Menopoz nedir? Menopoz belirtileri nelerdir?

Menopoz nedir? Menopoz belirtileri nelerdir?

Menopoz nedir? Menopoz belirtileri nelerdir? Bebeklik, ergenlik, yetişkinlik gibi menopoz dönemi de oldukça olağan bir dönemdir. Her kadın belli bir yaştan sonra menopoz dönemine girmektedir. Bu yaş kriteri kişiden kişiye değişmekte olup, genel olarak genetiğe bağlı olarak farklılık göstermektedir.

Menopoz Nedir?

Yumurtalıkların miktarının azalması ve buna bağlı olarak da östrojen üretiminin azalması ve regl olmama durumuna menopoz denilmektedir. Menopoz ile birlikte kadınların adet döngüleri de kesilmektedir. Bu durumda yumurtalıklarda da küçülme meydana gelmektedir. Mens Yunanca ay anlamına gelmektedir. Pause ise durmak anlamına gelmektedir. Menopoz bu iki sözcüğün birleşmesinden meydana gelmiştir. Menopoz; premenopoz, menopoz ve postmenopoz olarak üç bölümde incelenmektedir. Premenopoz döneminde ilk belirtiler görünmektedir. Bu süreçte yumurtalıklarda azalma meydana gelir. Bu sayede de adetler düzensizleşir. Bu süreç kişiden kişiye değişmek ile birlikte bazılarında aylar sürerken, bazılarında ise yıllar sürebilmektedir. Menopoz dönemi ise son adet kanamasının görüldüğü döneme denilmektedir. Posmenoğoz süreci ise yaklaşık 6 ile 8 yıl arasında değişen bir dönemdir. Bu dönemde kadınlar en az 12 aydır adet olmuyor olmalıdır. Oluşum şekillerine göre ise menopoz 3’e ayrılmaktadır. Doğal menopozda her şey olması gerektiği gibi devam eder. Erken menopoz durumu 45 yaşından önce menopoza giren kadınlar için kullanılmaktadır. Bunun belli sebepleri bulunmaktadır. Radyoterapi, kemoterapi, kürtaj, çevresel faktörler, düşükler, sık gebelik geçirmek, çok kilolu olmak, hipotiroidizm gibi durumlar erken menopozun sebepleri olabilir. bir de cerrahi menopoz bulunmaktadır. Bunda da bazı cerrahi müdahaleler sonucunda kişi menopoza girmektedir. Kadının yumurtalıkları alınırsa doğal olarak adet döngüsü kesilir ve menopoza girer. Bu duruma örnektir.

Menopoz Belirtileri Nelerdir?

Menopozun pek çok belirtisi bulunmaktadır. Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilmektedir.
Adet döngülerinin düzensizleşmeye başlaması,
Yumurtlamalarda azalmalar görünmesi,
Ateş basması,
Çok fazla terleme,
Depresyona girme,
Uykuda problem yaşama,
Gergin ve sinirli olma,
Çok iştahlı olma,
Konsantrasyonda güçlük çekme,
Yüzün kızarması,
Nabzın daha hızlı atması,
Baş ağrısı,
Baş dönmesi,
Sıcaklık hissetme,
Özgüvende azalma,
Unutkan olma,
Dikkatsiz olma,
Yorgun hissetme ve
Cinsel isteksizlik menopoz belirtilerinden bazılarıdır.

Menopoz Yaşı Kaçtır?

Dünyada menopoz yaşı genel olarak 45 ile 55 yaşları arasında değişmektedir. Ülkemizde ise bu yaş sınırı ortalama 46 ile 48 yaş arasındadır.

Menopoz Tedavisi Nasıl Olur?

Menopoz tedavisinde genel olarak kadınlara bazı tavsiyeler verilmektedir. Sıcak basmalarına karşın daha az giyinmek ve benzeri tavsiyeler ile bu dönem atlatılmaktadır. Fakat bazı hastalara östrojen ve progesteron içeren ilaçlar da verilebilmektedir. Bu hormon tedavisi anlamına gelmektedir. Bu tedavi ile özellikle kalp ve damar hastalıklarının önüne geçilmektedir. Sıcak basması, terleme, halsizlik, çarpıntı gibi bir takım sorunlar bu ilaçlar sayesinde azalmaktadır. Ayrıca menopozu geciktiren soğan kürü yazımız ilginizi çekebilir.

Menopoz Testi Nedir?

Menopoz teşhisinin erken konulması daha iyi olmaktadır. Erken tanı olduğunda tedavi daha kolay olmaktadır. Adetin seyrekleşmesi, sıcak bakması ve psikolojik olarak kötü hissetme gibi belirtilen görülen kadınların FSH ve LH hormonlarına bakılmalıdır. Bu hormon testleri sonucunda söz konusu hormonlarda artış gözleniyorsa, kişi menopoza girmiş demektir. FSH düzeyi 4’ın üzerinde ise kadın kesin olarak menopoza girmiştir. 25 ile 40 arasında olduğunda ise premenopoz döneminde olduğundan bahsedilebilir. Tabii ki her düzensiz adet döngüsü menopoz olarak adlandırılmamaktadır. Bu yalnızca Kadın Doğum Uzmanları tarafından bilinmektedir. Menopoz testine aynı zamanda menopoz belirtileri testi de deniz.

Menopozda Cinsellik Nasıl Olur?

Kadının menopoza girmiş olması cinsel hayatının bittiği anlamına gelmemektedir. Östrojen hormonunun azalması ile birlikte cinsel istekte de azalma görünebilmektedir. Bu nedenle cinsel ilişki sırasında ağrı da hissedilebilir. Ağrıyı azaltmak amacı ile bazı yağlar önerilmektedir.

Originally posted 2022-05-25 14:30:36.