Kefirin Faydaları Nelerdir?

Bugünkü konumuz kefirin faydaları, kefir nasıl mayalanır ve kefir mayası hakkında. Kefir nelere iyi gelir, bu mükemmel ürünün faydaları nelerdir? Süt asidi ve fermantasyonu yardımıyla elde edilen koyu kıvamlı, köpüklü ve hafif ekşimsi bir tadı olan bir süt ürünüdür. Kefir nedir sorusuna cevap olarak, karnıbaharı andırır ve beyazımtırak renklidir. Fındık ya da bezelye kadar büyüklüğü vardır ve tanelidir.

Kefirin Yararları

Kalp Dostu

Kan basıncını diğer bir deyişle; tansiyonu ve kolestrolü düzenleyici bir özelliğe sahiptir. Bu özelliğiyle kalp sağlığını destekler. Bunun yanı sıra; kalp sağlığının korunmasında büyük etkisi vardır. Damar tıkanıklığını önler. Felç ve kalp krizi gibi hastalık risklerini azaltır.

Sindirim Sistemi

Sindirim sistemi üzerinde düzenleyicidir. Sindirim sisteminde bulunan zararlı bakterilerin azalmasını sağlar. Besinlerin emilimi ve kana karışmasını destekler. Aynı zamanda bağırsak sağlığı üzerinde de faydaları oldukça fazladır. Zengin lif içeriğiyle bağırsak hareketlerini düzenler. Kabızlık sorununun önüne geçer. Söz gelimi; bir bardak kefir bir kişinin günlük alması gereken lif ihtiyacının yüzde yirmi bir oranını karşılar.

Hücre Yenilemesi

Protein bakımından çok zengindir. Bu nedenle; organ sistemlerinin fonksiyonlarını doğru bir şekilde yerine getirmelerinde oldukça önemlidir. Kefir, vücut metabolizmalarını destekler. Buna bağlı olarak yaraların çabuk iyileşmesini sağlar. Aynı zamanda hücrelerin yenilenmesi ve hücre gelişimine katkı sağlar.

Güçlü Bağışıklık Sistemi

Kefir, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde son derece etkilidir. Kefirin içeriğindeki probiyotikler sayesinde bağışıklık sistemi güçlenir. Vücutta bulunan yabancı maddelerle mücadele edilir. Bakteri ve virüs gibi mikroorganizmaları imha eder. Böylece, bağışıklık sistemini korur.

Mide ve Bağırsaklara Etkisi

Kefirin içerdiği probiyotik sayesinde mide ve bağırsak sağlığı korunur. Bununla birlikte mide ve bağırsaklardan oluşabilecek rahatsızlıkların da önüne geçer.

Kefirin faydaları

Cilt Sağlığı

Yapılan araştırmalar kefirin cilt sağlığı üzerinde de etkileri olduğunu ortaya koymuştur. Kefirin içerisinde bulunan özel aminoasitler ve zengin protein ile cilt yenilenmesi desteklenir. Aynı zamanda kefir A ve C vitamini içermektedir. Bu vitaminler cilt sağlığının yanı sıra cilt güzelliğini de desteklemektedir.

Kefirin Diğer Faydaları

Yukarıda sayılanlar dışında kefirin faydaları şunlardır;

Mantara iyi gelir.

Karaciğer hastalıklarını iyileştirici özellik taşır.

Safra kesesi taşlarını dökülmesini sağlar.

Yağ asidi seviyesini düşürür.

Vücudu toksinlerden arındırır.

Şişkinliği azaltır.

Alerjiye iyi gelir.

Saçlara canlılık verir. Saç sağlığında olumlu etkileri vardır.

İshali tedavi eder.

Mide gazını azaltıcı etkisi vardır.

Ağız kokularını yok eder.

Soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara bağlı olarak meydana gelen boğaz iltihaplanmalarına karşı mücadele eder. Boğaz iltihaplanmalarını geçirir.

Kansızlık problemine karşı iyi gelir. Metastazı engelleyici bir özellik taşır.

Diş eti hastalıklarının tedavisine yardım eder. Diş eti sağlığının korunmasında etkilidir.

Dikkat eksikliğini ortadan kaldırır.

Uyku sorununu çözer.

Sedef ve egzama gibi ciddi cilt hastalıklarının tedavisine yardım eder.

Gastrit sorununu giderir.

Stresi azaltır ve depresyon sürecinde önerilmektedir.

Romatizmal hastalıklara iyi gelmektedir.

Migren rahatsızlığını tedavi eder.

Kırışıkları azaltarak cilde gerginlik verir.

Kefir Mayalama

Kefir Mayalama

Merak edilen konulardan biri de kefir nasıl mayalanır konusudur.

1 litre süt
Cam kavanoz
30-50 gram kefir mayası
Plastik süzgeç

Hazırlanışı;

Çiğ süt kaynatılır. Üzerinde oluşan kaymak alınır. Soğuyan süte 20-25 dereceye gelindiğinde kefir mayası ilave edilir. Kavanozun ağzı hava alacak ancak; toz girmeyecek şekilde gevşek dokulu bir bez ya da peçete ile kapatılır. 20-25 derecede kalacağı bir yerde bırakılır. Eğer, hava soğuk ise kavanozun çevresi bir bez yardımıyla sarılır.

18 ile 24 saat arası süreyle sütün pıhtılaşması beklenir. Süt pıhtılaştığında kefir olmuş demektir. Olgunlaşabilmesi için buzdolabında bir gece süresince bekletilir. Daha sonra kefir, plastik bir süzgeç yardımı ile süzülür. Süzülen kefir, içilmeye hazır hale gelir. İki gün kadar buzdolabında bekletilme süresi vardır.

Originally posted 2022-06-11 09:42:46.