Reflü Nedir? Reflü Belirtileri Nelerdir?

Yazımızda reflü ne demek, reflü belirtileri nedir, reflüye ne iyi gelir gibi sorulara yanıt veriyoruz. Reflü, toplum içerisindeki sıklığı bilinmemekle beraber haftada 1 defa reflü problemi yaşayan bireyler sayesinde değerlendirildiği zaman, toplumun yaklaşık olarak yüzde 20’sinde görülen bir sağlık sorundur. Avrupa’da görülme sıklığı yaklaşık yüzde 5 ile 27 arasında farklılık gösterir. Reflünün oluşmasında, kadın ve erkek arasında belli bir farklılık bulunmamaktadır. Reflü bulguları sıkça ülserle karşılaştırılsa da birbirinden farklı hastalıklardır. Reflü bulgularına sahip bireylerin en kısa vakitte uzman doktora görünmesi tavsiye edilmektedir.

Ayrıca reflü hastasıysanız ya da reflü benzeri belirtiler yaşıyorsanız tüm hastalıklara kesin çözüm yazımızda seveceğiniz bir yazımız. Ya da reflü yastığı veya reflü yatağı alarak sıkıntı yaşamanızın önüne geçebilirsiniz.

Reflü Nedir?

Reflü nedir sorusuna; mide içeriğinin patolojik biçimde mideden yemek borusuna doğru geri kaçması gastroözefageal reflü’dür. Hasta bireyler göğüs kafesinin arkasında yanma şikayetiyle doktora başvurabilirler. Reflü bazı zamanlarda yemek borusunun arkasındaki yanmanın dışında acı suyun ve ağza gıdaların gelmesidir. Reflü, sıkça yemekten sonra olur. Reflü hastalığı bütün dünyada olduğu üzere ülkemizde de sıklıkla rastlanan hastalıktır. Ülkemizde yapılan çalışmada toplumun yüzde 20’sinde reflü hastalığı tespit edilmiştir.

Reflü nedir? Reflü hastalığı belirtileri nelerdir?

Reflü Bulguları

Reflü belirtileri denildiği zaman akla ilk gelen; yağlı gıdalar, baharatlı, alkol, çikolata ya da taze sıkılmış olan meyve suları tüketilmesiyle çoğalan şikayetlerdir. Mideden boğaza yayılan ve yemekten sonra oluşan yanma durumu en sıkça görülen reflü bulgusudur. Mide içeriğinin ağza gelmiş olması, yutma sorunu görülen başka mühim reflü bulgularından sayılır. Geğirme, ağrılı yutma, bulantı, hıçkırık, kusma gibi bulgular daha nadir ortaya çıkar. Reflü; mide, yemek borusu ve bağırsak sisteminin dışında bulunan sistemlerde de bulgulara yol açar. Reflü; öksürüğe, ses kısılmasına, diş çürüklerine ve boğazın ağırmasına da yol açabilir.

Reflü Sebepleri

Gastroözefageal reflü sebeplerinin kökünde, yemek borusunun uzunca süre, fazla miktarda olan mide asidik içeriğiyle teması olmasından kaynaklanmaktadır. Mide asidik içeriğinin yemek borusuyla uzun zamanlı temasında yemek borusunda hasara yol açılır. Bu ise yanma hissine neden olur. Normal şekilde yemek borusunun alt ucunda bulunan özefagus sfinkteri denilen kastan oluşan, kapağa benzeyen yapı bulunur. Bu yapı, mide asidinin yemek borusuna geri kaçmasını engelleyerek midenin içerisinde kalmasını sağlar. Reflü sebepleri içerisinde yer alan sfinkter kapağının sıkça gevşemesi oldukça önemlidir. Kapak sıkça gevşeyerek mide asidik içeriği yemek borusuna geri kaçar.

Reflüye ne iyi gelir? Reflü tedavisi nasıldır?

Reflü Tedavisi

Reflü nedir? Reflü nasıl geçer?

Reflü nasıl geçer şeklinde araştırma yapan pek çok insan vardır. Şikayetlerinin arttığı pek çok insan reflünün tedavisini merak eder. Mide içeriğinin ağza geliyor olması, yutma sorunu, görülen bir başka reflü bulgularındandır. Bu bulgular ile reflü tedavisine başlamak mümkündür. Belirtilerin yeterli olduğunu söylemek mümkündür. Hastanın mevcut şikayetleri, bulguları ve hikayesinden yola çıkıp, gastroözofagial reflü tanısı konulabilir. Tanıyı tam şekilde koymak ya da hastalığın şiddetini belirlemek adına endoskopi, manometrik, pH ölçümü, kontrastlı grafikler gibi çalışmalar yapılacaktır.

Reflü tedavisi için en mühim nokta hayat stilinde farklılık yapmaktır. Pek çok insan, yaşam stilinde farklılık yapıp ya da ilaçlar ile reflüyü kontrol altında tutabilir. Ancak kimi hastalarda ise cerrahi işlemler gerekebilir. Reflü tedavisinde, ilk etap genel olarak mide asidini baskılayan ilaçlar ve yaşam stilinde farklılıklarla yapılır. Obezite, karnın iç basıncını çoğaltıp mideye yaptığı baskı ile reflüyü şiddetlendirir. Bundan ötürü hasta; fazla kilosu varsa kurtulmalıdır. Sigara bırakılmalı, yağlı yiyecekler yenmemeli, dar kıyafetler giyinilmemeli, alkol kullanılmamalıdır. Domates salçası, nane, çikolata, sarımsak, kahveden olabildiğince uzak durulmalıdır.

Reflü nasıl geçer? Reflü nasıl iyileşir?

Reflüye İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

Reflüye ne iyi gelir? Reflüye iyi gelen yiyeceklerin, lifli olması önemlidir. Lifli yiyecekler, bitkisel protein içeren gıdalar, sebzeler oldukça fazla tüketilmelidir. Bütün bunlar reflüye iyi gelen yiyecekler arasında yer alır. Reflüyü tetikleyen gıdalardan uzak durmak da oldukça önemlidir.

Originally posted 2022-06-20 17:21:07.