Optik Mouse ve Lazer Mouse Arasındaki Farklar

Bu yazımda sizlere, optik mouse özellikleri, lazer mouse özellikleri ve optik mouse ile lazer mouse arasındaki fark nedir bunları anlatacağım. Ayrıca yazıda bu konuların dışında fareler ile ilgili birçok farklı bilgide edinebilirsiniz

Mouse Nedir – Ne İşe Yarar

İlk olarak 1964 yılında Douglas Engelbart tarafından icat edilen Mouse (Fare), genellikle avuç içinde tutulan ve bilgisayar ekranındaki imlecin hareketlerini kontrol etmemizi sağlayan bir bilgi giriş aygıtıdır. Mouseların üzerinde bir veya daha fazla sayıda tuş ve tekerlek bulunabilir. Mouseüzerinde bulunan bu tuşlar sayesinde farklı işlemler yapılabilmektedir

Optik Mouse ile Lazer Mouse Arasındaki Fark Nelerdir

Optik farelerle lazer fareleri karşılaştırdığımızda lazer farelerin optik olanlara göre çok daha iyi sonuçlar verdiğini artık biliyoruz. Bu sebepledir ki, lazer farelerin fiyatları optik farelere göre daha fazladır. Daha önce de dile getirdiğimiz gibi optik farelerde pratikte kullanıcıların ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılamaktadır. Ancak fare hakimiyetinin çok daha önemli olduğu durumlarda, (profesyonel grafik tasarımcıları veya oyuncular söz konusu olduğunda) lazer farelerin hakimiyeti kesinlikle tartışmasızdır.

– Dijital imaj işleme teknolojisini kullanan optik fareler, ekrandaki kursörü hareket ettirebilmek için ufak bir kameraya sahiptir ve bu kameralar saniyede 1.500 kare resmi algılayabilmektedir.

– Optik fareler genel olarak herhangi bir kurulum gerektirmezler ve tak/çalıştır mantığıyla hareket ederler. Bu nedenle optik farelerin yazılım uyumluluğu gibi bir problemi bulunmaz.

– Optik farelerin en büyük avantajlarından biri, şüphesiz herhangi bir Mouse pad’e ihtiyaç duymamasıdır. LED ışığıyla kontrolü sağlayan optik fareler, 400dpi ile 800dpi çözünürlüklerinde çalışmaktadır.

– Lazer teknolojisiyle çalışan lazer fareler ise, optik farelerden farklı olarak en az 2.000dpi çözünürlüğe kadar kontrolü keskinleştirebilmektedir. Diğer bir deyişle lazer farelerin ekrana hakimiyeti, optik farelere göre çok daha fazladır.

– Optik fareler genel olarak kırmızı LED ışıklarıyla dikkat çeker. Ancak bilinen büyük bir yanlış vardır; bu kırmızı ışık aslında bir lazer ışığından öte; LED ışığından başka bir şey değildir. Yani, kırmızı ışığı bulunan fareler, aslında optik farelerdir. Lazer fareler ise genel olarak herhangi bir ışık demeti yaymazlar; zira lazer karşı tarafa görünür bir ışık vermemektedir.

– Lazer fareler, fare hakimiyetine çok daha fazla ihtiyaç duyan kullanıcılara yönelik hazırlanmıştır. Örneğin oyuncu farelerinin büyük bir bölümü, lazer farelerdir ve oyun içerisinde daha keskin bir kontrolü mümkün kılar.

Optik farelerin Dezavantajları Nelerdir

Optik farelerin lazer farelere göre bazı dezavantajları da vardır. Örneğin kırmızı LED ışığıyla çalışan optik fareler, Mouse pad’e ihtiyaç duymazlar; ancak parlak bir zeminde veya siyah bir zeminde bu farelerden tam olarak verim alınamamaktadır. Parlak bir zeminde LED ışığının ters yöne yansıması, siyah zeminlerde ise kırmızı ışığın tamamen emilmesi neticesinde optik farelerde kontrol bir hayli güçleşebilmektedir. Lazer farelerde ise bu tip bir problem bulunmaz.

Mouse Çeşitleri

Mouselar, bilgisayara bağlanma şekli ve hareketi algılama şekline göre ikiye ayrılmaktadır.

Bilgisayara Bağlanma Şekline Göre Mouse Türleri

Mouselar, bilgisayara bağlanma şekline göre kablolu ve kablosuz olmak üzere ikiye ayrılırlar. Kablosuz mouselar da kendi içinde 3e ayrılmakta…

Kablolu Mouselar

Eskiden PS/2 portuna bağlanarak çalışan mouselar, günümüzde USB portlarına takılarak çalıştırılır. PS/2 portuna bağlanan mouseların bilgisayar tarafından algılanması için bilgisayarın yeniden başlatılması gerekliydi. Bu dezavantajı ortadan kaldırmak amacıyla USB arayüzlü mouselar geliştirilmiştir. USB girişli mouseların algılanması için bilgisayarın yeniden başlatılması gerekmez. Günümüzde en çok tercih edilen mouse türlerinden biridir.

Kablosuz Mouselar

Küçük bir çip yardımı ile kullanılırlar. Çip bilgisayara takılır ve mouse kullanılabilir hale gelir. Genelde boyutları küçük olur.

Kızılötesi Mouselar
Bu mouse türünde bilgisayara PS/2 veya USB portu aracılığıyla bir kızılötesi alıcı bağlanır. Mousebu alıcı sayesinde kızılötesi ışınlar ile iletişim kurar. Mouse ile alıcı arasına bir cisim girmesi halinde, mouse hareketleri algılanamaz.

Radyo Dalgalı Mouselar
Bu mouse türü bilgisayar ile iletişim kurarken radyo dalgalarını kullanır. Kapsama alanları genelde onlarca metre civarındadır.

Bluetooth Mouselar
Bu mouselar, genelde dizüstü bilgisayarlar ile entegre gelen Bluetooth kablosuz teknolojisini kullanarak iletişim kurarlar. İlk iki türe göre büyük bir avantajları vardır: Standart bir protokol kullandığı için her cihazla kullanılabilir.

Hareketi Algılama Şekline Göre Mouse Türleri

Mouselar, hareketi algılama şekline göre mekanik, optik, dokunsal, touchpad ve trackpad olmak üzere 5e ayrılırlar. Optik mouselar da kendi içinde 2ye ayrılmakta…

Mekanik Mouselar

İçerisinde bulunan ufak bir top aracılığı ile sinyalleri algılayarak işlem yapan bu mouse türü günümüzde çok fazla tercih edilmemektedir.

Optik Mouselar

Bu mouse türünde, ışık yayan diyot ve fotodiyotlar kullanılmaktadır.

LED’li Optik Mouselar

Bu tür mouselar altlarında bulunan LED’in yaydığı ışığın yansıması ile hareketi algılarlar. En üst modelleri 1000-1600 dpi gibi yüksek hassaslığa varabilir.

Lazerli Optik Mouselar

Bu mouse türü, altında bulunan lazer ışık kaynağının yaydığı ışıklar vasıtasıyla hareketi algılar. İmleç hareketlerine çok yüksek hassasiyet isteyenler için uygun bir seçenektir. Hassasiyetleri 3000 dpi ve üzerine çıkabilir. En pahalı mouse türlerinden birisidir.

Dokunsal Mouselar

2000 yılında Logitech firması tarafından temelleri atılan bu mouse türü henüz piyasaya sürülememiştir.

Touchpad

Touchpad birimi genellikle dizüstü bilgisayarlarda görülür. Dizüstü bilgisayarlarının klavyelerinin hemen alt tarafında bulunur. Genellikle dikdörtgen şeklinde olan bu mouse üzerinde parmağınızı gezdirerek imleci hareket ettirebilirsiniz. Bu mouse türünde tıklama işlemlerini gerçekleştirmek amacıyla iki tuş bulunmaktadır.

Trackpad

Apple şirketinin ürettiği dizüstü bilgisyarlarda bulunan bu mouse türü tıpkı touchpad mouselar gibi çalışmaktadır. Çoğunlukla Multi-Touch (Çoklu Dokunma) teknolojisiyle üretilmiştir.

Originally posted 2022-06-03 16:33:28.