Sağlıklı Diyet Yemekleri Nelerdir?

Sağlıklı Diyet Yemekleri Nelerdir?

Bugün bir yazıya denk geldim. Yazıyı aşağıda paylaşacağım. Şimdi bu yazıyla dalga mı geçeyim yoksa bu yazıda söylenen şeylerin imkansızlığından mı bahsedeyim bilemedim. Yazının başlığı “Sağlıklı Diyet Yemekleri Nelerdir?”

Öncelikle ben sağlıklı diyet yemekleri diye bir kavrama inanmadığımı belirtmek istiyorum. Neden mi inanmıyorum? Her insanın geçmişi farklıdır. Dolayısıyla geçmişte yedikleri farklıdır. Yediklerinden dolayı vücutlarındaki bazı kimyasallar az, bazı kimyasallar fazladır. O yüzden genel bir sağlıklı diyet yemekleri yazısı yazmak mümkün değildir. Ama yazı başlığı eğer ” Kişiye Özel Diyet Yemekleri” olsaydı belki ilgimi çekebilirdi.

Önce yazıyı paylaşayım. Sonra da üzerine biraz tartışalım istiyorum.


Sağlıklı Diyet Yemekleri Nelerdir?

Diyet

Sağlıklı diyet yemekleri

İdeal kiloda kalmak ve sağlıklı yaşamak için yediklerimize dikkat etmeli ve spor yapmayı alışkanlık hale getirmeliyiz. Son yıllarda yapılan araştırmalar ideal kilo için doğru beslenmenin %70, spor yapmanın %30 oranında etkili olduğunu gösteriyor. Bu sebeple sağlık önceliğinde hazırlanmış diyet yemeklerine yönelmeliyiz. Aşağıda sıralanan kurallar katı bir rejim için geçerlidir.

Diyet sırasında her öğünde en fazla bir dilim kepek veya lifli ekmeklerden yiyebiliriz. Su tüketimi gün için de en az 2,5-3 litre olmalıdır. Su tüketimi vücudumuzu gece yormamak açısından gün içinde olmalıdır. Kahve sade veya yağsız sütlü olmalı ve günde ikiyi geçmemelidir. Siyah çay açık olarak tercih edilmeli ve aralarda 1-2 fincan yeşil çay içilmelidir.

Öğünlerde sürekli aynı yemekleri yemek diyetten sıkılmayı hızlandırdığından belirli bir gün belirleyip o hafta yapılacaklar ve yenecekler planlanmalıdır. Örneğin Pazar günü diğer günlerin planlaması yapılmalı, gerekiyorsa alışverişe çıkılmalı ve eksikler alınmalıdır.

Kahvaltıda Diyet

Bir çay kaşığını geçmeyecek şekilde zeytinyağı eklenen domates, salatalık söğüşü ile birlikte dil peyniri, lor peyniri gibi yağsız veya az yağlı peynirler tercih edilmelidir. Protein açısından çok zengin olan yumurta kahvaltıların vazgeçilmezidir. Ancak yumurta, haşlanarak veya yağsız tavada pişirildiği takdirde diyete yönelik bir yiyecek olabiliyor. Zeytin, yağlı bir yiyecek olduğundan diyetlerde çok önerilmemektedir. Ancak tuzsuz çeşitlerinden haftada bir iki kez en fazla 2-3 tane yenebilir.

Diyette Öğle Yemeği

Öğle öğünlerinde et, ızgara veya haşlama olarak tercih edilmelidir. Ağırlıklı olarak tavuk veya hindi eti, haftada bir iki kereyi geçmeyecek şekilde de kırmızı et veya köfte yenebilir. Etlerin yanında mutlaka salata tüketilmelidir. Öncesinde kremasız ve unsuz hazırlanmış bir çorba içilebilir. İçecek olarak su, soda ve ayran dışında sağlıklı bir seçenek ne yazık ki bulunmuyor.

Akşam Diyeti

Uzmanlar, yatmadan en az dört saat önce yeme içme konularını bırakmayı öneriyor. Bu da 19.00-19.30 arası en geç akşam yemeği masasına oturmayı gerektiriyor. Az yağla hazırlanmış sebze yemeklerinden en fazla dört yemek kaşığı yemek en ideal beslenme şekli. Yanında yine az yağ ile hazırlanmış bol salata tüketmek doygunluk hissini yaşattığından önemli.

Ara Öğünler

Ana öğünlere en geç bir saat kala önerilen, ara öğünlere çok çeşitli alternatifler yaratabiliriz. Küçük bir kâse yoğurt, küçük bir porsiyon meyve, bir avuç içini geçmeyecek kadar badem veya ceviz bunlardan bazılarıdır. Meyve olarak mevsimine göre elma, kivi, mandalina gibi şeker seviyesi düşük olanlar tercih edilmelidir.


Öncelikle yazının ilk paragrafındaki falso ile başlayayım. Daha önce yazılarımda belirttiğim gibi ben sporun sağlığa yararlı olduğundan şüphe duyanlardan biriyim. Çünkü sporcular erken yaşlanıyor ve erkenden de öbür tarafa göç ediyorlar. Bunu farketmediğinize eminim ama ben çevremde çok uzun yıllar sağlıklı yaşayan bir sporcu görmedim.  Basit bir mantığı var: “Vücudu fazla yorarsanız erken yıpranır.”

Gelelim yazının diğer kısımlarına. Bu yazıyı yazan arkadaşın sanırım ekonomideki kötü gidişattan haberi yok. Kahvaltıda başlamış lor peyniri,dil peyniri demeye sonrasında hindi eti,köfte diye devam etmiş. Bunları kaç kişi alabilir ve hadi aldı diyelim kaç kişi yoğun çalışma hayatından dolayı vakit bulup da bahsettiğiniz diyet programını yapabilir.

Ben Gelecekten Mucize İksirler kitabındaki 2. karışımı düzenli kullanıyorum. Ve açıkcası artık yediklerime içtiklerime dikkat etmiyorum. Çünkü metabolizmam düzeldi. Evet biraz zaman aldı. Çünkü sağlığım dış etkenlerden dolayı o kadar fazla yıpranmış ki. Bize büyük bir oyun oynanıyor. Gerçi dünyanın kendisi büyük bir oyun. Ve bahsettiğim kitabı okuduğunuzda ve biraz araştırma yaptığınızda dediğimi anlayacaksınız.

Originally posted 2022-06-16 07:39:23.