Şeker Hastalarının Tüketebileceği Besinler Nelerdir?

Şeker hastaları ne yiyebilir? Diyabet hastaları için en iyi ekmek hangisidir? Şeker hastaları hangi meyveleri tüketebilir? Diyabet yani halk arasında bilinen ismiyle şeker hastalığı günümüzde ne yazık ki birçok insanın birlikte yaşamaya alışması gerektiği bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor.

Sağlıklı ve dengeli beslenmek şüphesiz herkes için çok önemlidir. Sağlıklı ve dengeli beslenme diyabet hastalarında çok daha ayrı bir öneme sahiptir. Diyabette sağlıklı beslenmenin amacı kan şekerinin kontrolünü sağlamak yani başka bir deyişle kandaki şeker düzeyini normal ya da normal en yakın düzeyde tutmaktır.

Şeker hastaları ne yiyebilir sorusuna cevap vermeden önce kısaca Şeker hastalığı nedir (diyabet nedir) ve çeşitleri nelerdir sorusunu cevaplamak çok daha doğru olacaktır. En son bilimsel gelişmelere göre diyabet sınıflandırması 4 tip olarak belirlenmiştir.

Diyabet Tipleri

  • Tip 1 diyabet
  • Tip 2 diyabet
  • Gebelik diyabeti
  • İlaç kullanımı, hormonal bozukluklar gibi diğer sebeplere bağlı oluşan diyabet.

Bu diyabet tipleri kısaca tanımlamak gerekirse;

Tip 1 diyabet, vücudun hiç insülin üretmediği durumlarda karşılaşılan diyabet hastalığıdır.

Tip 2 diyabet, vücudun insülin üretimi devam etmektedir ancak vücudun gösterdiği İnsülin direnci sebebiyle üretilen bu insülin vücudun ihtiyacını karşılamaya yeterli olmuyor dur.

Gebelik diyabeti, diyabet çeşidi daha önceden herhangi bir diyabet rahatsızlığı olmayan bir kadında, gebelik sırasında oluşan geçici diyabet hastalığıdır.

Diğer bir tip diyabet hastalığı ise başka sebeplere bağlı oluşan ( ilaç kullanımı, hormon bozukluğu) diyabet tipidir. Ayrıca şeker hastalığına kesin çözüm yazımızı okumanızın faydalı olacağınız düşünüyoruz.

Şeker Hastaları Beslenmelerinde Nelere Dikkat Etmelidir?

Şeker hastalığı ile yaşamak sanıldığı kadar da zor değildir. Sağlıklı beslenme kurallarına uyulduğu takdirde şeker hastaları da sanki hiç hastalıkları yokmuş gibi yaşamlarını sürdürebilirler.

Şeker hastalarına önerilen bazı besinler vardır. Bunlardan bazıları;

Elma

İçerdiği düşük kalori ve ben içerdiği yükseklik yapısıyla tokluk hissi veren elma, kötü huylu kolesterolün de düşmesinde iyi bir rol oynuyor. Özellikle şeker hastaları için rendelenip tavada hafif ısıtıldığı takdirde üzerinde biraz tarçın konularak yenilirse hafif ve sağlıklı bir tatlıya dönüşüyor.

Avakado

Avakado şeker hastaları için mucize sayılabilecek bir meyve, sindirim hızını yavaşlatarak Kan şekerinin daha yavaş yükselip daha hızlı düşmesine yardımcı olan bu meyve vücudun İnsülin direncinin de azalmasına destek oluyor.

Arpa

Pirinç yerine sofralarımızda kullanacağımız arpa, kan şekerini %70 daha yavaş yükseltiyor. Çorbaların içine konularak ya da salatalarla birlikte tüketilebilir.

Fasulye

Lif ve protein içerdiğinden haftada en az iki kere tüketilmesi gereken bir besin olan fasulye şeker hastalarının tüketmesi gereken gıdaların başında gelir.

Kırmızı Et (Yağsız)

Günlük öğünlerde tüketilecek olan az miktardaki yağsız kırmızı et kan şekerinin daha dengeli yükselmesine yardımcı olacaktır.

Kırmızı Meyveler

Kiraz, böğürtlen, yaban mersini gibi kırmızı ya da mavi renkte olan meyveler içerdikleri antioksidan bakımından oldukça zengindir ve kan şekerinin dengelenmesinde oldukça etkilidirler.

Brokoli

Kan şekerini ayarlayan insülinin etkinliğini arttıran krom minerali açısından zengin olan brokoli şeker hastaları ve sağlıklı beslenmek isteyen herkes tarafından haşlanarak tüketilmelidir. Şeker hastaları hangi meyveleri yiyebilir sorusunda elma, avakado ve kırmızı meyveler dışında, çilek, armut, kiraz, erik gibi düşük glisemik endekse sahip meyveler de sayılabilir.

Şeker hastaları az az ve sık sık yemek yemeğe özen göstermelidirler. Tükettikleri besinlerin glisemik endeksine dikkat ederek beslenmeleri halinde günlük yaşamlarında hiçbir sorunla karşılaşmayacaklardır. Dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta ise şeker hastaları hangi ekmeği yemeli konusudur. Şeker hastaları yüksek lifli ekmekler tercih etmelidirler, bunlardan bazıları, keten tohumu ile yapılan ekmekler, buğday kepeği ile yapılan ekmekler, chia tohumu ile yapılan ekmekler, yulaf ile yapılan ekmekler ve soya unu ile yapılan ekmekler olarak sayılabilir.

Originally posted 2022-06-17 00:33:39.