Gizli Şeker (Prediyabet) Hakkında Herşey
Halk arasında gizli şeker olarak bilinen prediyabet, diyabet tanısı henüz konmamış kişiler için kullanılır. Test sonuçlarına göre gizli şeker tanısı konmuş kişiler için endişeli bir dönem başlar. Kişinin kan şekeri düzeyi normalden yüksek ancak diyabet tanısı için de düşük kalıyorsa o zaman gizli şekerden bahsedilebilir. Takip altına alınan prediyabetliler arasında hastalığın diyabete dönüşme sıklığı seviyelerindedir. Diyabet riski taşıyorsanız şeker hastalığına kesin çözüm yazımızı okumanızı da tavsiye ederim.
Gizli Şeker (Prediyabet) Hangi Testlerle Açığa Çıkar?
Bireylerin kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskini en az 1,5 kat artıran gizli şeker ölçümü; açlık kan şekeri ya da oral glikoz tolerans testi (OGTT) ile yapılır. Pre-diyabet tanısı konmuş kişiler, yaşam şartlarında ufak değişiklikler yaparak şeker hastası olmaktan kurtulabilirler.
Hastalığın tanısının konması için istenen testler öncesinde en az 12 saatlik bir gece açlığı gerekir. Kahvaltıdan önce başlayan test sürecinde ilk olarak hastadan kan alımı yapılır. Ardından glikoz açısından zengin içecek takviye edilir ve 2.saatin sonunda yeniden kan alınır. Açlık kan şekeri sonuçlarına göre;
* Normal şartlarda açlık kan şekeri 100 mg/dl’nin altında kalmalıdır.
* Yapılan ölçümler sonucunda değerler 100-125 mg/dl arasında prediyabet tanısı konur.
* Kan şekerinin 126 mg/dl ya da daha yüksek çıkması halinde kişi bir diyabetlidir.
Kişinin pre-diyabet olduğu bilmesi, gelecekte Tip 2 diyabetli olma ihtimalini azaltır. Kilo kaybı sağlayan fiziksel aktiviteler ve yeme alışkanlıklarında yapılacak değişiklikler bireyin şeker hastası olma riskini yarı yarıya azaltır. Tip 2 diyabet geciktirilebilir hatta önlenebilir.
Kimler İçin Pre-Diyabet Testi Gereklidir?
45 yaşına gelmiş ve olması gerekenden fazla kiloya sahip olan kişiler için pre-diyabet testi önerilir. Vücut ağırlığı normal olan ve fiziksel aktivitelerine devam eden kişiler için testin gerekliliğine hekimler karar verir. Buna rağmen 45 yaşından genç ancak şişman bireylerde hastanın diyabet ve pre-diyabet yönünden riskleri araştırılmalıdır. En sık rastlanan risk faktörleri arasında;
* Yüksek tansiyon,
* Aile öyküsü,
* Bebeklerde 4,5 kilonun üzerinde doğum
* Düşük HDL ve yüksek kolesterol seviyesi,
* Gestasyonel diyabet sayılabilir.
Originally posted 2022-05-29 15:34:16.