Laparoskopi Nedir?

Laparoskopi Nedir?

Laparoskopi Nedir?

Genel anestezi uygulanarak gerçekleştirilen ve ucunda kamera olan uzun ince bir tıbbi cihazın karın kısmında açılan genellikle 3 (1 – 4 arası) kesi aracılığı ile iç organların görüntülenmesi yöntemi ile yapılan bir ameliyattır. Halk arasında “ kapalı ameliyat ” ya da “kansız ameliyat ” adı ile bilinen bu cerrahi yöntem adını operasyon sırasında kullanılan “ laporoskop ” cihazından almıştır.

Laporoskop cihazı küçük ancak çok yüksek çözünürlüğe sahip bir kamerası bulunan ve oldukça yoğun bir ışık veren ince uzun bir tıbbi cihazdır.

Laparoskopi Ameliyatı Nedir?

Laparoskopi cihazını tanımladıktan sonra laparoskopik ameliyat nedir sorusunun cevabı çok daha kolay anlaşılır olacaktır. Karın bölgesine açılan küçük kesi sayesinde, karnın içerisine yerleştirilen laporoskop cihazı hareket ettirildikçe gerekli görülen yerlerden alınan görüntü doktorun önüne bulunan monitöre aktarılır. Bu sayede doktor açık ameliyata gerek kalmadan sorunlu bölgeyi belirler ve gerek gördüğü durumlarda biyopsi örneği de alabilir.

Laparoskopik ameliyatlar ilk başlarda sadece jinekoloji ve safra kesesi ile ilgili operasyonlarda kullanılırken günümüzde pankreas, bağırsak, karaciğer, mide ve dalak gibi diğer organların da izlenerek herhangi bir sorun varsa belirlenmesinde kullanılmaktadır.   

Laparoskopi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Laparoskopi yöntemi kullanılmaya başlanmadan önce cerrahlar bazı hastalıkların teşhis ve tedavisi için hastaların karın bölgelerinde 20 ila 45 cm arasında değişen bir kesi açmak zorundalardı. Geliştirilen laparoskopi ameliyat yöntemi sayesinde bu kesi ortalama 1.5 cm kadardır. Yapılan kesilerin bu kadar küçük olması sebebiyle bu tür operasyonlara anahtar deliği ameliyatı da denilmektedir.

Adım Adım Laparoskopi Ameliyatı

Laparoskopi nedir nasıl yapılır sorusunun cevabı ve aşamaları ise şöyle sıralanabilir;

  • Hasta genel anestezi ile uyutulur.
  • Daha hastanın göbek deliğinin altına ufak bir kesi yapılır bu delikten Veress iğnesi yapılır. Bu işlem karın bölgesine yani batına karbondioksit gazı verilmesi için yapılır.
  • Bu iğne işleminin ardından hastanın karın bölgesine karbondioksit gazı verilerek karnın şişmesi sağlanır. Bu sayede iç organlar çok daha net ve açık biçimde gözlemlenebilir. ( Karbondioksit gazı verilmesinin sebebi, bu gazın kokusuz, renksiz olması ve yanıcı olmamasıdır. Aynı zamanda bu gazın kanda eriyebilirliği ve solunum yolu ile vücuttan atılması kolaydır.)
  • Karnın şişirilme işleminden sonra, sivri ucu sayesinde karın içerisine yerleştirilen trokar cihazı kameranın sokulması  için yerleştirilir. Trokar cihazına kamera yerleştirilerek iç organlar görüntülenmeye başlanır.
  • Gerekli görülen ameliyatın cerrah tarafından yapılabilmesi için göbek deliğinin üst kısmına denk gelecek şekilde sol ve sağdan olmak üzere ortalama 5 mm kadar kesiler açılır ve bu deliklere trokarlar yerleştirilir. Bu delik ve trokarlar operasyon sırasında kullanılacak aletlerin girişi içindir.
  • Ameliyat başarı ile sonuçlandıktan sonra kamera, trokar ve diğer tüm aletler çıkartılır, daha sonra karındaki gaz boşaltılır ve kesilere dikiş atıldıktan sonra üzerleri bantlanır.

Laparoskopi Ne Kadar Sürer?

Laparoskopi ameliyatı ne kadar sürer sorusu operasyonla ilgili doktorlara en çok sorulan soruların başında gelmektedir. Eğer tanı amaçlı bir laparoskopi yapılacaksa süre ortalama 20-25 dakika kadar olacaktır. Hastanın uyutulup uyandırılması işlemleri dahil 30 -35 dakikalık toplam bir süreye ihtiyaç olacaktır.

Ancak teşhis ve tanı dışında tedavi etmeye yönelik bir operasyon yapılacaksa tedavinin ve operasyonun şekline göre saatlerce sürecek laparoskopik ameliyatlar da gerçekleştirilmektedir. Örnek vermek gerekirse laparoskopik yöntemle gerçekleştirilen bir rahim alınması operasyonu, operasyonu yapan cerrahın tecrübesine göre ortalama 1 saat ile 2.5 saat arasında bir zaman almaktadır.

Originally posted 2022-06-01 08:43:29.