Protein Tozunun Zararları Nelerdir?
Protein tozu zararlı mı? Protein tozunun zararları nelerdir? Vücut geliştirme sporu ülkemizde de giderek yaygınlaşıyor, bu sporun giderek yaygınlaşması ile paralel olarak protein tozu kullanımı da artıyor. Protein tozunun yanında amino asit ve karbonhidrat tozu gibi takviyelerin de kullanımında artış gözleniyor. Hepimizin en az bir kere aklından geçme ihtimali bir hayli yüksek olan, spor yaparken “Acaba protein tozu kullansam ne olur? Protein tozu zararlı mıdır?” sorularına yazımızda cevap vereceğiz.
Protein Tozu Nedir?
Protein tozu nedir? Sorusunu cevaplamadan önce proteinlerin ne işe yaradığını bilmemiz gerekiyor. Kısaca proteinler, hücrelerin içinde bulunan dokuların ve sıvıların belli bir düzende tutulmasına yardımcı olur, ayrıca onarımında da aktif rol oynar. Her insanın belli bir seviyede proteine ihtiyacı vardır.
Protein Tozu Ne İşe Yarar?
Protein tozunun asıl amacı da budur; vücuda gerekli olan protein desteğini sağlamak. Kişi yaşlılık, kilo almakta zorlanma, kas hasarı olması gibi nedenlerle protein tozu kullanabilir. Söz konusu olan tozun aktif olarak kullanıldığı başka bir alan ise spordur.
Sporda protein tozu başlıca iki neden ile kullanılmaktadır; kişi, egzersiz yapmadan önce protein tozunu aldığında, kaslarına gelebilecek olan zararların belli bir seviyede önüne geçmiş olur. Aynı zamanda söz konusu olan tozların spor egzersizleri sonucu oluşacak olan ağrıları azalttığı da bilinmektedir.
İkinci neden ise kas kütlesinin arttırılmak istenmesi. Egzersiz ile kaslar geliştirilebilirken, bir çok protein tozu kas gelişim sürecini hızlandırma amaçlı olarak üretilmektedir. Ancak süreci hızlandırma bünyeden bünyeye ve egzersizden egzersize göre değişmektedir.
Vücut geliştirmede proteinin önemi
Sağlığımız için önemli bir yere sahip olan protein vücut geliştirme sporu ile uğraşanlar için çok daha fazla ve ayrı bir öneme sahiptir. Proteinler Farklı özelliklere sahiptir vücutta birçok görevin sağlık bir şekilde yerine getirilmesini sağlarlar.
Proteinleri oluşturan yapı taşları aminoasitlerdir, bu amino asitler vücut tarafından üretilmediği zaman dışarıdan takviye olarak alınması gerekir. Kişilerin ihtiyaç duydukları protein miktarları farklılık göstermektedir, aynı zamanda sporcuların da günlük aktivitelerine göre ihtiyaç duydukları protein miktarı da farklılık göstermektedir. Elbette sporla uğraşan birinin ihtiyaç duyduğu protein miktarı ile normal bir kişinin ihtiyaç duyduğu protein miktarı arasında çok büyük fark olacaktır.
Protein İhtiyacı
Ortalama bir hesapla vücut geliştirme sporuyla uğraşan bir kişinin protein ihtiyacı kilo başı bir buçuk 2 gram olarak belirlenmiştir. Yani 70 kg ağırlığında olan vücut geliştirme sporuyla uğraşan kişinin ortalama günlük protein ihtiyacı 105 -140 gram arası olarak belirlenmiştir.
Kişiden Kişiye Değişir
Çok yoğun olmayan normal antrenman koşullarında ya da spora yeni başlayan kişilerde protein ihtiyacı günlük besinlerle karşılanabilirken, yoğun antrenman programına sahip sporcularda günlük protein ihtiyacının karşılanması için takviyelere yani protein tozlarına ihtiyaç vardır. Proteinler spor sırasında kasların inşası için büyük öneme sahiptir.
Protein Tozu Zararları Nelerdir?
Protein her vücudun ihtiyacıdır. Ancak spor yapan kişileri protein ihtiyacı, egzersiz yapan kişilere kıyasla daha fazladır. Rakamlarla ifade etmek gerekirse, ortalama olarak bir kişi, günlük olarak kilosu başına 1 gram protein almalıdır. Düzenli spor yapan kişilerde ise bu oran 2 grama kadar artabilmektedir. Alınması gereken oranlar bir uzman tarafından hesaplanmalı, alacak olan kişi de söz konusu olan çizelgeye uymalıdır. Daha önceden böbrek hastalığı geçirmiş ya da geçirme ihtimali olan kişilerin, özellikle fazla dozda protein tozu tüketmemeleri gerekir. Böyle bir durum olursa böbrekler ve karaciğer zarar görebilir. Bazı doktorlara göre, protein tozunun tüketimi böbrek taşının oluşumunu tetikleyebilmektedir.
Yapılan araşırmalar sonucunda aşırı protein tozu tükletimi sonunda kalp ve ciğerler gibi organların da zarar görme ihtimali olduğu saptanmış, aynı zamanda bazı vakaların hayatlarını kaybettikleri bilgisine de ulaşılmıştır. Bu tür vakaların bazıları da markasız ve bilinmeyen protein tozlarının kullanımı sonucu olmuştur.
Spor yapıp, protein tozu kullanan kişilerin bazılarında, vücutta yırtıklar olduğu görülmüştür. Zamanla oluşan bu yırtıklar aslında sadece protein tozu tüketimi ile alakalı değildir. Egzersiz yapmaya başlayan kişinin kas ve kütlesinde değişimler meydana gelir. Söz konusu olan bu değişimler protein tozu ile hızlandırılabilir, ancak eğer doz ayarlanamazsa ya da vücut öngörülmeyen bir tepki verir ise, deri değişime ayak uyduramaz. Böyle bir durum olduğunda da deride yırltılmalar görülebilir.
Protein tozu sıklıkla steroidler ile karıştırılmaktadır. Protein tozunun amacı vücudun sağlığını devam ettirmek ve kas geliştirme sistemine yardımcı olmaktır. Doğaldır. Ancak steroidler yapaydır ve kullanım sonucu sadece yapay kasların üretilmesi söz konusu olacaktır.
Kilo kaybetmek isteyen, ya da takviye olması amacıyla protein tozu tüketiminde de bazı hasarlar görülebilmektedir; örneğin bir çok protein tozunda karbonhidrat seviyesi fazla olduğundan kilo kaybetmek yerine kilo alınabilir. Ek olarak bazı kişilerin bünyesi hassas olduğundan, protein tozu tüketilirken çeşitli sindirim sorunları ile karşılaşmak mümkündür.
Protein tozu zararlı mı?
Protein tozunun zararları
Sporla uğraşan birçok kişi tarafından kullanılan protein tozları özellikle içerisinde bulunan maddelere alerjisi (örnek laktoz) olan kişiler tarafından tüketildiğinde hastalıklar ortaya çıkabiliyor. Protein tozunun zararları birçok uzman tarafından kabul edilmiştir. bu zararların başında protein tozlarının içinde bulunan trans yağlar geliyor.
Uzmanlara göre protein tozunun en büyük zararı ise içeriğinde kas büyütmeye yönelik maddelere sahip olması ve kalbinde bir kas olmasından dolayı kalbi de büyüterek genç yaşlarda bile kalp krizine sebep olmasıdır.
Bağımsız bir araştırma şirketine göre protein tozu kullanımı en çok 23 – 34 yaş aralığındaki erkeklerde gözüküyor. Yapılan araştırmalara göre protein tozu kullanan kişilerde böbrek taşı oluşumunun daha da fazla olduğu kanıtlanmıştır.
Protein tozunun en büyük zararı – Protein tozunun zararları
Bir çok uzman tarafından kesinlikle uzak durulması gereken ürünler olarak değerlendiriliyor. Protein tozu en büyük zararı, bir kas olan kalbi büyüterek kalp krizine sebep olmasıdır. Bu yüzden vücut geliştirme sporu ile uğraşan birçok genç ne yazık ki kalp krizi sonucu hayatını kaybetmekte ya da ciddi kalp rahatsızlıkları geçirmektedir.
Doktorlar Uzak Durulması Görüşünde
Yeni yapılan birçok araştırmaya göre protein tozları, kas oluşturmak için kullanılan bir çeşit hile olarak değerlendiriliyor. Protein tozları sayesinde birkaç ayda sadece göstermelik kaslara sahip olan sporcular, sporu ve protein tozlarını bıraktıkları zaman deforme olmuş bir vücut yapısına sahip oluyorlar.
Doktorlar tarafından yapılan açıklamalarda da günlük protein fazlası vücuttan atılırken kalsiyumu da beraberinde götürüyor. Bu durum da kemik erimesine, karaciğer yağlanmasına, kalp hastalıklarına ve böbrek rahatsızlıklarına sebep oluyor. Türk Nefroloji Derneği tarafından yapılan açıklamaya göre de protein tozları kalpte büyümeye sebep oluyor.
Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre protein tozları en az doping ya da steroid kadar sakıncalı. Lisanslı mağazalardan alınan protein tozlarının zararları bu kadar açıkken, internet üzerinden protein tozu adı altında satılan ve içeriğinde ne olduğu bilinmeyen protein tozları da ayrı bir sağlık tehdidi olarak karşımıza çıkıyor.
Protein Tozu Markaları Nelerdir?
Protein Tozu, yoğun talep nedeni ile bir çok farklı formda, bir çok farklı firma tarafından yapılmaktadır. Tozların içerikleri ve tüketim yöntemleri, kullanacak olan kişinin amacına göre de değişmektedir. Örneğin kişi, spor yapımında protein desteği kullanacaksa ağırlığına göre protein oranı hesaplanmalı ve bu şekilde kullanım gerçekleştirilmelidir.
En çok tercih edilen Protein tozlarından biri de Protelan adlı takviyedir. Bu ürün hayvansal ve bitkisel bir karışımdır. Yoğurt veya süt ile tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Peynir suyu tozu olarak bilinen Whey, hem protein seviyesini sağlıklı tutmak, hem de fiziki performansın arttırılmasında kullanılabilen bir karışımdır. Tozun amacı, istikrarlı şekilde egzersiz yapıldığında, kaslarda oluşabilecek hasarları giderme ve damar sağlığını üst seviyede tutmaktır.
Bunlara ek olarak piyasada Isopure Zero Carb, Vego, Olimp ve Nutrend gibi markalar da bulunabilmektedir. Not olarak eklemek gerekir ki, bir markanın birden çok protein tozu çeşidi olabilir, bu sebeple kullanacak kişi, amacına yönelik olarak bir seçim yapması gerekir.
Bu yazımızda size protein tozları hakkında bilgi vermek istedik. Yeni bir yazıda görüşmek dileğiyle.
Originally posted 2022-06-16 23:27:32.