Kanser Ağrısı Nedir?

Kanser Ağrısı Nedir?

Kanser ağrısı nedir konusuna geçmeden, bu yazıda paylaştığım bir kitabın kansere ve kanser ağrılarına kesin çözüm olabileceğini düşünüyorum. Lütfen bu bölümü okumayı ihmal etmeyin. Acaba baştan beri kansere kesin çözüm vardı da biz mi bilmiyorduk?Öyleyse bu konuda suçlu kim? Hepinize sağlıklı günler diliyorum.

Kanser Ağrısı Nedir?

Tanı alan hastaların bir çoğunda ağrı şikayeti vardır. Hastalıklarının teşhisi üzerine hastalar önce ağrılarının kendisini sonra da tedavisinin ne şekilde olacağı konusunda aşırı derecede kaygılandıkları için var olan ağrılarını ifade etmekte güçlük çekerler. Fakat ağrı konusunda şikayet ederlerse kendilerine konulan tanının tedavilerini erteleyebileceklerini düşünürler. Bundan da anlaşılacağı üzere kanser ağrısı nedir, nedenleri nedir ve tedavisi nasıldır gibi sorular ortaya çıkmaktadır.

Kanserde Ağrının Nedenleri

Bu nedenler üç ana kısma ayrılır, bunlardan birincisi meydana gelen kitlenin oluşturduğu ağrıdır. Bu ağrı dokuda farklı gelişen tümörün kapladığı alanda meydana gelmektedir. İkincisi meydana gelen bu kitlenin dışındaki bir bölgede bulunan sinirler, kemikler ve kaslara ait olan ağrıdır. Üçüncüsü ise kemoterapi ve radyoterapi gibi tedaviler sırasında meydana gelen ağrılardır. Bu ağrıya genel olarak kitlenin çıkarılması sonucu cerrahi işlemlerden sonra oluşan ağrı veya kronik ağrı denilmektedir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Öncelikle kanserde ağrının bu üç nedeni teşhis edilir ve daha sonra tedavisine başlanır. Daha sonra tedavide ağrı basamak tedavisi uygulanır. Ardından doktor kontrolünde ilaçlar ile tedavi veya girişimsel ağrı tedavisi yöntemleri uygulanır. İlk olarak ilaçla tedavi yöntemi kullanılır ve hastaların çoğu bu ilaçlardan büyük oranda fayda sağlayabilir. İlaçların kullanılmasında ise öncelik ağızdan alınan ilaçlarda olmalıdır. Diğer yandan girişimsel yöntemlerden faydalanılabilir. Daha sonra ise ağrının etkisine göre ilaçlar çeşit veya doz bakımından değiştirilebilir. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken nokta bağımlılık olayıdır. Hastaların ilaçlara bağımlı olmamasına dikkat edilmelidir. Hastaya verilen ilaçların yanında doktor kontrolü ile ilave olarak vitaminler, antidepresanlar ve antiepileptikler verilebilir. Diğer yandan hasta meydana gelen ağrıların kanser tanısında çekilmesi gereken bir süreç olmadığını ve bu süreci atlatabileceğini bilmelidir. Aksi taktirde tedavi sürecinde hasta psikolojik olarak da kötü duruma düşebilir.

Kanser Ağrısı Tedavisi

Kanser ağrısı tedavisi; bir insanın kanser olması sürekli olarak ağrı ve acı çekeceği anlamına gelmemektedir. Şayet ağrısı bulunuyor ise bunu hafifletmek için yardımcı olabilecek birden fazla türde ilaçlar bulunmaktadır. İlaçları alabilmek için çok farklı yollar ve ilaçların dışında değişik yöntemler de mevcuttur.

Ağrı bütün vücudunuzun bütün kısımlarını etkilemektedir. Gerçekten ağrı var ise, hayatınızdaki sıradan normal bir günde bile etkinliklere katılmanız mümkün olmayabilir. Kanser ağrısı çeken bir hastanın hatta uyku sorunları ve yemek yeme problemleri yaşanabilmektedir. Ağrısından dolayı sinirli görmek mümkündür. Aileniz ve arkadaşlarınız her gün kendini nasıl hissettiğini sorarlar ve vereceğiniz tek cevap kendimi çok yalnız hissediyorum olacaktır. Akut ağrılar ise çok şiddetli ve fazlası ile kısa sürmektedir. En fazla rastlanmakta olan şekli vücudun bir biçimde yaralanmış olmasına da işarettir. Bu ağrı genel olarak yaralanma iyileşene kadar devam eder.

Kanser olan bir hastanın ağrıyı normal bir süreç olarak kabul etmelidirler. Bütün bu ağrılar tedavi edilebilir veya giderilebilmektedir. Ağrı kontrol edildiği zaman, çok iyi bir uyku ve çok iyi bir yemek, aile ile arkadaşlar olmanın keyfini çıkarabilir veya kendinize ait iş ve hobilerinize kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

Kanser ağrısının şiddeti kanserlerin türüne, kanserin ölçüsüne ve ağrıların eşiği (ağrı tolerans) ne bağlı olduğu bilinmektedir. Kansere yakalanmış olan hastaların kansere bağlı şiddetli ağrı olma olasılığı çok yüksektir.

Ağrılar, kanserle ilişkili tedavisi veyahut testlerin sonucuna göre bağlı olarak kaynaklanabilir. Bunun yanı sıra kanser veyahut tedavisi ile ilgisi de bazen bulunamamaktadır. Tüm kanser hastalarında görüldüğü üzere, baş ağrıları, kaslardaki çeşitli ağrılar ve bunlara benzeyen diğer ağrıları da yaşayabilirler.

Kanserden oluşmakta olan bu ağrılara ise kemikler ile birlikte sinirler veyahut vücut organlarına baskı yaptığından dolayı bir tümör de sebep olabilir.

Kanser Tedavisi

Kanser Nedir?

Kanser, normal bölünme yeteneğini kaybetmiş hücrelerin kontrolsüz şekilde bölünmesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Kanser kardiyovasküler hastalıklardan sonra ikinci önde gelen ölüm nedenidir. Kanser kalıtsal yatkınlık nedeniyle görülebileceği gibi kişinin yaşam koşullarına bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Bu koşullar arasında yetersiz/dengesiz beslenme, fiziksel olarak inaktif olma, sigara ve alkol kullanımı, çevre kirliliği, mesleki maruziyetler, enfeksiyonlar ve yaş da etkili olabilmektedir. TÜİK verilerine göre Türkiye’de bir günde 450 kişi, bir yılda ise 163500 kişi kanser tanısı almaktadır. Bu rakam her geçen gün artmakta olup endişe vericidir.

Kanser Tedavisi

Kanserin tedavisi oldukça zor bir süreçtir. Tedavinin hem ağır yan etkileri hem de hastalığın yıkıcı bir psikolojisi vardır. Kanser tedavisi 3 ana grupta toplanabilir.

1- Cerrahi Yöntemi

Sınırları belli olan kanser hücrelerinin ameliyat ile alınması esasına dayanır. Bu yöntem kanser hastalarının çoğunda (%75-80) ilk tedavi seçeneği olarak değerlendirilir. Cerrahi yöntemiyle küçük bir lezyon çıkarılabileceği gibi bir organın tamamının alındığı büyük bir operasyon da gerçekleştirilebilir.

2- Radyoterapi Yöntemi

Radyoterapi özel bir hızlandırma tüpünde üretilen röntgen sezyum kobalt, gama gibi ışınların veya nötron ve elektron gibi parçacıkların kullanıldığı bir tedavi yöntemidir. Radyoterapi, cerrahi gibi bölgesel bir tedavi yöntemidir.

3- Kemoterapi Yöntemi

Kemoterapi kanserin ilaçla tedavisi demektir. Ard arda farklı maddelerden oluşan ilaçların hastaya kürler halinde verilmesi esasına dayanır. Kemoterapi ağır yan etkileri beraberinde getirir. Bunun neden cerrahi ve radyoterapinin aksine, sistemik bir tedavi sunmasıdır. Çok bölünen kanser hücresini hedef alan ilaçlar, vücudun normalde de çok bölünen hücrelerine hızla zarar verir. Bu zararı hasta saç dökülmesi, kan hücre sayısında azalma, bağışıklık sisteminde zayıflama ve aşırı mide bulantısı ile hisseder.

Tüm bu genellemelere rağmen kanser tedavisi bu 3 ana başlık ile sınırlı değildir. Bu tedavilere destek olması için kullanılan geleneksel ve tamamlayıcı tedavi yöntemleri de mevcuttur. Bu yöntemlere fitoterapi, akupunktur, homeopati, masaj, yoga, reiki ve meditasyon örnek verilebilir. Hastalar ve hasta yakınlarının bir konuda bilinçli olması gerekmektedir. Her çareyi denemekte fayda gören hastalar için durum oldukça zordur. Ancak hangi yöntemin uygulanacağına doktorun karar vermesi hastanın sağlığına kavuşmasında oldukça önemlidir.

4-Gelecekten Mucize İksirler Kitabı

Vahdet Tobias Turkon tarafından yazılan bu minik kitap sayesinde kanserden çok kısa sürede iyileşen tanıdıklarım var. Şiddetle bu kitabı edinmenizi tavsiye ediyorum. Internette online kitapçılarda bulabileceğiniz bu kitabın sadece kanser değil neredeyse tüm hastalıklara iyi gelen çözümleri var. Buraya tıklayarak kitabı googleda aratabilir,satıldığı kitapçılara ve kitabın asıl sitesine ulaşabilirsiniz. Daha önce bir arkadaşımızın kitap hakkında yazdığı yazıya da buradan ulaşabilirsiniz.

Kanser Ağrısının Kaynakları

Kanser hastalığının veya tedavi sürecinin yol açtığı rahatsız edici bir durum olan kanser ağrısı kişiden kişiye şiddeti, süresi, biçimi değişen bir rahatsızlık durumudur. Kanser vakalarının büyük çoğunluğunda büyüyen tümörün sinirlere veya omuriliğe baskı yapması veya kanser hücrelerinin kemik, organ ve kan damarı üzerinde yayılma göstermesi ağrı nedeni olarak belirmektedir. Kanser hastalığının seviyesi ilerledikçe ağrı hissetme ihtimalinde artış olmaktadır. Bağışıklık sistemi ile ilgili sorunlar ve tedavi sürecinin yan etkileri ile kanser hastasının enfeksiyon kapmaya açık olması kanser ağrısının ikincil nedenleri arasında değerlendirilmektedir.

Kanser Ağrısı İle Mücadele

Kanser hastalarının çoğunlukla içinde bulunduğu stres ve depresyon hali ağrı ile baş edebilme kuvvetini etkilemektedir. Kanser ağrısı ppt ile hastalar süreç hakkında bilgilendirilmektedir. Kanser ağrısı ile mücadelede etkili olan değişik yöntemler kullanılmaktadır. Hangi yöntemin daha etkili olacağını hastanın kişisel özellikleri ağrının çeşidi ve şiddeti belirlemektedir. Bu nedenle ağrının net olarak tanımlanması tedavi sürecini etkileyen önemli bir detaydır.
Ameliyat ile alınabilen bir tümör ağrı kaynağını oluşturuyorsa ameliyat sonrasında ağrı tamamen veya büyük ölçüde yok olmaktadır.

Hafif veya orta dereceli kanser ağrılarında reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar etkili olabilmektedir. Reçetesiz temin edilen ağrı kesicilerin ağrıyı kesmede yetersiz kalması durumunda bu ilaçların dozu artırılarak veya bu ilaçlara uyuşturucu etkisi olan ilaçlar eklenerek ağrı ortadan kaldırılmaya çalışılmaktadır. Çok şiddetli kanser ağrılarında bu tedavi rahatlama sağlamakla birlikte bilinç bulanıklığı yaratma, uyku hali gibi olumsuz durumlar ile karşılaşma riski bulundurduğu göz önünde bulundurulmalıdır.

Kanser Ağrısı İle Mücadelede Alternatif Yöntemler

Akupunktur, nöroşirürji, elektrikli uyarı tedavileri ağrı sinyalinin beyne iletilmesini önlemek için başvurulan alternatif tedavi yöntemleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Şiddetli olmayan ağrılarda davranış değiştirme tekniklerinin kullanılması ağrı üzerinde etkili olabilmektedir. Bu teknikler ağrı kesicilerle birlikte ilave tedavi olarak kullanılmaktadır.

Originally posted 2022-05-26 20:26:24.