Tetanoz Nedir? Tetanoz Belirtileri Nelerdir?
Bu yazımızda tetanoz nedir,belirtileri nelerdir ve tetanoz tedavisi nasıl yapılır üzerine konuşacağız. Yunanca dilinde tetanoz, kasılma sözcüğünden gelmektedir. Clostridium tetani adlı bakteriden kaynaklanıp, ölümcül olan bir sinir sistemi hastalığı şeklinde tanımlanabilir. Tetanoz hastalığının, klinik hususiyetleri oldukça uzun yıllardan beri bilinir. Antik Mısır’da Milattan Önce 1600 senesine ait el yazmaları içerisinde ve Hipokrat’ın Antik Yunan’daki Milattan Önce 400 senesine ait yazılarında tetanozun klinik özellikleri tanımlanmıştır.
Tetanoz Nedir?
Tetanoz nedir? Normalde memeli hayvanların bağırsaklarında ve toprakta yaşayan Clostridium tetani adlı bakteri veya sporları, sıyrık ya da yaralanma sonrasında vücuda girip, kana karışarak üremeye başlar. Clostridium tetani adlı bakterinim inkübasyon zamanı yaklaşık 8 gün şeklinde belirlenmiştir. Bu süre 3 ile 21 gün arasında farklılık gösterebilir. Bakteri vücut içerisinde metalloproteaz tetanospazmin adlı toksin üretir. Bu toksin beyin köküne ve omuriliğe ulaştığı zaman buradaki sinir hücrelerinin iletimini bozar. Bozulmuş iletim sonrasında bireyde istemsiz kasılmalar gözlenmektedir.
Tetanozun Bulguları
Tetanoz nedir? Tetanoz belirtileri nelerdir?
Tetanoz belirtileri aşağıdaki gibi olacaktır;
– Ateş,
– Karın kaslarındaki sertlik,
– Yutma güçlüğü,
– Ense kaslarındaki sertlik,
– Çene kaslarında sertlik ve spazmlar,
– Terleme,
– Oldukça hafif uyaranlarda dahi, acı veren ve dakikalar boyu süren spazmlar.
– Yüksek tansiyon ( yüksek kan basıncı ),
– Hızlı atan kalp atışı şeklinde sıralanabilir.
Tetanoz Teşhisinin Konulması
Tetanoz nedir? Tetanoz belirtileri nelerdir?
Tetanozun teşhis edilmesi için özel testlere gerek duyulmaz, ayrıntılı muayene ve yakın tıbbi geçmiş hikayesi alınınca doktor teşhisi koyabilecektir.
Tetanoz Tedavisi Metotları
Tetanozu tedavi edecek bir ilaç bulunmamaktadır. Bunun sebebi Tetanoz toksininin sinir ucuna bağlanması vaziyetinde çözülmesinin olanaksız oluşudur. Bu sebepten ötürü, tam iyileşme yeni oluşan sinir uçlarının gelişiminin sonrasında olur; bu ise ayları alacaktır. Yine de hekimler Tetanozun ilerlemesini durdurabilmek veya belirtileri hafifletmek adına kişiye pek çok tedavi uygulayabilir. Tetanoz ile başa çıkmak adına destekleyici tedaviler aşağıdaki gibi sıralanabilir;
Yarayı temizlemek: Yara pansumanı yapılmaktadır. Aynı zamanda ölü dokular Clostridium tetani adlı bakterinin üremesine sebep olduğu için yara, ölü dokulardan kurtarılır.
Antibiyotikler: Tetanoz bakterisiyle savaşmak adına hap ya da enjeksiyon biçiminde antibiyotikler yazılır.
Antitoksin: Tetanoz immünglobülin adlı antitoksin, henüz olarak sinir dokusuna bağlanmayan ve serbest dolaşan tetanoz toksinlerine bağlanıp, bunların sinir hücrelerine bağlanmasını, hastalığın ilerlemesine engel olur.
Sakinleştiriciler: Kas spazmlarını engellemek adına çok güçlü kas gevşeticiler ve sakinleştiriciler yazılır.
Diğer İlaçlar: İstemsiz şekilde kasılan kasların aktivitelerini düzenlemek adına beta blokerleri, magnezyum sülfat gibi ilaçlar verilebilir.
Aşı: Aşı yalnızca tetanozdan korunmak adına değil, tetanoz teşhisi alanlar için de uygulanır.
Tetanoz Aşısı
Yukarıda bahsedildiği üzere Tetanozun tam tedavisi bulunmadığından ötürü Tetanoz ile savaşın en kuvvetli silahı aşıdır. Bu aşı Tetanoz bakterisinin zararlı olan toksininin inaktive edilen halini içerisi. Toksinin inaktif formuna toksoid adı verilir. Bir başka deyişle, aşı tetanoz tosoidi içermektedir.
Tetanoz Aşısı süresi
Türkiye’de bebeklere tetanoz aşısı süresi 2., 4. ve 6. aylarda beşli olan karma aşısı içinde rutin şekilde yapılır. 18. ay sonunda da pekiştirme aşısı vurulmaktadır. 4 ile 6 yaşlar içerisinde yeniden pekiştirme dozu yapılması önerilir. Bu aşıların sonrasında 11- 12 yaşlar içerisinde ve 10 senede bir tetanoz aşısı yapılmaktadır.
Tetanoz Aşısının Yan Etkileri
Tetanoz aşısı yan etkileri birçoğu geçici olmakla beraber hafiftir. Tetanoz aşısının yan etkileri aşağıdaki gibi olacaktır.
– Genel hastalık hissi,
– Hafif derecede ateş,
– Eklem ağrıları,
– Kas ağrıları,
– Bulantı,
– Yorgunluk,
– Enjeksiyonun yerinde hassaslık (şişlik, kızarma veya kaşıntı durumu gibi).
Originally posted 2022-06-20 18:00:38.