Çocuklarda El Yazısı Düzeltme Teknikleri Nelerdir?

Çocuklarda El Yazısı Düzeltme Teknikleri Nelerdir?

Bugün çocuklarda el Yazısı Düzeltme teknikleri nelerdir, çirkin el yazısı nasıl düzeltilir ve genel olarak yazı düzeltme teknikleri üzerine konuşacağız. Çocuklarda kötü el yazısının iki ana sebebi bulunur. Birincisi disgrafi denilen bir öğrenme güçlüğüdür. İkincisi çocuğun çeşitli sebeplerden ötürü yazı yazmaya özensiz davranmasıdır. Disgrafi olan çocuğun tedavisi kolay ve mümkündür. Teşhis için uzman yardımı şarttır. Bugün çocuklarda El Yazısı Düzeltme Teknikleri Nelerdir, çirkin el yazısı nasıl düzeltilir ve yazı düzeltme teknikleri üzerine konuşacağız.

El Yazısı Yazmanın Önemi

El yazısı yazma birçok yeteneğin gelişmesinde öncüdür. Çocuklarda ders verimi için gereken dikkatin toplanması, motor becerisinin sağlanması, konsantre olabilme gibi becerileri ilerletir. Yapılan araştırmalar ışığında el yazısı yazan çocukların beyin fonksiyonlarında daha iyi düzeyde gelişme tespit edilmiştir. El yazısı yazarak ders çalışmanın, bilgisayardakine oranla daha verimli olduğu ve ezberin kolaylaştığı gözlemlenmiştir. Ayrıca el yazısı ne derecede güzelse, çocuğun okuması da o derecede akıcı olur.

Çocuklarda el yazısı düzeltme teknikleri

Çocukların El Yazısı Nasıl Düzeltilir?

Çocuğun yazısını nasıl düzeltebilirim diye düşünen ebeveynlere uzmanların bazı önerileri vardır. İlk adım kalemi düzgün tutturmaktır. Çocuk kalemi yanlış bir biçimde tutuyorsa elbette zarif bir yazı beklenemez. İkinci öneri kurşun kalemlerdir. Uçlu kalemlere göre daha hoş yazılar ortaya çıkar. El yazısının güzelliği için defterdeki çizgilerin oranından faydalanılır. Büyük harfler iki çizgi arasını, küçük harfler de büyüklerin yarısını kapsayacak boyutta olmalıdır. El yazısına alışırken çocuklar yavaş bir hızla yazabilir. Bu hızı anlayışla karşılayıp çocuğun zamanla hızını kendi ilerletmesi sağlanır. Bir başka öneri kalemleri çok sıkı tutmamaktır. Sıkı tutulursa basınçtan çabucak yorulan çocukların el yazısına olan hevesi kaçabilir. Yazı defter ve kalemlerinin çocukların beğeneceği stilde olması onları teşvik eder. Sıkmadan yapılan düzenli alıştırmalar zamanla el yazısını düzeltir.

Çirkin El Yazısını Düzeltme

Yazmayı öğreneli belli bir süre geçen çocuklarda çirkin yazı nasıl düzeltilir diye düşünen ailelerin yapması gerekenlerin başında o kötü el yazısı için çocuğu asla suçlamamak gelir. Çocukla birlikte yapılan el yazısı etkinlikleriyle çirkin yazı düzeltilebilir. Etkinlik çoğaldıkça yazı düzelir ama ölçülü davranılmayıp çocuk bunaltılırsa el yazısından soğuyabilir.

Çocuğu El Yazısına Teşvik Etme

Oyunu çok seven çocuklara bir şeyler öğretmenin en kolay yöntemi oyunla öğretmektir. El yazısı yazmak istemeyen çocuklarda bu davranışın sebepleri farklıdır. Bazıları hiperaktif olduğu için durağan olan el yazısı yazma işleminden sıkılır. Bazıları ise tez canlı oluşlarından çok hızlı yazarlar ve bu davranış kötü bir el yazısı ile sonuçlanır. Küçük bir kısmının ise parmak kaslarında gelişim geriliği olduğundan elleri çabuk yorulur ve daha az yazmak isterler. Yazı düzeltme teknikleri içinde en başarılı olanı oyunla düzeltmedir. Doğum günü için arkadaşlarına ve öğretmenine davet kartları hazırlatmak gibi el yazısı düzeltme oyunları oynanabilir. Simli, keçeli, birbirinden renkli kalemler, kağıtlar, yapıştırma aksesuarlar güzel el yazısı oyunlarına teşvik araçlarıdır. Yılbaşı, bayram kartları hazırlatılabilir. Günlük alışveriş listesi yazdırılabilir. Oluşturulan çalışmalar özenle herkesin görebileceği bir yere övgüyle asılmalıdır. Ayrıca çocuğa el yazısı hakkında övgü içeren cümleler kurmak, çocuğun daha özenli ve güzel yazmaya çalışması ile sonuçlanır.

El Yazısı Düzeltmede Yapılmayacaklar

Genellikle okullarda öğretilen el yazısı için eğitimcilere büyük sorumluluk düşer. Her insan yeni bir şeyler öğrenirken zorlanır. Çocuklardaki zorlanmalarda öğretmenlerin ve velilerin büyük ölçüde sabırlı davranmaları şarttır. Aksi halde çocuk yazmaktan tamamen vazgeçebilir. Bazı çocuklar sol ellerini tercih ederler. Bu çocuklarda sağ el için asla ısrar edilmemeli, sol elin kullanımının da gayet normal bir davranış olduğu mutlaka kabul edilmelidir. Harf çalışmalarına geçmeden önce geometrik çalışmaların ve şekillerde orantıların üzerinde kısa süre durulmamalıdır.

Originally posted 2022-06-06 03:09:30.