Kaygı Bozukluğu Nedir? – Kaygı Bozukluğu Çeşitleri

Psikolojik Rahatsızlık Nedir?

Klinik açıdan hiçbir sorunu olmayan kişide, davranış ve duygusal açıdan sorun oluşturan hastalıklara psikolojik hastalık denir. Çevresindekilere şiddet uygulamak gibi ağır davranışsal sorunlara neden olurlar. Şiddet sorunu hem kendi hem de çevresindeki kişileri tehdit altında bırakmaktadır. Psikolojik rahatsızlıklar ölüm ya da intiharla sonuçlanabilmektedir. Depresyon, bipolar bozukluğu, kaygı bozuklukları ve sosyal kaygı bozukları gibi hastalıklar çoğu kişide görülebilmektedir. İlaçlar yardımıyla ve terapilerle tedavileri mümkün olmaktadır.

Kaygı Bozuklukları Panik Atağa Neden Olmaktadır

Kaygı bozukluğu
Kaygı bozukluğu tedavi edilmezse kötü sonuçlar doğurabilir.

Kaygı bozukluğu yaşayan kişiler panik seviyelerin yükseldiği kriz durumlarında kötü şeyler olacağı düşüncesine kapılarak içinde oldukları durumu daha kötü ve tehlikeli görme eğilimindedirler. Çoğu zaman kişi endişelerinin aşırı olduğunun farkındadır fakat buna engel olamaz. Kaygı nöbetleri genellikle panik atak olarak nitelendirilir. Geçirilen bu nöbetler korku ve panik içerirler. Bu nöbetler on dakika ile yarım saat arasında değişiklik göstermektedir. Nöbetlerde kişiler; nefes alamadığını düşündükleri için ölecekmiş hissine kapılırlar.

Kaygı Bozukluğu Çeşitleri

Kişilerde kaygı bozukluğu iki grup şeklinde gözükür. Ruhsal belirtiler ve bedensel belirtiler. Ruhsal belirtiler; aşırı endişe, tasa, konsantrasyonda azalma, tahammülsüzlük, kolay yorulma, çabuk irkilme, huzursuz olma, kötü haber alacağı hissi ve ölüm korkusu olarak görülebilmektedir. Bedenen yaşanılan belirtiler ise; kendi kontrolümüz dışında çalışan bir sinir sistemi vardır. Bu durumlarda baş ağrısı, kaslarda gerginlik, ağız kuruluğu, nefes almada güçlük, tıkanma veya boğulma gibi rahatsızlıklar görülmektedir.

Kaygı bozukluklarında kişi psikiyatri uzmanına başvurmalıdır. İlk başvuruda kapsamlı bir şekilde incelenen hasta, şikayetlerinin beden olabileceği göz önüne alınarak bazı testler yapılmaktadır. Bu incelemeler sonunda kaygı bozukluğu tanısı konulan kişiye psikoterapi ya da ilaç tedavileri uygulanmaya başlanmaktadır. Bazı durumlarda aile terapileri de uygulanmaktadır. Bu yöntemlerden birinin ya da ikisinin aynı anda uygulanması hastalığın geçmesine büyük bir etki sağlar.

Kaybı bozukluğu tedavisi

Kaygı bozukluğunun tedavisi mümkündür. Bu psikolojik rahatsızlığı yaşıyorsanız ilk yapmanız gereken uzman bir psikiyatr yardımı almanızdır. Psikiyatr size psikoterapi ve kullanmanız gereken ilaçlar konusunda yardımcı olacaktır.

Originally posted 2022-06-16 11:56:41.