Kontakt Lens Nedir?

Görme bozukluğu yaşayan hastaların bir kısmı veya göz renklerini değiştirmek isteyen insanların bir kısmı kontakt lens kullanımını tercih etmektedirler. Günümüzde farklı türlere sahip kontakt lensler bulunmakta ve görme bozukluğu çeken birçok kişi artık gözlük yerine kontakt lens kullanmayı tercih etmektedir. Bu kadar yaygın kullanıma sahip olan kontakt lens nedir çeşitleri nelerdir biraz değinelim.

En basit tanımı ile kontakt lens görme bozukluğu olan kişilerde kornea üzerine yerleştirilerek kullanılan ve gözün merceğine ışığı olması gerektiği gibi doğru açıdan yansıtarak hastada meydana gelen görme kusurunu ortadan kaldırmaya yönelik kullanılan protez ürünler olarak açıklanabilir.

Kontak lens nedir?
Kontak lens nedir? Kontak lens hangi durumlarda kullanılır? Kontak lens seçerken nelere dikkat etmeli?

Kontakt Lens Seçimi

Kontakt lens seçimi büyük önem taşımaktadır. Kontakt lensler göz yuvarlağı üzerinde yani kornea üzerinde kendiliğinden duracak yapıya ve özelliğe sahiptir. Göz kapaklarının sağladığı basınç ve gözdeki ıslak yapı ile göze yapışması sağlanan kontakt lenslerin göze tam oturması gerekmektedir. Kişinin göz yapısına uygun olmayan sertlikte ve sıkılıkta olan lensler kullanıldığı takdirde gözde komplikasyonlara yol açabilmektedir. Tam tersi şekilde olan fazla gevşek ve yumuşak olan lenslerde göz kapağının hareketi ile kıvrılmakta, yerinden oynamakta bunun sonucunda da görmede bulanıklaşma ve aksamalara sebep olabilmektedir. Bu yüzden göz yapısına uygun kontakt lens seçimi son derece önemlidir.

Kontakt Lens Çeşitleri

Günümüzde iki çeşit kontakt lens vardır. Bunlardan bir tanesi gaz geçirgen sert lensler olarak tanımlanmaktadır, diğeri ise yumuşak lensler olarak adlandırılır. Özel olarak kullanılan bazı durumlar dışında gaz geçirgen sert kontakt lensler yerine yumuşak kontakt lens kullanımı çok daha yaygındır.

Göze oksijen geçirimine izin veren gaz geçirgen sert lensler korneanın şeklini almadıklarından dolayı, astigmat ve keratokonus (kornea bombeleşmesi ve incelmesi) gibi vakalarda tercih edilir.

Yumuşak lenslerin ise kendi aralarında da çok fazla çeşidi vardır, bunlar gülük kullanılan ve bir gün ömürlü lensler, günlük kullanılan ve bir ay ömrü olan lensler, günlük kullanılan ve bir yıl ömrü olan lensler, bir hafta kullanılan ve bir hafta ömrü olan lensler ve bir ay kullanıma uygun ve bir ay ömrü olan lensler olarak çeşitlendirilebilirler.

Aynı zamanda çeşitli göz rahatsızlıklarının tedavi edilmesinde kullanılan kontakt lensler, bifokal lensler ( çift odaklı) ve renkli lensler gibi çeşitleri olan yumuşak kontakt lensler günümüzde en çok tercih edilen ve kullanılan kontakt lenslerin başında gelmektedir.

Renkli lensler ise günümüzde oldukça popüler bir kullanıma sahiptir, gözde bulunan herhangi bir görme kusurunun düzeltilmesi amacı ile kullanılmasının yanı sıra estetik amaçla kullanılan renkli kontakt lensler de mevcuttur.

Kontakt lens alırken, mutlaka bir göz muayenesinden geçilmesi ve kontakt lenslerin denenerek alınması gerekmektedir.

Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Gözümüz gibi hayati bir organın üzerine takılan bir çeşit protez olan kontakt lens bakımı ayrı bir özen ve dikkat istemektedir.

Kontakt lens kullanımında en önemli noktalardan biri olan lens temizliğinden sonra, dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta ise kontakt lens bakımıdır. Unutulmamalıdır ki lens bakımı sadece temizlikten ibaret değildir.

Lensi belirtilen kullanım süresine göre kullanmak, düzenli aralıklarla temizliğini yapmak lens bakımının temek kurallarındandır. Aynı zamanda gerektiği zamanlarda kontak lensleri gözden çıkarmak hem gözü hem de lensi dinlendirmek açısından önem taşımaktadır.

Lenslerin her kullanımdan sonra kaplarına kaldırılırken yeni lens solüsyonu kullanılması gerekmektedir. Lens kabına doldurulan lens solüsyonunun lensin tamamını kapladığından emin olunmalıdır. İçinde lens olmadığı durumlarda bile lens kabımızın kapakları mutlaka kapalı tutulmalıdır.

 

Originally posted 2022-06-16 18:13:46.