Özgüven Çok Yüksek Olunca Neler Olur? Narsizm ve Özgüven

Özgüven Çok Yüksek Olunca Neler Olur? Narsizm ve Özgüven

Çocukluk Döneminde Kişilik Oluşması

Özgüven önemlidir.

Özgüven çocukluğumuzda gelişir. Yeterince özgüven kişinin hayata atılabilmesi için kesinlikle gerekli bir unsurdur. Tabi aması var… 🙂

Özgüven bireyler için temel ve çok önemli bir duygusal gerekliliktir. Özgüven diğer bir anlamda kendimizi ne kadar değerli bulduğumuzun ve ne kadar kendimize değer verdiğimizin göstergesidir. Özgüvenin gelişimi özellikle çocukluk dönemlerinde oluşmaktadır. Anne ve baba tutumları,yetiştirme biçimleri ve çevresel diğer faktörler çocuğun kendi hakkındaki duygularının oluşumunda ve özgüven gelişmesinde oldukça önemlidir. Çocukluğunda sürekli hakaret duyan, eleştirilen ve şiddet gören çocuklar kendilerine güven duyguları köreleceğinden ileriki hayatlarında başarısızlık yaşayabilirler. O yüzden çocuk sahibi olmak isteyenler bunun çok büyük bir sorumluluk da getireceğini bilmelidirler.Aileler yapacakları her hareketin, söyleyecekleri her sözün çocuğun gelecek yaşamında etkili olabileceğini düşünmeli ve çocuklarını yetiştirirken bunun farkında olarak hareket etmelidirler.

Her Şeyin Başı Kendine Güvenmekten Başlar Ama….

Kendine güvenen bireyler, karşılarındaki insanların kendileri için ne düşündüğüne önem vermezler. Özgüveni yüksek insanlar kendi kendilerini sevmekle mutlu olurlar. Kendine güvenen birey kendini iyi hissetmek için çevresindeki diğer kişileri yargılamaya ve küçümsemeye çalışmaz. Hayır demesi gereken bir durumda, bilmiyorum, emin değilim gibi cümleler yerine hayır derler. Gerektiğinde hayır diyebilmek hayatta başarılı olmanın en önemli unsurlarındandır.

Yüksek özgüvenli kişiler negatif düşüncelerin başarısızlık getireceğini bilirler. Karşısındaki kişinin ne düşüneceğinden çok kendi düşüncelerine ve isteklerine önem verirler. Başkalarıyla iletişimi kendilerini kanıtlama aracı olarak görmezler. Bilmediği bir konu hakkında fikri olmadığını açıkça söylerler ve bunu dile getirmek onlar için sorun oluşturmaz. Özgüveni yüksek kişiler hata yapmaktan korkmazlar. Bir fırsat bulduklarında “yapabilir miyim” endişesi duymadan hemen değerlendirmek isterler. ..

Şimdi gelelim fasülyenin faydalarına… Özgüven Çok Yüksekse Sıkıntı Çıkabilir

Kişi özgüveninden dolayı kendini olduğundan daha yetenekli görebilir.

Özgüveni yüksek kişi atıldığı işlerde bunu abartmamalıdır. Özgüven narsizme dönüşürse sonrası yalnızlık ve başarısızlık olabilir.

Özgüven kişide olması gereken bir unsurdur. Ancak özgüven çok yüksek olunca kişinin hata yapması kaçınılmazdır. Özgüveni yüksek kişi her türlü fırsata atlamayı deneyeceği için hatalar yapar. Kişinin özgüveni fazla yüksek olduğu için, bazen fazla düşünmeden bilmedikleri konulara da atlarlar. Konuya hakim olmadıkları için başarısızlık yaşayabilirler. Ayrıca kendilerini fazla önemsedikleri için bazen diğerlerinin uyarılarına kulak asmazlar. Bu yalnız kalmalarına ve yaptıkları yanlışları görmemelerine neden olabilir.

Sonrasında Özgüven Düşüşü

Özgüven eksikliği kötü olduğu gibi çok yüksek özgüven de birey için olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Özgüven,özgüven eksikliği ve narsizm arasında ince bir bağlantı vardır. Bunlar arasındaki dengenin doğru oluşturulması önemlidir.

Ve bu söylediklerimin sonrası vahim. Arka arkaya yapılan hatalar özgüvenin yavaş yavaş kaybolmasına sebep olurlar. Kişi özgüveni yüksek olduğu için kendini toparlamaya çalışsa da özgüven narsizme dönüştüğü için birey artık yalnız kalmıştır. Ve toparlanması epey zaman alabilir.

Öyleyse Özgüvenimiz Yüksek Olacak Ama Diğerlerine De Kulak Vereceğiz

Olayın ortasındayken yani mevcut durumu yaşarken bazen hatalarımızı görmemiz zor olur. O yüzden özgüvenimizin verdiği güçle hareket ederken, çevremizdeki dostlarımızın ve arkadaşlarımızın da ne düşündüğünü önemsememiz gerekir. Bizim görmediklerimizi onların görebilme olasılığını göz ardı etmezsek özgüveni narsizme dönüştürmeden daha başarılı sonuçlar elde edebiliriz.

Originally posted 2022-05-29 16:51:40.