Çocuklarda Obezite ve Nedenleri

Çocuklarda Obezite ve Nedenleri

Bugün çocuklarda obezite konusunu ele alıyoruz. Çocuklarda obez olma yaşı anne karnında başlıyor. Eğer anneler obez olarak hamile kalırlarsa çocuğun obez olma riski artıyor.  Diğer taraftan 5 yaş ve 7 yaş arasında bir risk var fakat en önemli zaman ergenlik dönemi. Kız çocuklarında ve erkek çocuklarında en fazla yağlanmanın olduğu dönem ergenlik dönemi oluyor.

Sitemizde bulunan şeker hastalığına kesin çözüm yazısının hem obezite hem de diğer rahatsızlıklar için faydalı olacağını düşünüyorum.

Çocuklarda Obezite Hangi Hastalıklara Davetiye Çıkarıyor?

En önemli hastalık şeker hastalığı. Şeker hastalığı genelde 40 yaş civarlarında başlayan bir rahatsızlık. Fakat fazla kilo devreye girince şeker hastalığı da  çok daha erken yaşlarda görülür.Kötü beslenme ve arkasından gelen kilo ile birlikte çocuklarda karın bölgesinde yağlanma başlıyor ve insülin direnci gibi bir problem ortaya çıkıyor. Son yıllarda çok fazla çocuk şeker hastalığından muzdarip. Diğer taraftan ise karaciğer yağlanması çocuklarda en sık görülen problemlerden bir tanesi. Normalde karaciğer yağlanması ileri yaşlarda alkole bağlı bir rahatsızlıktır. Diğer bir sorun ise hipertansiyon . Hipertansiyon da gene çocukların karşılaştığı bir başka hastalık. Aslında tüm bu hastalıkların nedenleri aynı gibi gözüküyor. Yetersiz, dengesiz ya da kötü beslenme alışkanlıkları. “Aman oğlum yesin de büyüsün” gibi geleneksel sözlerimizin yarattığı sorunları keşke inceleyebilecek birileri olsa. 🙂

Çocuklarda obezite

Çocuklarda Obezite İçin Neler Tehdit Oluşturur?

Fast food beslenme, diğer hazır gıdalar,  özellikle enerji içecekleri, gazlı içecekler, meyve  ve bunun yanında  yemek öncesinde abur cubur atıştırmalar kilo alımının  hızına etki eden sebeplerdir.

Beslenme Alışkanlığı

Çocuğu anne sütünden ayırdıktan sonra  anneler çok dikkat ederler. 1 yaşına kadar doktorların tüm söylediklerine dikkat eder ve özen gösterirler. Fakat 1 yaşından sonra, çocuk birazcık büyüdüğünde, onun elinde çikolatalar görmeye başlarsınız.Ağladığı zaman yiyeceklerle ödüllendirdiğinizde büyüyen çocuklar artık üzüntü ve de sıkıntılarını yiyecekle giderebileceklerini sanırlar. Ve her stresli dönemde yiyecek veya içeceklere sarılırlar. Çcoukken obezite sorunuyla karşılaşmadılarsa bile ilerleyen yaşlarda, çocukken kazandıkları bu dürtü yüzünden, kötü beslenme alışkanlıkları ortaya çıkar ve onları obez olmaya, şeker hastalığı,karaciğer sorunları  gibi sorunlarla karşılaşmaya iter.

Çocuğunuz İçin İyi Şeyler

1) Şunu ye bunu ye diye zorlamamalısınız. Çocuğun bir gıdaya ihtiyacı varsa beyni zaten devreye girecek ve çocuğun canı onu isteyecektir. (Şekerli gıdaları burada devre dışı bırakmalısınız çünkü şekerli gıdalar beyin için uyuşturucu etkisi yapan gıdalardır. ) Demek istediğim şu kişi “Anne canım çikolota istiyor” lafını gözardı ederken, “Anne canım köfte istiyor.” lafını önemsemelisiniz.  Muhtemelen “Anne canım köfte istiyor.” diyen bir çocuk vücudunda demir eksikliği yaşadığı için bunu söylüyordur.

2) Yiyecekle ödüllendirmemelisiniz. Sizin çocuğunuza iyi bir şey yaptığında çikolota benzeri gıdalar vermeniz çocuğun beynine rüşvet vermekten başka bir şey değildir. Ve ileriki yıllarda yukarıda bahsettiğim gibi çocuğunuzu obeziteye itmiş olabilirsiniz.

Sevgiyle ve sağlıkla kalın.

Originally posted 2022-06-16 03:11:52.