşlar için mülki idareden izin almanız şart. Eğer istediğim yerde, istediğimi yaparım derseniz karşınıza 2920 sayılı yasa çıkıyor ve size diyor ki; 2 aydan 3 yıla kadar hapis ve 500 TL’den 10000 TL’ye kadar idari para cezası ödersin. Bunu da göze almayacağınızı düşünüyoruz. Sadece ceza olarak değil, ortaya çıkarabileceğiniz hayati tehlikelerden dolayı da kabul edilebilir gibi değil.

Sağlıklı, emniyetli ve yasalara uygun uçuşlar için drone’lar 4 kategoriye ayrılıyor

1) İHA0: Azami kalkış ağırlığı 500 gr – 4 kg: görerek şartlarda 400 ft (122 metre) altı ve en fazla 2 km görüşe açık havada uçabilir.

2) İHA1: Azami kalkış ağırlığı 4 kg – 25 kg:  SHGM’ye kaydı şart. Uçuş izni alma zorunluğu gerekmeyecek olan bu drone’lar da görerek şartlarda 400 ft (122 metre) altı ve en fazla 2 km görüşe açık havada uçabilir

3) İHA2: Azami kalkış ağırlığı 25 kg – 150 kg: (İHA2) için SHGM’ den Özel Uçuş İzni, Tescil, Pilot Lisansı mecburi Bu drone’ların uçurulabileceği alanlar için izin şart koşuluyor.

4) İHA3: Azami kalkış ağırlığı 150 kg ve üstü: Uçuşa Elverişlilik ve  Pilot Lisansı gerekiyor. Ayrıca tescil şartlarına tabi tutulacak. Bu drone’ların uçuş bölgesi  ise yine izine bağlı.

Yukarıdaki şartlara uyuyorsanız sizden Üçüncü Şahıs Mali Mesuliyet Sigortası” ve “Risk Analizi” de istenecek. Yani yol açabileceğiniz maddi hasarlardan sorumlu olacaksınız. Ticari ya da hobi olsun drone uçurmak ile ilgileniyorsanız yetkili uçuş okullarının listesine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. İyi ve emniyetli uçuşlar.

https://iha.shgm.gov.tr/public/yetkili-ucus-okullari.html adresini ziyaret edebilirsiniz.

Originally posted 2022-06-06 17:59:03.