Diyabet Beslenme Listesinde Yasaklar Ve Tüketilmesi Gerekenler

Diyabet Hastalığında Beslenmenin Önemi

Beslenme uzmanları ve doktorlar tarafından hazırlanan diyabet beslenme listesi programlar dahilinde verilmektedir. Hepimizin bildiği üzere şeker hastalığında kilo kontrolü son derece önemlidir. Bu noktada hazırlanan diyabet beslenme listesi kesinlikle ihmal edilmemeli. Diyabet hastalarının kilo vermesi gereken durumlarda çeşitli diyet paketleri devreye girmektedir. Bu, kişiden kişiye değişen bir rejim sürecidir. Kişilerin yağ ve beden kitlesi incelenir. Gerekli analizlerden sonra kişilerin beslenme programları hazırlanmış olur. Haftalık ve aylık periyotlarda gidilen kontroller kilo raporunu da gözler önüne sermektedir. Şeker hastası olduğunuzdan şüpheleniyorsanız ama emin değilseniz şeker hastalığının belirtileri yazımızı okuyabilirsiniz.

Genel olarak diyabet hastalarının beslenme listeleri iki seçeneğe ayrılıyor. Bir kesinlikle uzak durulması gereken zararlı yiyecekler. İki mutlaka tüketilmesi gereken, sağlıklı gıdalar.

Diyabet beslenme listesi genel olarak şeker tahlillerinizin sonucuna göre uzman bir diyetisyen ya da doktor tarafından hazırlanmalıdır.
Diyabet beslenme listesi (haftalık)

Çikolata ve Şeker Ağırlıklı Beslenmeden Uzak Durulmalı!

Kilonun kontrollü bir seviyede tutulması için yasaklılar listesine mutlak surette riayet edilmeli. Bunların başında hızlı kilo aldıran şekerli gıdalar yer alıyor. Aynı zamanda çay ve kahve gibi alışkanlıklarda da şekersiz tercihlerde bulunulmalı. Tatlı vakitleri haftada bire indirilmelidir. Bununla birlikte şerbetli tatlılardan çok sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Sütlü tatlılar, şerbetlilere oranla çok daha az kalori içerir. Ve nispeten daha besleyici olduğu için önerilmektedir. Çikolata ihtiyacı için ise bitter önerilmektedir. Bu çikolata türleri şekerden çok kakao içeriyor. Aynı zamanda vücudu çok daha dirençli kıldığı için de tavsiye ediliyor. Bunun dışında tatlı ihtiyacını karşılamak için bol miktarda meyve tüketilmelidir. Meyvelerin içerisinde yer alan fruktoz şekeri diyabet hastalarının sağlığı açısından risk teşkil etmemektedir. Ama tabi yok ben istediğimi yiyecem diyorsanız şeker hastalığına çözüm yazımızı okumanızı tavsiye ederim. Şeker hastalığının obeziteyle ilişkisi yazımız da bu noktada ilginizi çekebilir.Açıkcası şeker hastaları ne yiyebilir sorusunun cevabının bilinmesi sadece diyabet hastaları için değil, sağlıklı yaşamak isteyen tüm bireyler için şarttır.

Kafein ve Alkol Alışkanlıkları Terk Edilmeli

Diyabet hastalarının beslenme listesinde kesinlikle kafein içeren gıdalar yer almıyor. Kahve alışkanlığı en aza indirgenmelidir. Özellikle çay ve çözülebilir kahvelerde yer alan kafein oranı şeker hastaları için uygun değildir. Bunun yerine bitki çayları ve meyve özlü içecekler tüketilmelidir. Sıkma portakal ve diğer turunçgillerden yapılan meyve suları da bu beslenme listelerinde yer alıyor. Alkol çok fazla oranda şeker içerdiği için de kesinlikle bırakılması gereken tüketim alışkanlıklarının başında geliyor.

Şeker hastalığı beslenme listesi 2
Şeker hastalığı başlangıcında olanlarla ileri derece yüksek şeker değerlerine sahip olanların beslenme listeleri elbetteki farklı olacaktır.

Hazır Gıdalar ve Hamur İşi Tüketilmemeli

Hazır ambalajlı gıdalar da diyabet hastalarının beslenme listelerinde yasak olan gıdalar. Aynı zamanda hamur işleri de kesinlikle önerilmiyor.

Ceviz Başta Olmak Üzere Yemiş Tüketimine Ağırlık Verilmeli

Şeker hastaları öğün aralarında mutlaka atıştırmalı ve aç kalmamalıdır. Yapılan birçok araştırma diyet uğruna uzun süre aç kalan kişilerde diyabetin seviye atladığını gözler önüne sermiştir. Öğün aralarında başta ceviz olmak üzere birçok yemiş ve kuru yemiş tüketilebilir. Bu gıdalar tokluk hissi verdiği için de oldukça yararlıdır. Aynı zamanda enerji açısından da besleyicidir. Bunun dışında Antep fıstığı ve beyaz leblebi gibi yemişler de beslenme listesinde yer alıyor.

Doğal ve Lif Ağırlıklı Beslenmeli

Aktarların çoğalması ile birlikte organik beslenme de önemini günden güne koruyor. Bu alanlarda satılan organik ürünler diyabet beslenme listesi kapsamında değerlendirilebilir. Ayrıca lif ağırlıklı beslenmek de hastalığın semptomlarını azaltmaktadır. Karbonhidrat ağırlıklı beslenmek yerine proteini ve kalsiyumu bol olan gıdalar tüketilmeli. Süt dışında ayran, yoğurt ve peynir gibi mandıra ürünlerine ağırlık verilmeli.

Kahvaltıya Gereken Önem Verilmeli

Kahvaltı diyabet hastalarının hiçbir surette atlamaması gereken en önemli öğün zamanı. Bu nedenle bu öğün kesinlikle geçiştirilmemeli. Kahvaltıda bulunması gereken peynir, zeytin vb. gıdalar aşırıya kaçmadan tüketilmelidir. Yumurta da şeker hastalarının beslenme listesinde mutlaka yer alması gereken, son derece yararlı bir gıda. Sabahları çay içmek yerine taze sıkılmış meyve suları içilmelidir. Beslenme listesine uyan diyabet hastalarını çok daha sağlıklı günler bekliyor.

Halihazırda şeker hastalığına yakalandıysanız gene de üzülmeyin ve bence diyabete çözüm yazımızı okuyun.

Originally posted 2022-06-03 22:47:51.