Hijyen nedir?

Çağımızın Problemi Hijyen

Sağlığı tehdit eden ortamlarda yapılması gereken uygulamaların tümüdür. İnsan sağlığına uygun derece de ortamın temiz tutulması hijyen nedir sorusuna cevaptır.

hijyen obsesif kompulsif bozukluk
Elleri gün içinde hiç durmadan yıkamak obsesif kompulsif bozukluk belirtisi de olabilir. Hijyeni kafaya çok fazla takıyorsanız, hijyen sizin için dert haline dönüştüyse bu obsesif kompulsif bozukluğa sahip olduğunuzu gösterebilir. Eğer böyle bir durum mevcutsa en kısa zamanda bir psikolog yada psikiyatristle görüşmelisiniz.

Geçmişten Geleceğe Hijyen Nasıl Sağlanmaktadır?

Bulunduğumuz dönemde temizlik amaçlı pek çok ürün kullanmaktayız. Her ortamda hatta her yüzeyde uygulanması gereken ürün ayrıdır. Geçmişte insanların yaşadıkları yer ve imkanları gereği su ve sabun kullanılmaktaydı. Günümüzde biliyoruz ki hiçbir alanda su ve sabun yeterli olmamaktadır.

Hijyen kuralları içinde sabun doğru bir temizlik ürünü değildir. Yalnızca ortamdan kir ve yağın uzaklaştırılmasını sağlamaktadır. Bakteriyel yükün azalmasına ve mikroorganizma üremesini engellemeye fayda sağlamamaktadır.

Kişisel Temizlik Araçlarında Hijyen

Kişisel bakım için kullandığımız ve başkalarıyla ortak kullanamayacağımız araçlar bulunmaktadır. Bunların başında banyo süngeri, tırnak makası, bornoz, banyo havlusu yer almaktadır. Günlük olarak kullandığımız yüz ve el havlusu, saç fırçaları en basit araçlarımız olmaktadır. Kullanım şekli ve araçların temizliğinin yanı sıra bulunduğu ortamda önemlidir.

Özellikle diş fırçası ve yüz havluları kesinlikle banyoda açık alanda olmamalıdır. Klozet kapağını kapatmadan sifonu çektiğimizde etrafa mikroorganizmalar yayılmaktadır. Rahatça üredikleri ve çoğaldıkları ortamlarda nemli kalan havlu olmaktadır. Bu nedenle kapalı dolaplar tercih etmeliyiz. Daha çok havlu kağıtları banyolarımızda kullanmalıyız.

Hijyen Nerede Başlar?

Annelerin çocuklara küçük yaşlarda ellerini yıka demesiyle hijyen başlamaktadır. Mikroplardan ve virüslerden korunarak ciddi ve geçici hastalıklara yakalanma riski bu şekilde azaltılır. Tuvalet öncesi ve sonrası el yıkamak, yemek öncesi ve el yıkamak adet haline getirilmelidir. Bu durumlarda çocukluk en güzel zamandır. Temizliği eğlenceli hale getirerek bu bilinci çocuklarınızda sağlayabilirsiniz.

Halk arasında Pazar günleri duş alma günü ilan edilmiştir. Aslında haftada bir kez duş almak doğru değildir. Dışarıdan cildimize, saçlarımıza ve kıyafetlerimize bulaşan tüm mikroorganizmaları eve taşımaktayız. En azından iki güne bir duş almak hem kendi sağlığınız hem aile bireyleri sağlığı için önemlidir.

Genel Hijyen Kuralları Nelerdir?

Evimizde antibakteriyel sabun kullanımına özen göstermeliyiz. Eve gelir gelmez el yıkamak temizliğin ilk adımıdır. Yemeklerden önce ve sonra, tuvalete girip çıktıktan sonra da ellerimizi yıkamalıyız. Banyo ve mutfak temizliği yaparken de sık sık eller yıkanmalıdır.

* Hem sağlık hem de temizlik açısından dişleri sabah ve akşam mutlaka fırçalamalıyız.

* Saçların taranması ve iki günde bir yıkanmasını sağlamalıyız. Çünkü el, kol ve ayaklarımızı her ne kadar yıkasak da en kirli yer saçlarımızdır.

* Çiğ sebzelerin yıkamadan buzdolabına yerleştirmemeliyiz. Sebze kaplarını ve bölümlerini de yıkamalıyız.

* Çantamızda mutlaka kuru ve ıslak mendille gezmeliyiz.

* Sabah uyandığımızda, gece yatarken ve gün içinde yüzümüzü yıkamayı ihmal etmemeliyiz.

* İş ve ev ortamında sürekli kullandığımız bilgisayar ve cep telefonlarını antibakteriyel mendiller ile silmeliyiz.

* Hastayken kullandığımız peçeteleri hemen çöpe atmalı ve ellerimizi yıkamalıyız.

* Çöp kovasını sık sık temizlemeliyiz.

Originally posted 2022-06-18 16:28:10.