Şeker Hastalığı Teşhisi Nasıl Konur?
Erken dönemde şeker hastalığı teşhisi çok önemlidir. Şeker hastalığının bir diğer adı olan diyabet, pankreasın görev yapamaması durumunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalıkta ilaç tedavisi uygulanabilmektedir. Peki, diyabet teşhisi nasıl konur? Tip 1 diyabet teşhisinde kan tahlili yapılmaktadır. Tip 2 diyabette ise OGTT testi uygulanır.
Bazı İlaçlar Şekerin Yükselmesine Neden Olabilir
Kortizon hapları kullanan hastalar, kullandıkları ilacı tahlilden önce belirtmeleri gerekir. Bu ilaçlar şekeri yükseltmektedir. Şeker hastalığından müzdaripseniz şeker hastalığına çözüm yazımızı da okumanızı öneririm. Şeker hastalığı teşhisi için kullanılan testler aşağıdaki gibidir:
Tip 1 Diyabet Teşhisi
Diyabet, test işlemleri ile tespit edilebilen bir hastalıktır. Tip 1 diyabet teşhisi nasıl konur? Tip 2 teşhisi biraz daha farklıdır. Tip 1 teşhisinde şeker testi yapılır. Yapılan testin sonucunda 200 mg/dl seviyesi geçilirse, diyabet tip 1 teşhisi konur. İdrar tahlilinde de şeker görülür. Tip 1 tanısı ikinci bir tahlille teyit edilir.
Tip 2 Diyabet Teşhisi
Bu teşhis tip 1 teşhisine göre biraz daha teferruatlıdır. Tip 2 kategorisinde işlemler biraz farklıdır. Tip 2 diyabet teşhisi nasıl konur? Öncelikle hasta sekiz saat aç kalmalıdır. Bu açlığın ardından aç diyabet testi yapılır. Bu testte sonuçlar 100-110 mg/dl arasında çıkması gerekir. Yapılan test sonucunda sonuç 126 mg/dl üzerinde çıkarsa yeni bir test yapılır. Bu test Oral Glukoz Tolerans Testi (OGTT)’dir.
İki saat sonra yapılan bu testte sonuç 200 mg/dl üzeri çıkarsa hasta Tip 2 diyabet hastasıdır. Açlık diyabet testi 100-110 ile 126 mg/dl arası çıkıyorsa ve bunun ardından yapılan OGTT testi 140-199 mg/dl arası çıkıyorsa, ‘bozulmuş glukoz toleransı’ teşhisi konur. Bu hasta düzenli aralıklarla kontrol edilmesi gerekir. Takibin nedeni bu hastanın Tip 2 diyabet olma riskidir. Bu nedenle hasta düzenli aralıklarla bu rahatsızlık için doktora gitmelidir.
Oral Glukoz Tolerans Testi (OGTT) Nasıl Yapılır?
Bu test Tip 2 diyabet tanısı için gereklidir. Tip 1 için kan testi yeterlidir. OGTT testi tip 1 için uygulanmaz. Bazı durumlarda Tip 1 için OGTT testi yapılabilmektedir. Bu testte hastaya ağızdan 75 mg mayi verilir. Bu madde glukoz içermektedir. Bazı durumlarda 1 saat veya 3 saat sonra ölçüm yapılır. Genellikle 2 saat sonra ölçüm yapılmaktadır. Hamile kadınlarda şeker testi için OGTT yöntemi tercih edilmektedir.
Originally posted 2022-05-31 21:17:32.