15 Maddede Sporun Faydaları

Kişinin öncelikle fiziksel faydalarını göz önüne alarak yaptığı, zihinsel, ruhsal ve çevresel kazançları da olan hareketler topluluğuna spor denir.

Dünya çapında birçok ülke, grup ve sivil toplum kuruluşu insanları kaliteli bir yaşam için spor yapmaya yönlendirmektedirler. Ayrıca bu kültür içinden doğan futbol, basketbol, voleybol gibi birçok faaliyet ile de spor kurumsal ve sektörel bir yapıya kavuşmuş durumdadır. Bireylerin tek başlarına yaptıkları basit antreman hareketlerinden tutarak devletlerin ortaklaşa düzenledikleri olimpiyat oyunlarına kadar irili ufaklı pek çok faaliyet spor kültürü içinde yapılmaktadır. Bireylerin ve ülkelerin her zaman önem vermesi gereken sporun bazı faydaları şunlardır.

1)Vücut dayanıklığını arttırır

Düzenli olarak spor yapan bireylerin eklem bölgelerinde ve kemiklerinde oluşan sağlamlık sonucu vücudun direnci ve dayanıklılığı artar.

2)Kilo dengesini sağlar

Vücut kilolarını dengede tutabilmek amacıyla spor yapan bireylerde ani ve aşırı kilo kayıpları gerçekleşmez. Ayrıca kilo artışlarını da kontrol altına alırlar. Böylece ideal kilolarını korurlar.

3)Uyku düzenini ve kalitesini korur

Spor yapan bireyler dinlenmeleri gereken zaman diliminde uykuya dalma ve uykuyu bölünmeden sürdürebilme noktasında problem yaşamazlar. Geceleri rahat ve derin uyku çekerler. Bunun yanında da sabahları erken ve dinç uyanırlar.

4)Kalp hastalıklarına engel olur

Doğru spor hareketlerini düzenli olarak yapan bireylerde kan dolaşımı daha rahat gerçekleşir ve kalp dengeli çalışır. Damar tıkanıklığı ve sertleşmesi görülmez.

5)Enerjiyi ve zindeliği arttırır

Vücutta bulunan mevcut enerjinin arttırılmasını sağlar ve daha hareketli daha enerjik bir yaşam sunar. Ayrıca gerekli enerjiye sahip bireylerin yaşam kaliteleri de yükselir.

6)Odaklanma ve dikkati geliştirmeyi sağlar

Özellikle dikkat gerektiren mesleklerde çalışan bireyler ya da derslerinde başarıyı arttırmak isteyen kişiler spor yaparak zihinlerinin gelişmesini sağlar. Böylelikle işlerine hızlı odaklanır ve gerekli dikkati gösterebilirler.

7)Hamilelik sürecine yardımcı olur

Gebelik dönemini rahat ve daha az problemle atlatmak isteyen bireyler, doktorlarının da tavsiyelerini alarak uygun egzersizleri yaptıkları takdirde hamilelik sürecini daha kolay geçireceklerdir.

8)Zararlı alışkanlıklardan uzak tutar

Alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmak isteyen bireyler spor ile oluşturacakları düzenli yaşam ve sağlıklı vücut sayesinde psikolojik olarak bu tür maddelerden uzak duracaklardır.

9)Zihinsel gerilemeyi önler

İnsanlarda yaş seviyesi yükseldikçe zihinsel olarak bazı problemler baş gösterir. Özellikle Alzheimer gibi unutkanlık merkezli ortaya çıkan rahatsızlıklar spor yaparak engellenebilir. Çünkü fiziksel olarak yapılan hareketler zihinsel anlamda da fayda sağlamaktadır.

10)Dış görünüşü güzelleştirir

Düzenli olarak egzersiz yapan bireylerin fiziksel durumlarında belirgin olarak bir düzelme ve uyum gözlenebilir. Beden, kollar, bacaklar uygun kilo ve yeterli kas seviyesi ile kusursuz görünebilir.

11)Sosyal ilişkileri geliştirir

Özellikle birden fazla kişi ile yapılan sporlarda kişiler arası etkileşim ve diyalog çok fazla olmaktadır. Bu durumda birey hem insan ilişkilerinde deneyim kazanır hem de kendini ifade etme konusunda gelişir.

12)Kanser riskini azaltır

Yapılan araştırmalara göre spor yapan bireylerin prostat, göğüs ve bağırsak kanserine yakalanma ihtimali spor yapmayan bireylere göre çok daha azdır.

13)Ruhsal problemlerden uzak tutar

Stres ve depresyon gibi bireyin psikolojik olarak yıpranmasına sebep olan problemlere karşı spor çok iyi bir tedavi yöntemidir. Bir takım egzersizler yaparak vücutta harekete geçirilen bazı hormonlar bireyin mutlu olmasını ve yaptığı işten haz almasını sağlar. Böylelikle pek çok ruhsal sıkıntıdan uzak kalabilir.

14)Çevre koşullarına adaptasyonu hızlandırır

Düzenli olarak spor yapan bireylerin ortalama üzerindeki soğuk ve sıcak ortamlara daha çabuk uyum sağladığı ve vücudunun olumsuz etkilenmediği bilinmektedir.

15)Özgüveni Arttırır

Spor yaparak vücutlarını sağlıklı ve güzel bir hale getiren kişilerin başkaları tarafından beğenilme kaygıları azalır ve bu durum da sosyal ilişkilerde özgüvenlerinin artmasını sağlar.

Originally posted 2022-06-07 22:28:08.