Bilgisayara Format Atma İşlemi Nasıl Yapılır?

Bilgisayara Format Atma İşlemi Nasıl Yapılır?

Bilgisayara format nasıl atılır sorusuna cevap vermeden önce, format atmak nedir ve hangi durumlarda gereklidir sorusuna cevap vermek daha yerinde olacaktır.

Format Atmak Nedir?

Kısaca format bir diski yeniden kullanmak amacıyla biçimlendirmek anlamına gelmektedir. Genel ismi optik medya olan hard disk, disket sürücü, flash disc, sd card gibi aygıtların okuma ve yazma işlemine hazır hale getirilmesine format adı verilmektedir.

Bilgisayar için format atmak ise, bilgisayarımızda kullanılan hard disk ve ssd’lerin işletim sistemi dahil içindeki her şeyin silinerek bomboş bir hale getirilmesi demektir. Format nedir sorusunun en kısa cevabı budur. Format sözcüğünün kelime anlamı ise biçim demektir.

Hangi Durumlarda Bilgisayarımıza Format Atmamız Gerekir?

Bilgisayarımızda uzun süre kullanıma ya da kullanım hatalarına dayalı sistem hataları sonucu oluşan aksaklıkların giderilmesi için sistemimizin tekrar stabil duruma getirilmesi için format atma gerekliliği duyarız. Ayrıca bilgisayarımız güvenli mod dahil açılmıyorsa, Windows işletim sistemi ayarlarınız bozulduysa ve sistem geri yükleme işe yaramıyorsa, işletim sistemi açılırken ya da sistem kullanımı sırasında mavi ekran hatası geliyorsa ve önerilen tüm işlemleri yaptığınız halde hala aynı hata oluşuyorsa bilgisayarınıza format atma zamanı gelmiş demektir. Format nasıl atılır bilgisayara faydası nedir ya da zararları nedir bu yazımızda öğreneceğiz.

Bilgisayara Nasıl Format Atılır?

Bilgisayara nasıl format atılır sorusunun aslında tek bir cevabı yok, kullandığımız işletim sistemine göre değişecek olan format atma işlemi aslında sanıldığı kadar zor bir işlem değildir. Bu yazımızda en güncel Windows versiyonu olan Windows10  için format atma işlemini sizlere anlatacağız.

Windows 10 Format Atma

En güncel ve popüler Windows versiyonu olan Windows 10 gelen son güncellemeler ile format atma işlemini en sağlıklı ve kolay halde yapmaya olanak sağlıyor.  Diğer işletim sistemlerinin aksine 1 saat gibi çok daha kısa bir sürede tamamlanacak olan format işlemi ile bilgisayarınızı fabrika çıkışı haline getirmeniz veya dilerseniz işletim sistemini değiştirmeniz mümkün. Önemli bir nokta ise bilgisayarınıza format atmaya başlamadan önce gerekli olan dosyalarınızın yedeğini almanızdır.

1.Adım, Windows 10’da arama kısmına girerek arama yerine “ayarlar” yazın. (Arama kısmı başlat menüsünün hemen yanında büyüteç simgesi ile gösterilmektedir.)

2. Adım, açılacak olan menüden güncelleştirme ve güvenlik sekmesine giriş yapın.

3. Adım, açılan menüde sol kısımda yer alan “kurtarma” sekmesine tıklayın.

4. Adım, kurtarma menüsü size nasıl bir işlem yapmak istediğinizi soracaktır. Eğer bilgisayarınızda saklamanız gereken bir şey yoksa ya da gereli olan yedekleri aldıysanız “her şeyi kaldır” seçeneğini işaretleyebilirsiniz.  Eğer dosyalarınıza ihtiyacınız varsa “kişisel dosyalarımı sakla” seçeneğini seçebilirsiniz

5. Adım, son olarak Windows size bir soru yöneltecek, ilk seçenekte sadece dosyalarımı sil, ikinci seçenekte ise hard diski tamamen temizle seçenekleri mevcut. Kendinize uygun olan seçeneğe tıklayarak format işlemine başlayabilirsiniz. (Eğer bilgisayarınızı satmayı planlıyorsanız hard diski tamamen temizle seçeneği sizin için daha uygun olacaktır.)

Onay verdikten sonra sistem özelliklerinize göre en geç 60 dakika içerisinde bilgisayarınız formatlanmış ve sıfır bir Windows 10 sürümü ile karşınızda olacaktır.

Gerekli durumlarda bilgisayara format atmanın dışında senede bir kere bilgisayarınıza format atmanızda yarar vardır. Format attıktan sonra bilgisayarınızdaki hızlanma gözle görülür biçimde olacaktır.

Format Atmak Bilgisayarımıza Zarar Verir mi?

Ancak bilgisayara sık sık format artmak hard diskimize zarar verecektir. Format atma işleminde sürücü ya da sürücülerimiz sıfırlanır ve disklerimiz her format atma işleminde gereğinden fazla hızda çalışır. Bu hızlı çalışma durumu da hard disklerimizde istenmeyen bire veri kaybı oluşmasına sebep olabilir, bu durumda da az da olsa hard diskimizde boyut azalma problemi yaşanabilir.

 

           

 

 

Originally posted 2022-06-02 21:05:23.