Oyuncu Bilgisayarlarında Olması Gereken Özellikler

Bilgisayar ve internet teknolojilerinde meydana gelen gelişmelere paralel olarak bilgisayar ve video oyunlarındaki gelişim baş döndürücü bir ivme kazanmış durumda. Bilgisayar donanım ürünlerindeki gelişmeler ile paralel olarak gelişen yazılım, yapay zeka ve grafik motorları ile bilgisayar oyunları artık neredeyse gerçek görüntülerden ayrılamayacak seviyeye gelmiş durumda.

Daha çok yakın bir geçmişe kadar oyun bilgisayarı denildiği zaman akla ilk gelen bilgisayarlar desktop yani masaüstü bilgisayarlardı. Ancak günümüzde gelişen teknoloji ile beraber laptop yani dizüstü bilgisayarlar da donanımsal olarak masaüstü bilgisayarlar ile yarışır hale, hatta bazı özellikleri ile masaüstü bilgisayarların pabucunu dama atmış durumda.

İyi bir oyun bilgisayarı özellikleri nasıl olmalı sorusunun cevabı ne tür oyunlar oynanacağı ile doğrudan ilişkilidir. İyi bir oyun bilgisayarında beklenen en büyük özellik elbette ki yüksek performans olacaktır ve bu performanstan dolayı ortaya çıkacak olan ısıyı gerekli olan değerinde tutacak iyi bir soğutma sistemi. İyi bir oyun bilgisayarında ne kadar üst seviyede donanım bileşenleri kullanılmış olursa olsun etkin ve işlevsel bir soğutma sistemi olmadıktan sonra bilgisayardan hiçbir şey beklememek gerekir.

Oyun bilgisayarı laptop özellikleri nasıl olmalıdır sorusunun da cevabı desktop yani masaüstü bilgisayarlardan beklenen özellikler ile birebir paralellik göstermektedir. Birçok oyun laptop’ında karşı karşıya kalınan dezavantaj kısıtlı upgrade ( parça geliştirme) opsiyonlarına sahip olmasıdır.

Oyuncu bilgisayarının özellikleri arasında en önemli noktalardan bir tanesi de cihazın upgrade opsiyonlarına mümkün olduğu kadar izin veriyor olmasıdır. Bilgisayar ve oyun teknolojilerinde yaşanan gelişmelere paralel olarak, en az senede bir kere bilgisayarların bazı parçalarında değişime gidilmesi gerekmektedir.

İyi bir oyun bilgisayarında olması gereken özellikleri hem masaüstü hem dizüstü bilgisayar olarak sıralayacak olursak;

Grafik (Ekran) Kartı ) (GPU) Bir oyun bilgisayarının en önemli parçalarından biri şüphesiz ki ekran kartıdır. Ekran kartı seçimi yapıldıktan sonra bilgisayarda kullanılacak olan diğer donanım bileşenlerine karar vermek daha kolay olacaktır çünkü bilgisayarı oluşturacak olan parçaların birbiri ile uyumlu olması gerekmektedir. Nasıl bir ekran kartı seçeceğimizi belirleyen en önemli kriter ne yazık ki ayırdığımız bütçe olacaktır. Yine ortalama bir bütçe ayırdığımızı düşünürsek GTX serisi bir ekran kartı seçmemizde fayda vardır.

İşlemci (CPU) İşlemci seçiminde önümüze marka olarak iki adet seçenek çıkıyor bunlardan bir İntel diğeri ise AMD. Bazı oyun tutkunları AMD işlemciden yanayken bazı oyun tutkunları ise İntel işlemciden vazgeçmiyor. Yapılan testlerde iki model işlemcinin de birbiri ile kafa kafaya geldiği gözlemleniyor. Ancak söz konusu dizüstü bilgisayarlar olunca AMD işlemciler çabuk ısınıp çabuk soğuyor, İntel işlemciler ise çok daha geç ısınıyor ancak soğumaları da bir o kadar geç oluyor.

Anakart (Motherboard) Bilgisayarımız için seçtiğimiz donanımları üzerinde barındıracak olan anakartın seçimi de bir oyun bilgisayarı için hayati öneme sahiptir. Bilgisayarımız için seçtiğimiz donanımlar ile uyumlu ve mümkün olduğu kadar geliştirme ve yeni parça eklemeye izin veren bir ekran kartı seçmemiz ilerleyen teknoloji ile gelişen donanım parçaları ile bilgisayarımızı upgrade etmemize izin verecektir.

Bellek (RAM) Bellek seçimiz de anakartımızın desteklediği türden olmalıdır. Seçeceğimiz RAM zorlu performans koşullarında bile bilgisayarımızın darboğaza düşürmeyecek kapasitede olmalıdır. Bilgisayarımızda kullandığımız RAM için dikkat etmemiz gereken bir diğer önemli nokta ise MHz yani RAM hızıdır. Yeni bir sistem toplayacaksanız ya da hazır bir sistem alacaksanız DDR5 ve üzeri RAM seçmenizde yarar vardır.

Soğutma Sistemi İşlemciler üzerindeki ısıyı azaltmak için standart olarak verilen fanlar söz konusu oyun ya da performans bilgisayarları olunca ne yazık ki yetersiz kalmaktadır. Bu durumlarda dizüstü bilgisayarlar için harici soğutucular kullanmak ya da su soğutmalı sistemler tercih etmek doğru bir seçim olacaktır. Su soğutmalı sistemler günümüzde hem masaüstü bilgisayar sistemlerinde hem de dizüstü bilgisayarlarda kullanılmaktadır.

Oyun bilgisayarı toplanırken ya da hazır bir sistem alınacağı zaman diğer bir önemli nokta ise depolama birimi olan disklerdir. Günümüzde yüksek performanslı SSD diskler tercih edilmektedir. Alıştığımız hardisklere göre (hdd) çok daha hızlı ve yüksek performansa sahip olan SSD sürücüler yavaş yavaş hardisklerin yerini almaktadır.

İyi bir oyun bilgisayarı için diğer önemli parçalar ilse ekran, mouse, klavye, ses kartı, hoparlör, kulaklık ve mikrofondur. Bütçemizin el verdiği imkanlarda seçebileceğimiz bu ürünler ile istediğimiz oyun bilgisayarını oluşturmamız ya da istediğimiz özelliklere sahip hazır bir oyun dizüstü bilgisayarı almamız mümkündür. İyi bir oyun bilgisayarının en önemli parçalarından biri de oyun oynarken oturacağımız rahat bir oyun koltuğudur.

Originally posted 2022-06-02 07:07:17.