Intermittent Fasting Diyeti (İf Diyeti) Nedir, Nasıl Yapılır?

İf diyeti halk arasında oruç diyeti olarak da bilinmektedir. Bugün if diyeti nedir, if diyeti nasıl yapılır ve if diyeti beslenme listesi nasıldır ve yöntemleri nelerdir sorularına cevap vermeye çalışıyoruz. İf diyetine başlamadan önce ne kadar sürede kaç kilo vermek istenildiği hakkında hedef konulması ve hedef doğrultusunda plan yapılması gerekmektedir. Diyetin kaç gün süreceği planlanmalıdır. Daha sonra diyete başlanılması gerekmektedir. Yemek dışındaki herhangi bir alışkanlıkta farklılık yapılmasına gerek yoktur. Eğer rahatsız olunacak bir durum yaşandıysa diyete ara verilmesi gerekmektedir. Bu diyet zaman zaman tekrar edilebilmektedir.

İf Diyeti Nedir?

Intermittend fasting diyeti çok eski dönemlerinden beri bilinen bir diyettir. Çok eski çağlarda bile uygulanmış olmasına rağmen günümüzde çok fazla bilen yoktur. Hem kilo vermek hem de sağlıklı yaşam sürmek için bu diyet yapılmaktadır. Diyet ile vücut kadar beyin gelişimi de sağlanmaktadır. Bu diyeti yaptığında daha uzun yaşayacağını düşünenler de bulunmaktadır. İf diyetini yaparken bol su tüketilmesi gerekmektedir. Kahve ya da çay içmek serbesttir. En az 1 ay süre ile diyetin uygulanması ve sonuçlarının 1 ay sonrasında bakılması gerekmektedir. Diyet genel olarak düşük karbonhidratlı bir diyettir. Dönem dönem ara verilmesi gerekse de bu aralarda da sağlıklı beslenmekten vazgeçmemek gerekmektedir. Bu diyete başlamadan önce uzman bir diyetisyenden görüş alınabilir. Özellikle kadınların kan değerleri ve hormon düzeyleri hakkında test yapılması önemlidir. Bağırsak problemi olanlar için de dikkat edilmesi gereken bir diyettir. Bu nedenle uzman ile çalışmak daha mantıklı bir karar olacaktır.

İf diyeti

İf Diyeti Beslenme Listesi

İf diyeti nedir? İf diyeti yöntemleri nelerdir?

Bu diyet bilindiği üzere bir oruç diyetidir. Dolayısıyla oruç tutmak ile benzerlikler göstermektedir. 6 farklı yöntem ile bu diyet gerçekleştirilebilmektedir. Bu yöntemler şu şekilde sıralanmaktadır. Bu şu demek beslenme listesi konusunda aşırıya kaçmamak ve kalorili gıdalardan uzak durmak şartıyla rahat olabilirsiniz. Ama size uygun olan yöntemi seçmelisiniz.

16/8 yöntemi

16/8 yöntemi her gün 16 saat aç durmak anlamına gelmektedir.

5:2 yöntemi

5:2 yöntemi; haftanın 2 günü aç kalmak anlamına gelmektedir.

Ye-dur-yeme yöntemi

Ye-dur-yeme yöntemi; haftada 1 ya da 2 kez 24 saat boyunca aç kalma yöntemidir.

Savaşçı yöntemi

Savaşçı yöntem ile gündüzleri aç kalınmakta, geceleri ise dengeli olacak şekilde büyük porsiyon yemekler yenilebilmektedir.

Spontan yemek atlama yöntemi

Sponton yemek atlama yöntemi ile bazı öğünler atlanmaktadır.

Oruç Diyeti de Denilen İf Diyeti Sağlıklı mı?

Başta belirteyim; bana göre en sağlıklı diyetlerden biri 8-18 diyeti’dir. Oruç diyeti olarak bilinen if diyetinin sağlıklı olup olmaması kişiden kişiye göre değişmektedir. Bu nedenle bir hekim ile görüşülüp, kan ve hormon gibi değerler kontrol edildikten sonra bu diyete başlamakta fayda vardır. Çünkü, diyabet gibi hastalıkları olan kişilerin aç kalması ya da öğün atlaması tehlikeli sonuçlar doğurabilmektedir. Bu nedenle yapılan değerlendirmeler sonucunda diyabet hastalığı teşhisi koyulan kişilerin if diyetini yapmaması gerekmektedir. Gene de şeker hastalığına çözüm yazımız bu konuda sıkıntılarınızı ortadan kaldırmaya sebep olabilir. Ayrıca tansiyon ya da kalp hastalığı bulunan kişilerin aç kalması bazı sorunlara yol açabilmektedir. Kısacası if diyetine başlamadan önce bir hekim ile görüşülmesi ve hekim onayı ile diyete başlanılmalıdır.

Originally posted 2022-06-15 01:26:23.