Karanfilin Faydaları
Pakistan, Hindistan, Endonezya gibi Asya ülkelerine has bir baharattır. Karanfil bitkisi ise Endonezya Maluku adalarına özgüdür. Dünya genelinde yaygın bir kullanım alanına sahip olup farklı şekillerde kullanılmaktadır. Karanfilin faydaları saymakla bitmez ama Asya ülkelerinde aroma verici bir ürün olarak tercih edilmektedir. Karanfilin içindekiler ile pek çok rahatsızlığa iyi gelmektedir.
Karanfilde özellikle manganez çok fazla bulunur. Ayrıca karanfil K vitamini açısından da zengindir. İçerisinde bol miktarda diyet lifi de bulunur.
Karanfilin Faydaları Nelerdir?
Yukarıda da belirtildiği gibi karanfilin oldukça yaygın bir kullanım alanı vardır. Zira, karanfilin faydaları bir hayli fazladır.
Karaciğeri Korur
Karanfilin içerdiği antioksidanlar sayesinde serbest radikallerin gelişimini önler. Karaciğeri zararlı tüm etkilerden korur.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Karanfilin bağışıklık sistemini geliştirmek ve sistemin korunmasında oldukça etkilidir. Özellikle karanfil çayı beyaz kan hücresi sayısını arttırır. Bununla birlikte, bağışıklık sistemini güçlendirmeyi sağlayan önemli bileşenleri içermektedir.
Diyabet Kontrolü
Diyabet hastalarında vücudun ürettiği insülin miktarı yetersizdir ya da hiç insülin üretilmemektedir. Karanfilden elde edilen ekstraktların insülini belli şekillerde taklit ettiği yapılan araştırmalar sonucu ortaya konmuştur. Bununla birlikte, kan şekeri düzeylerini kontrol etmede yardımcı olduğu da kanıtlanmıştır.
Karanfilin Tümörler ve Bakteriler Üzerine Etkisi
Tümörü Önler
Akciğerde oluşabilecek tümör oluşumunu engeller. Ayrıca akciğer kanserinin erken aşamalarında hastalığın kontrol edilmesinde son derece etkilidir.
Antibakteriyel Etkisi
Karanfil özleri, zararlı olan patojenleri öldürücü etkiye sahiptir. Dolayısıyla antibakteriyel özelliğe sahip olduğu bilinir.
Ağız Sağlığı
Özellikle karanfil tomurcuğu çeşitli hastalıklardan sorumlu olan oral patojenlerin büyümesini kontrol etmektedir. Ağrı kesici özelliği ile de diş ağrısı üzerinde etkilidir.
Sindirim Düzenleyici
Sindirim enzimlerinin salgılanmasını uyarır. Böylece sindirim geliştirir. Aynı zamanda, mide rahatsızlığı, şişkinlik, dispepsi ve aynı zamanda mide bulantısını azaltmakta da oldukça etki sahibidir. Karanfilin sindirim sistemi üzerindeki etkilerinden faydalanılması için genellikle kavrulur. Toz haline getirildikten sonra bal ile tüketilir.
Kemikleri Korur
Öjenol, flavonlar gibi türevleri fenolik bileşikleri içerir. Bu elementler, osteoporoz durumunda kemik mineral içeriğini ve kemik yoğunluğunu korumaya yardım eder.
Ağrılar Üzerindeki Etkileri
Karanfiller, ağrı kesici ve anti-inflamatuar özelliktedir. Anti-inflamatuar özellik ağrı reseptörlerini uyarır ve böylece ağrıyı azaltmada kabiliyeti vardır.
Karanfilin Diğer Faydaları – Yok artık daha bitmedi mi?
- Hafızayı diri tutar, güçlendirir.
- Zihin yorgunluklarına iyi gelir.
- İshal rahatsızlıklarını tedavi eder.
- Kalp dostudur. Kalbin güçlenmesine katkı sağlar.
- Baharat olarak kullanılırsa iştahın açılmasını sağlar.
- Kötü ağız kokusunu önler.
- Saç dökülmelerini önler ve saçlara canlılık verir. Saçların daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde uzamasını sağlar.
- Kırışıklıkların giderir ve yeni kırışık oluşumunu engeller.
- Kan dolaşımını artırır.
- Mantar enfeksiyonlarını iyileştirir.
- Sivrisinek ve benzeri böceklere karşı korur. Böcek ısırıklarını ve sokmalarını tedavi eder.
- Bağırsak parazitlerini düşürür.
- Enerji verir, zihinsel ve fiziksel yorgunlukları giderir.
- Cinsel performansı artırır.
- Akne ve çıban gibi bakteriyel ve enfeksiyonlu cilt problemlerini giderir. Bu gibi cilt sorunlarının bir daha oluşmasına engel olur.
- Romatizmal eklem ağrılarına iyi gelir.
- Ağızda oluşacak kötü kokulara engel olur. Kötü koku varsa kötü kokuları giderir. Bunun için karanfil çiğnemek bile etkili olabilmektedir.
- Metabolizmayı hızlandırır. Bu özelliğiyle zayıflamaya yardım eder. Özellikle diyet yapanlar için tüketilmesi önerilmektedir.
Karanfil Nasıl Kullanılır?
Toz haline getirilip diş ağrısı başta olmak üzere birçok ağrının tedavisinde kullanılır.
Reçellerde, tatlılarda, kompostolarda ve ev yapımı meyve sularında baharat olarak kullanılabilir.
Karanfil tomurcukları bitkisel çaylarda kullanılabilir.
Karanfilin içeriğinde yüksek oranda demir, protein, kalsiyum, fosfor, karbonhidrat ve A,C Vitaminleri bulunur. Gün içinde bir ya da iki tane karanfil çiğnenirse tüm bunlardan faydalanılmış olur.
Karanfiller kurutulup buharla damıtılarak yağı çıkarılır. Bu yöntemler sağlık alanında kozmetik sektörüne kadar birçok alanda yaygın olarak kullanılmaktadır
Originally posted 2022-05-23 15:18:51.