Tip 1 Ve Tip 2 Diyabet Testi

Tip 1 Ve Tip 2 Diyabet Testi

Diyabet testi nedir? Diyabet hastalığı, yüzyılın hastalıklarından biridir. Pankreasın işlevini kaybetmesi ile birlikte ortaya çıkar. Şeker seviyesini düzenleyen pankreas, bu işlevi yerine getiremez. Bu durumda kandaki kan seviyesi bozulur. Kan seviyesinin düzensiz hale gelmesi ile birlikte diyabet hastalığı meydana gelir.

Test  bu rahatsızlığın teşhisinde tercih edilen yöntemdir. Tip 1 ve Tip 2 için farklı farklı test seçenekleri bulunmaktadır. Tip 1 diyabet teşhisinde kan tahlili ön plandadır. Tip 2 diyabet teşhisinde ise OGTT yöntemi tercih edilmektedir. Bu yöntemde hasta 8 saat aç kalır. Bu süre sonunda 75 mg oral yoldan mayi verilir. İki saat sonra yapılan ölçüm sonrasında sonuç 200 mg/dl’nin yukarısında çıkarsa hasta Tip 2 diyabet hastasıdır. Açıkcası kan şekeri değerleri sık sık kontrol edilmeli ve hasta prediyabet safhasındayken diyabete çözüm üretilmeye çalışılmalıdır.

Vücudun Çeşitli Yerlerinde Hasara Neden Olur

Diyabet hastalığı, körlük ve böbrek rahatsızlığı gibi ciddi sonuçlara neden olmaktadır. Diğer organların işlevini bozduğu için üzerinde ciddi bir şekilde durulmalıdır. Diyabet hastalığı, diyabet testi ile tespit edilebilir.

Uygun diyabet testi

Labaratuvar veya doktorunuz hangi diyabet (şeker hastalığı) testinin sizin için uygun olup olmayacağını söyleyecektir.

Açlık Testi

Tip 1 Diyabet tespitinde kan tahlili yöntemi uygulanır. Hasta açken yapılan tip 1 diyabet testi 80 mg/dl ile 110 mg/dl arasında olmalıdır. Açken yapılan testte bu seviyelerin aşılması durumunda diyabet teşhisi konmaktadır. Hiperglisemi şekerin yüksek çıkması, hipoglisemi şekerin düşük çıkması manasına gelir. Çocuklarda, hamilelerde ve yaşlılarda bu rahatsızlık görülmektedir.

OGTT Diyabet Testi

Aç diyabet testi seviyesi 110 mg/dl üzerindeyse OGTT uygulanır. Gizli şeker şüphesi meydana geldiği zaman bu test uygulanmaktadır. Bu diyabet testi ‘şeker yükleme testi’ olarak tanımlanmaktadır. Gizli şekerin teşhis edilmesi, hastalığın ilerlemesini önler. Tip 1 diyabet ilaçla tedavi edilirken, Tip 2 için ilaç tedavisi sonuç vermemektedir. Tip 2 ve gizli şeker teşhisinde OGTT testi uygulanır.

Tokluk Diyabet Testi

Hastanın yemekten sonra yaptırdığı diyabet testine tokluk kan testi deniliyor. Yemekten sonra yapılan bu testte seviye 140 mg/dl seviyesinin altında çıkmalıdır. Diyabetli hastalarda, tokluk kan testi 180 mg/dl seviyesinin altında çıkmalıdır. Hamilelerde ise bu seviye 12 mg/dl ve 130 mg/dl’dir.

Hemoglobin Testi

Diyabetli hastalarda, Tip 2 ve gizli şeker teşhisinde HBC1C yani Hemoglobin testi uygulanır. Bu testle birlikte son üç ayın şeker seviyesi belirlenir. Diyabet hastalarında ise ilaç dozunun miktarını belirler. Diyabetli hastalarında hemoglobin %7, sağlıklı kişilerde de bu seviye %5,7 olmalıdır.

Çıkan Değerler Önemlidir

Diyabet teşhisinde çıkan oranlar önemlidir. Tokluk testi yani hastanın yemek yedikten sonra yaptırdığı testin sonucu 200 mg/dl’nin altında olmalıdır. Bu seviyenin geçilmesi durumunda diyabet teşhisi konur. Açlık testi, yani hasta aç iken yapılan şeker testi, 126 mg/dl üzerinde çıkmamalıdır. Hemoglobin seviyesi %6,5 ve üzeriyse, diyabet teşhisi konur. Sizlere tip 1  ve tip 2 diyabet testi konusunda bilgilendirmeye çalıştık peki şeker hastalığına kesin çözüm yazımızı okudunuz mu?

Originally posted 2022-06-01 13:02:46.