Duruş Bozukluğu Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Bu yazımızda duruş bozukluğu nedir ve duruş bozuklukları tedavisi üzerine konuşacağız. Normal duruşta kafatası kemiğinin kuyruk sokumuna kadar olan bölgesiyle, boyun omurgası dik doğru biçimindedir. Sırt ve bel eğriliği aşırı düz veya aşırı şekilde çıkık olması halde duruş bozuklukları ortaya çıkar. Çocukluk zamanlarındaki yanlış duruş pozisyonları, iskelet ve kaslardaki hastalıklar ve ileri dönemlerde çalışma koşullarındaki yanlışlıklar duruş bozukluğunun en önemli nedenleri arasında yer alıyor.
Kişinin psikolojik yaşantısı, ırkı, genetik özellikleri, yanlış ayakkabı giyimi, alışkanlıklar duruş bozukluklarını etkileyen diğer önemli faktörler arasında yer alır. İnsan yaşantısını temelden sarsan bu sorun, özellikle son zamanlardaki şehir yaşantısının etkisiyle önemli bir seviyeye çıkmıştır. Birçok kişiye göre önlem alınamayan bu durumun uzmanları tarafından bazı tedaviler uygulanarak düzeltilebileceği görülmüştür. Bu yazımızda sizlere duruş bozukluğunun tedavisi, egzersizleri hakkında bilgi vermeye çalışacağız.
Duruş Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir?
Duruş bozukluğunun en önemli belirtisi, vücuttaki eğriliklere bağlı yaşanan ağrılardır. Bu ağrılar dışında duruş sorununun diğer belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
– Kol bölgesinden omuz bölgesine kadar olan bölümde şiddetli ağrılar,
– Baş ağrıları,
– Diz ve bacak bölgesine yaşanan sancılı ağrılar,
– Kuvvetsizlik, kas ağrıları ve sürekli olarak kendini gösteren yorgunluk,
– Kambur duruş pozisyonu,
– Sinir damarlarında sürekli sıkışmalar,
– Öz güven problemleri,
– Başın dik pozisyonda duramaması, omuzlardaki düşüklük,
– Otururken veya ayaktayken zorluklar, şeklinde sıralanabilir. Elbette sadece bu belirtiler değil, birçok belirti daha bulunur.
Postür Bozukluk Nedir? – Duruş Bozukluğu
Postür, tip dilinde ideal, olması gereken duruş olarak tanımlanabilir. Vücudunun bütün detayları göz önünde bulundurularak, en uygun duruş pozisyonu olarak tanımlanabilir. Kısacası, kişinin normal olarak düz durabilmesi demektir. Dolayısıyla postür bozukluğu ideal olarak tanımlanan fiziksel duruşun, bozulmasını ifade eder. Bu kişilerde fiziksel doğruluğun zaman içerisinde sorun teşkil etmesi sonucu, çeşitli problemlerin meydana gelmesi kaçınılmaz hale gelir. Sırt ve bel bölgesinde yaşanan ağrılar bu tür hastalarda sıklıkla görülür.
Postür bozukluğu duruş bozukluğu şeklinde de tanımlayabiliriz. Kişide bu sorunun yaşanması halinde çeşitli egzersizleri uygulaması, kısa zaman içerisinde doktora başvurması doğru olacaktır.
Duruş Bozukluğunun Tedavisi Nedir?
Duruş bozukluğunun tedavisi ikiye ayrılır. İlk olarak mevcut hayat koşullarında çeşitli değişiklikler yapmaktır. Bunun yanında bazı egzersizler yapıp, duruş bozukluklarını gidermektir. Biz ilk olarak hayat koşullarında yapılacak olan değişikliklere göz atalım.
Düzenli Spor
Duruş bozuklukları problemi yaşayanların ilk olarak başvurmaları gereken spordur. Düzenli olarak yapılan sporun yanında çeşitli egzersizler orta vadede duruş bozukluğunun etkili tedavi yöntemi olarak sayılabilir.
Doğru Duruş
Doğru duruş, duruş bozukluğu yaşayan kişilerde genellikle zorlukla yapılabilir. Öncelikli olarak yürürken, otururken ve çalışırken hangi duruşa girilmesi gerektiği mutlaka öğrenilmelidir. Bunlar öğrenildikten sonra aşama aşama hayata adapte edilmeli ve belli bir süre tam alışkanlık şekline getirilmelidir.
Çalışma Şartlarında Değişiklikler
Modern çağda çalışma biçimlerinin farklı hale gelmesi, masa başı işlerde yaşanan artışlar duruş bozukluklarının ortaya çıkmasına neden oldu. Özellikle uzun süre oturarak ve ayakta kalarak çalışan kişilerin 45 dakika arayla bulundukları pozisyonları değiştirmeleri, kısa süreli yürüyüşler yapması gerekmektedir. Hangi pozisyon olursa olsun uzun süreli aynı şekilde kalmak kısa süre içinde duruş bozukluğunun ortaya çıkmasına neden olacaktır.
Uzmanlardan Yardım Almak
Yukarıda belirttiğimiz durumlar teorik olarak kolay gibi görülse de pratiğe geçtiğinde bazı zorluklarla karşılaşılır. Bu zorlukların giderilmesi, pozisyonları öğrenmek, yürüme mesafelerini belirlemek gibi bilgilerin tamamı uzman kişiler tarafından belirlenmelidir. Eğer duruş bozukluğu tedavisi en iyi şekilde yapılmak isteniyorsa bu adım atlanmamalıdır.
Dinlenmek ve Düzenli Uyku
Duruş bozukluklarında en önemli tedavilerden birisi düzenli uyku ve dinlenmektir. Dinlenmek vücudumuzun ihtiyaç duyduğu, enerji depoladığı gerekliliktir. Kişi düzenli olarak uyumadığında ve sürekli olarak aynı işi tekrarlayıp durduğunda bir süre sonra vücut tepki vermeye başlar. Bu tepkilerin en başında ise vücutta meydana gelen istemsiz duruş bozukluklarıdır.
Duruş Bozukluğunda Hangi Egzersizler Yapılmalı?
Çağımızın en temel problemlerinden birisi olan bu bozukluğun giderilmesi için hangi egzersizlerin yapılması gerektiği aşamasına geldik. Bu egzersizler dikkatle takip edilip, duruş bozukluğuna belli oranda çare olunabilir. Peki, duruş bozukluğu egzersizleri nelerdir? Hangi egzersizler nasıl yapılmalıdır?
1- Sandalyede Dik Oturun – Duruş bozukluğu egzersizleri 1
Evinizdeki sandalyelerden birisine sırtınız dik olacak şekilde oturun. Ellerinizi önünüze alıp esneme hareketi yapın. Ellerinizi birleştirip yaptığınız bu esnemenin aynısını sırtınızda birleştirerek tekrarlayın. Bu egzersiz oturma pozisyonunda size yardımcı olacaktır.
2- Boynu Sağa Sola Çevirme – Duruş bozukluğu egzersizleri 2
İlk olarak boynunu önce sağa 5 saniyeliğine yatırın. Aynı hareketi 5 saniyeliğine sola yatırın. Hemen sonrasında boynunuzu önce sola sonra sağa olacak şekilde çevirmeye gayret gösterin. Bu hareketlerin yaparken ayaklarınızı iyice yere bastığından, sırtınızın dik durduğundan emin olun.
3- Arkaya Doğru Esneme – Duruş bozukluğu egzersizleri 3
Ayakta dik şekilde durun. Ayakta dik şekilde dik durduktan sonra belinizi arkaya doğru esnetmeye çalışın. Bu hareketi en az 10 defa tekrarlamaya çalışın. Bel kaslarınızın tembelliğini gidermek için oldukça önemli bir egzersizdir.
4- Bacak Birleştirme – Duruş bozukluğu egzersizleri 4
90 derecelik açıyla yere oturup bacaklarınızı birleştirin. Ellerinizi önce sola sonra da sağınıza doğru yere koyup, göğüs bölgenizin gerginleşmesini sağlayın. En az 10 saniye durduğunuz pozisyonda bekleyin.
5- Yüzüstü Uzanma – Duruş bozukluğu egzersizleri 5
Yere yüzüstü uzanın. Ayaklarınızı ve kollarınızı bu pozisyondayken havaya kaldırmaya çalışın. Hareketleri 10 sefer tekrarlarken başlangıç pozisyonunuza dönemeye gayret edin.
6- Ayakta Esneme – Duruş bozukluğu egzersizleri 6
Ayakta yine dik olacak şekilde durun. Ellerinizi kafa tasının arkasında birleştirin. Daha sonra göğsünüzü ileri doğru getirmeye çalışın. Bu hareketi en 10 sefer yapmanız, vücudunuzun esnemesine yardımcı olacak, doğru duruş pozisyonlarına geçiş yapabilmenizi sağlayacaktır.
Duruş pozisyonunu düzeltmek için bahsedilen bu egzersizlerin tamamı doktorlar tarafından tavsiye ediliyor. Bu pozisyonların daha çok işe yaraması için doğru duruş pozisyonlarını yeterince öğrenmeye ve egzersizler sonrasında yapmaya çalışın. Kısacası egzersizler, doğru duruş için antrenman olarak görülebilir.
Duruş Bozukluğunun Nedenleri Nelerdir?
Duruş bozuklukları doğuştan gelebildiği gibi sonradan da gelişebilen rahatsızlıktır. Sonradan gelişen bozukluklar tıbben tedavi edilebilirken, doğuştan olanların tedavisi oldukça güçtür. Çalışma ve hayat koşullarına bağlı şekilde gelişen duruş bozuklukları tıbbi tedavi gerektirmeden bazı egzersizlerle düzeltilme olanağına sahiptir. Yukarıda belirttiğimiz tedavi biçimleri doğru olarak izlendiğinde bu tür duruş bozuklukları tedavisi kolayca sürdürülebilir yaşamın içerisine adapte edilebilir.
Teknolojinin yaşam alanlarımıza girmesi ve çalışma koşullarının değişmesi, hareketsiz yaşamı körüklemiştir. Hareketsiz olarak çalışan kilerin neredeyse tamamında belirttiğimiz duruş bozukluğu problemleri yaşanır. Bazı alışkanlıklar da duruş bozukluğunu tetikleyebilir. Peki, duruş bozukluğunun nedenleri nelerdir?
– Hareketsiz olan yaşam biçimi,
– Sağlıklı duruşun hangisi olduğuna dair bilgi eksikliğinin olması,
– Vücudun kondisyonunun sürekli olarak düşük olması,
– Eklemlerde yaşanan katılıklar,
– Kaslarda yaşanan gerginlikler ve kas kuvvetinin düşük oluşu,
– Sinir, kemik ve kaslarda yaşanan hastalıklar,
– Kaygı ve diğer psikolojik faktörler, duruş bozukluğunun nedenleri arasında sayılabilir. Bu sebeplerin tamamı çeşitli tedavi yöntemleri uygulanarak düzeltilebilecek potansiyeldedir. Duruş bozukluğunun gidermek için yapılan araştırmalar, rahatsızlığın baş edilemez olmadığını, ancak tedavi edilmediğinde kişinin tüm hayatını olumsuz anlamda etkileyebildiğini göstermiştir. Yukarıda yer alan egzersizler uygulanarak duruş bozukluğu tedavi edilebilir.
Originally posted 2022-06-20 22:09:40.