Göz Kuruluğu Neden Olur, Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Göz Kuruluğu Nedir?
Özet bir tanımla bu rahatsızlık, gözyaşının gereken miktardan az olması demektir. Göz kuruluğu tedavisi olan bir hastalıktır. Hastalık gözdeki nemin azalması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Göz yüzey hastalıklarından biri olan göz kuruluğu ya da kuru göz gözyaşı eksikliği ya da gözyaşının aşırı buharlaşması sonucu göz yüzeyinde hasar oluşması olarak açıklanabilir.
Gözyaşı Ne İşe Yarar?
Normal yani sağlıklı gözler, göz kırpmalarımız esnasında hasar görmemeleri için kalıcı bir tabaka olan gözyaşı zarı ile korunmaktadır. Sağlıklı bir gözyaşı tabakası gözümüzde bulunan korneayı ve kornea sinirlerini korumak, sağlam ve net bir görüş sağlamak ve gözün tahriş olmasını engellemek gibi görevlere sahiptir.
Gözyaşının İçeriğinde Neler Vardır?
Gözyaşı zarı gözlerimizi ıslatır, yağlar ve korur. Göz kapaklarımızı her açıp kapattığımızda göz yüzeyimizi temizler ve olası enfeksiyonlara karşı koruma sağlar. Gözyaşı elektrolit, protein, yağ, su ve bakteriler ile savaşan maddelerden oluşan bir karışımdır ve gözün sağlığı için büyük bir önem arz etmektedir.
Göz Kuruluğunun Belirtileri Nelerdir?
Göz kuruluğunun belirtileri genellikle iki gözde de görülmektedir. Göz kuruluğunun belirtileri şunlardır;
- Gözde, kaşınma, batma veya yanma hissi.
- Gözde yabancı bir madde varmış hissi.
- Gözde oluşan kaşıntı hissi.
- Gözün iç kısmında ve çevresinde ip gibi kalıntılar olması.
- Rüzgarlı ya da dumanlı ortamlarda gözün tahrişinde artma.
- Uzun süreli bir okumanın ardından gözde oluşan yorgunluk veya bulanık görme.
- Kontakt lens kullananlarda lens kullanımında güçlük çekme.
Göz Kuruluğuna Sebep Olabilen Bazı İlaçlar
Tedavi amaçlı kullandığımız bazı ilaçlar ne yazık ki yan etki olarak göz kuruluğuna sebep olabilmektedir. Bu ilaçlardan bazıları, yüksek tansiyon ilaçları, uyku hapları, diüretik ilaçlar, antihistaminler, sivilce tedavisine yönelik ilaçlar, dekonjestanlar, trisiklik antidepresanlar ve bazı ağrı kesiciler olarak gösterilebilir.
Göz Kuruluğundan Korunmak İçin
- Gözlerinizi direk hava üfleyen cihazlardan koruyun. ( saç kurutma makinası, klima, vantilatör, otomobil radyatörleri vb.)
- Rüzgarlı günlerde özellikle gözün etrafını da saran gözlükler kullanın
- Evinizin nem oranı %30 – % 50 arasında olmalıdır.
- Göz kırpmayı ihmal etmeyin ve sık sık göz kırpın.
- Bisiklet, motosiklet gibi araçlara binerken gözünüzü rüzgardan koruyacak kask ya da gözlük kullanmaya özen gösterin.
Göz Kuruluğunu Hafife Almayın
Uzman hekimler kuru göz hastalığının hafife alınması gerektiğin konusunda hemfikirler. Peki göz kuruluğu tedavi edilmezse ne olur ve ne gibi sonuçlar doğurur? Uzmanlara göre tedavi edilmeyen bu hastalık kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyecek ve yaşam kalitesini düşürecek bir hastalıktır. Göz kuruluğu tedavi edilmezse ilerleyen bir hastalıktır. Örnek vermek gerekirse sabahları gazete okuma alışkanlığınız varsa ya da kitap okuma alışkanlığınız varsa bunu yapamamaya başlarsınız. İşiniz gereği her gün sekiz saat bilgisayar kullanırken artık 5 ya da 6 saat kullanmaya başlarsınız.
Eğer göz kuruluğunuzu tedavi ettirmezseniz hastalığın başında kullandığınız suni gözyaşı damlasını günde iki defa yerine beş defa damlatmaya başlarsınız, daha sonra ilaç takviyelerine ihtiyaç duyacaksınız. Gözünüzde hissedeceğiniz ve neredeyse hiç geçmeyen yanma ve batma hissi ve kızarık gözlere sahip olacaksınız.
Uzmanlara sorulan sorulardan bir tanesi de göz kuruluğu geçer mi sorusudur. Göz kuruluğuna sebep olan etkenler ortadan kaldırılırsa göz kuruluğu büyük oranda iyileşecektir. Bu çevresel etkenlerin kaldırılması ya da azalması durumunda bile göz kuruluğu devam ediyorsa, hastalık kronikleşmiş bir hal almış demektir. Bu durumda da yapay göz yaşı kullanımı ya da cerrahi müdahale gerekli olabilmektedir.
Originally posted 2022-06-16 22:07:58.