Çocuk Diyeti Nedir? Çocuklar İçin Diyet Nasıl Yapılır?
Hayatımızın her anında beslenme önem taşıyan bir konu olsa da çocukluk, ergenlik öncesi ve ergenlik döneminde daha da bir önem teşkil etmektedir. Çünkü gelişim çağında olan bu çocuklarda boylarının uzaması ve gelecek fizikleri yedikleri ile doğru orantılıdır. Ancak değişen dünyamızda sağlıklı yiyeceklerin yerini alan sağlıksız atıştırmalık ve fastfoodlar çocukların gelişimlerini baltalamanın yanında kilo almalarına sebebiyet vererek hem sağlıklarının bozulmasına hem de psikolojik problemlerinin olmasına yol açmaktadır. Bu noktada kilo alan çocuklar için özel diyetler uygulanmalıdır. Peki, çocuk diyeti nedir?
Çocuk Diyeti Nedir?
Çocuklarda beslenme düzeni erişkinlerin ki gibi karışık şekilde değildir. Hatta doğru metabolik düzeni olan çocuklar, küçük değişikliklerle kilo bile verebilmektedir. İlk olarak işe; çocukların beslenmesinde yer alan kalori yükü fazla olan içecekleri, tatlandırıcıları ve yapay kaynakları çıkartarak başlamak gerekmektedir. Çocuklarının bu zararlı besinlerden başka bir şey tüketmediğinden dert yanan aileler olabilir. Bu durumda sakın ona kendi elinizle bu besinleri sunma hatasına düşmeyin. Çocukların o zararlı yapay besinleri tüketmesindense aç kalmaları daha iyi bir seçenektir. Hem sonsuza dek aç kalan hiçbir çocuk yoktur ve olmayacaktır da. Sadece burada bağımlılıkla birlikte gelen inat vardır. Bu inatla savaşıp yenmek çocuk için yapılacak en güzel adımdır.
Şöyle bir bilgi verelim; yapılan araştırmalara göre çocukların bir öğünde tükettikleri şekerli içeceklerin obezite olma riskini %60.1 artırdığı belirlenmiştir. Buradan şu anlam çıkarılabilir; bir kereden bir şey olmaz derseniz tamamen yanılırsınız. Diğer önemli bir konu ise aşırı kalori kısıtlaması yapılmasının yanlış olmasıdır. Çocuklar, yapı olarak oldukça hareketli olduklarından ve bunun sonucu olarak ciddi kalori harcadıklarından dolayı, aşırı kalori kısıtlaması yapıldığında bu onları psikososyal ve gelişim olarak kötü etkilemektedir. Burada yapılması gereken şey doğal ve dengeli beslenmeleri sağlamak olacaktır.
Çocuklar için diyet nasıl yapılır sorusuna cevap vermeden önce şu adımları takip etmek işinize yarayabilir.
- Çocukların tükettikleri besinlerin porsiyonlarını azaltabilirsiniz. Çünkü çocukların kendilerini kontrol etmeleri ve aşırı beslenmeden korunma içgüdüleri yetişkinlerden daha zayıftır. Bu nedenle tüketilen besin miktarlarının kontrol edilmesi ailenin görevi olmaktadır.
- Gece yemeleri çocukları için ciddi bir sorundur. Ne kadar aç olunursa olunsun gece öğünü tüketilmemesinin gerektiğinin çocuklara öğretilmesi gerekmektedir. Özellikle de gece ciddi şeker içeriği olan pasta, meyve ve kuruyemiş gibi gıdaların tüketiminin kısıtlanması lazımdır. Unutulmamalıdır ki her zaman meyve zararsız değildir.
- Okulda, çocukların kantin alışkanlıkları edinmemesine dikkat edilmelidir. Bunu önlemenin en güzel yolu da çocuk kaç yaşına girerse girsin okulda tüketebilmesi için yiyeceklerin hazırlanmasıdır.
- Ayrıca bu yaşlarda çocuklar spora yönlendirilmelidir. Alınan kalorilerin yakılmasını sağlayacak ortamlar ve aktiviteler hazırlanmalıdır.
Tabi ki çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlığı edindirmenin tüm ayrıntılarını vermek imkânsızdır. Bu hususta bir uzmana danışarak destek almak sizin için yararlı olacaktır.
Bu dönemde çocuklara fazla yüklenmemek gerekmektedir. Pek çok ebeveyn bu hataya düşmektedir. Oysaki zamanla beslenme düzene konulmalı, sağlıklı ve istikrarlı olarak çocuğun kilo vermesi desteklenmelidir. Aksi takdirde çocuklar bunalacak ve peşinde sağlık sorunlarını getirecektir.
Ayrıca daha önce yazdığımız if diyeti beslenme listesi, protein diyeti nasıl yapılır, aristo diyeti nedir yazılarımızın da çocuk diyeti beslenme listesi konusunda size faydalı olacağını düşünüyorum.
9-10-11-12 Yaş İçin Çocuk Diyeti Listesi
Her çocuğun vücut yapısı, gelişimi, beslenme düzeni ve yaşam biçimi farklı olmakla birlikte çocuk diyeti şu şekilde yapılır diye tüm çocukları bir kalıba oturtmaya çalışmak pek doğru olmayacaktır. Ancak yine de bir fikir oluşturabilmek adına 9-10-11-12 Yaş İçin Çocuk Diyeti Listesi örneklerini sizler için aşağıya bırakıyoruz.
9-10-11 ve 12 yaş için uygun diyet listesi
Gün: Kahvaltıya çocuklara özgü olan 1 kâse süt içinde mısır gevreğiyle başlanabilir. 15 dakika sonraysa 1 tane yeşil elma tükettirilebilir. Öğle yemeğindeyse önce 1 tane muz 15 dakika sonra 1 konserve ton balığı yedirilir. Bunun yanında çeyrek dilim kepek ekmeği de yedirilmektedir. Akşam yemeğindeyse 1 tabak ıspanak yemeği ile yarım kâse yağsız yoğurt yedirilebilir.
Gün: Bugünün kahvaltısında yalnızca 1 dilim kepek ekmeği ve yağsız salata olmalıdır. Öğle yemeği olarak ise kepekli sandviç ve 1 bardak taze sıkılmış meyve suyu olmalıdır. Akşam yemeğindeyse yarım tabak karnabahar yemeği ve yağsız yoğurt
Gün: Kahvaltıda 1 yumurta, kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir, 2 dilim kepek ekmeği, 1 çay kaşığı bal ve reçel, 1 bardak şekersiz çay. Öğle yemeğinde yağsız salata ile meyve suyu. Akşam yemeğindeyse 100 gr tavuk.
Gün: Son gün içinse kahvaltıya kepek sandviç ile taze sıkılmış portakal suyu hazırlanmalıdır. Öğle yemeğindeyse ekmek olmadan 1 kâse çorba yedirilmelidir. Akşam yemeğindeyse istenilen sebze yemeği ile yağsız yoğurt.
Not: Bu diyet sadece 4 günlüktür diğer 3 gün hafif beslenme yapılarak çocuğun bunalmaması sağlanmalıdır. Buna ek olarak çocuklarda diyabet hastalığı yazımız da 9-10-11 ve 12 yaş çocuklar için iyi bir diyet listesi hazırlamanıza yardımcı olabilir.
Originally posted 2022-06-15 02:58:19.