Magnezyumun Faydaları Nedir?
Bu yazımızda magnezyum nedir sorusuna yanıt verip, magnezyumun faydaları,magnezyum eksikliği ve magnezyum içeren besinlerden bahsedip, magnezyum takviyesinin ne kadar önemli olduğu üzerinde duracağız. İnsan vücudu için birçok mineralin önemli bir etkisi söz konusudur. Uzmanlar her mineralin kendisine has bir takım özellikleri olduğu ve sağlıklı yaşam için bu minerallerin yeterli düzeyde alınması gerektiğini belirtiyorlar. Bu minerallerden birisi olan magnezyum da fizyolojik açıdan insan sağlığı için direk etkili olan minerallerin başında geliyor. Birçok kişi magnezyum nedir sorusuna cevap arayarak bu önemli mineral hakkında detaylı bilgi sahibi olmak istiyor.
Hiç hastalanmamak mümkün mü? Birileri bizlerle yıllardır oyun mu oynuyor? Aslında şeker hastalığı da dahil tüm hastalıkların çözümü çok mu kolay? Bu soruların cevabını merak ediyorsanız şeker hastalığının çözümü yazımızı okumanızı tavsiye ederim. Ayrıca o yazıdan sonra, o yazı hakkındaki 2019 güncellememizi de mutlaka okuyun.
Magnezyum, dolaşım ve sinir sisteminin yanı sır kas sistemi için de oldukça önemli bir mineraldir. Magnezyum eksikliği yaşayan kişilerde genellikle birçok sıkıntı kendisini belirgin bir şekilde gösteriyor. Magnezyum, insan vücudunda bulunan ve insan vücudunun sistematik olarak çalışmasını sağlayan önemli bir mineral olarak dikkat çekiyor. Genel olarak insan vücudunda ortalama olarak 20 ile 28 gram arasında magnezyum bulunuyor. Bu oranın % 60’ı kemiklerde % 27’si kaslarda ve % 13’ü ise vücudun diğer dokularında bulunuyor.
Magnezyumun Sağladığı Faydalar ve Görevleri Nelerdir? – Magnezyumun Faydaları
Magnezyumun insan sağlığı açısından birçok faydaları söz konusudur. Bu faydaların başında birçok kişiyi etkisi altına alan stresten korunmak geliyor. Magnezyum, sakinleştirici özelliği sayesinde insan vücudunda sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Uzmanların yapmış oldukları açıklamalara göre magnezyum eksikliği nedeni ile kişilerde depresyon ve anksiyete şikayetlerinin görüldüğü belirtiliyor.
İnsan sağlığı açısından magnezyumun faydaları bununla sınırlı kalmıyor. Aynı zamanda vücudun enerji kullanımında magnezyum etkin bir rol oynuyor. Magnezyumun olmaması durumunda vücutta yer alan enerji açığa çıkamıyor. Magnezyumun enerjinin açığa çıkması konusunda da etkili bir rolü söz konusudur.
Magnezyum dolaşım sistemi üzerinde de büyük bir etkiye sahiptir. Dolaşım sistemi içinde kalp damar sağlığı açısından da büyük bir rol oynuyor. Özellikle kalp atım hızının düzenli olmasında magnezyumun çok büyük etkisi söz konusudur. Aynı zamanda kanın damarlar içerisinde pıhtılaşmasını önleme etkisine de sahiptir. Bunun yanı sıra magnezyum aritmilerde kan basıncının da düzenlenmesinde etkin bir role sahiptir. Kalp krizinin tedavisinde de oldukça etkilidir.
Magnezyum aynı zamanda bebeklerde ve ergenlik döneminde bulunan çocuklarda dişlerin oluşumunda da oldukça büyük bir rol oynuyor. Tüm bunların yanı sıra astım, diyabet, böbrek taşı, baş ağrısı ve migren gibi rahatsızlıkların tedavisinde önemli bir etkiye sahip olduğu gözlemlenmiştir.
Magnezyum Eksikliği ve Sonuçları
Magnezyum yaş gruplarına göre vücutta belli bir oranda bulunması gerekiyor. Eğer ki bu oranın altına düşülmesi söz konusu olursa bir takım şikayetler de kendisini göstermeye başlıyor. Bu nedenle magnezyum eksikliği konusuna oldukça dikkatli olunması gerekiyor. Magnezyumun eksikliğinde görülen en temel sorun kramp ve vücut ağrılarıdır. Özellikle kaslarda ani ve uzun süreli kramp şikayetleri en belirgin olarak kendisini gösteriyor.
Magnezyumun dolaşım sistemine büyük faydası olduğundan kanın damar içerisinde giderken pıhtılaşmamasını engelliyor. Eğer ki magnezyum oranı düşük ise kan damar içerisinde pıhtılaşarak dolaşım sisteminin sağlıklı bir şekilde işlememesine neden oluyor. Bu da başta kalp krizi olmak üzere birçok hastalığın ortaya çıkmasına neden olabiliyor.
Magnezyum Eksikliği Durumunda Görülen Belirtiler Nelerdir?
Magnezyum eksikliğinde bir takım belirtiler kendisini gösterebiliyor. Bu belirtiler sırası ile şunlardır;
- Yorgunluk,
- Stres,
- Uyku sorunları,
- Uyuşma ve karıncalanma,
- Adet öncesi ve adet dönemlerinde şikayetler,
- Kemik erimesi,
- Kalp ritminde bozulmalar,
- Vertigo hastalığı,
- Potasyum eksikliği,
- Zihinsel konsantrasyonda azalma,
- Tuz ve tuzlu gıda tüketme isteği,
- Saç dökülmesi,
- Huzursuz bacak sendromu,
- Halsizlik,
- Psikolojik değişimler,
- Böbrek taşı,
- Tırnakların uzamaması,
- Sinirlilik,
- Koroner spazm,
- Mide bulantısı,
- Baş dönmesi,
- Kan şekeri yükselmesi,
- Kalsiyum eksikliği,
- İştahsızlık,
- Ellerde ve ayaklarda üşüme,
- Solunum sorunları,
- Kabızlık,
- Kısırlık,
- Sırt ağrısı
- Baş ağrısı
- Kas krampları,
- Kusma
Bu belirtiler vücutta olası bir magnezyum eksikliğine işaret ediyor. Devam eden bu şikayetler göz önüne alınarak mutlaka doktora başvurulması gerekiyor. Bu şikayetler magnezyum eksikliğinden kaynaklanıyor ise magnezyum eksikliği ile ilgili gerekli tedavi yöntemleri uygulanıyor.
Magnezyum İçeren Besinler Nelerdir? – Magnezyumun Faydaları
Magnezyum vücut fonksiyonlarının tam olarak yerine getirilmesinde oldukça büyük bir etkiye sahiptir. Eksik olması ve yetersiz olması durumunda birçok belirtiler ile kendisini gösterebiliyor. Magnezyumun vücutta eksik ya da yetersiz olması durumunda tıbbı müdahale ve kontrollerin yanı sıra günlük yenilecek yiyeceklerle de bu eksiklik ve yetersizlik giderilebiliyor. Bu nedenle magnezyum nelerde var sorusuna sağlıklı verilecek olan cevaplar ile bu önemli mineralin eksikliği ile ortaya çıkan sorunlar giderilebiliyor.
Magnezyum vücutta günlük olarak standart değerlerinde karşılanması gerekiyor. Eğer ki magnezyum değerleri günlük olarak sağlanamazsa bir takım rahatsızlıklar kendisini gösterebiliyor. Özellikle bağırsak hastalıkları, kötü beslenme alışkanlıkları alkol, aşırı stres, yaşlılık, idrar söktürücü ilaçların kullanımı gibi nedenler magnezyum oranlarının düşmesine neden olabiliyor.
Magnezyum İçeren Besin ve Yiyecekler – Magnezyumun Faydaları
Magnezyum yönünden zengin olan ve tüketildiğinde vücuttaki magnezyum eksikliğini gideren bir takım besinler söz konusudur. Bunların başlıcaları şunlardır;
Kabak Çekirdeği: Magnezyum açısından en zengin besinlerin başında kabak çekirdeği geliyor. Yaklaşık olarak 100 gram kabak çekirdeğinde 534 mg magnezyum olduğu biliniyor. Günlük magnezyum ihtiyacının karşılanabilmesi için günlük olarak 30 gram kabak çekirdeği tüketmek yeterli olacaktır.
Badem: Badem, magnezyum bakımından en zengin besinler arasında ikinci sırada yer alıyor. Bir avuç içi bademde yaklaşık olarak 80 mg magnezyum vardır. Günlük olarak bir avuç içi badem tüketilmesi durumunda günlük magnezyum ihtiyacının % 20’si tedarik edilmiş olur.
Susam: Susam içerdiği mineraller arasında % 60 oranında magnezyum içermesi açısından oldukça önemlidir. Bir çorba kaşığı susam içerisinde günlük karşılanacak magnezyumun % 8’i yer alıyor. Susam omega 6, lif ve yağ kaynağı olması bakımından da oldukça önemlidir. Kan basıncının da kontrol altında tutulması açısından büyük bir öneme sahiptir. Birçok kişi magnezyum takviyesi için günlük bir çorba kaşığı susam tüketiyor.
Kaju: Kaju içerisinde magnezyum oranı % 44’tür. 100 gram kaju tüketilmesi sayesinde magnezyum ihtiyacının % 88’i karşılanıyor. Kaju aynı zamanda sperm sayısını artırması açısından da oldukça önemlidir. Mineral, antioksidan ve vitaminler açısından zengindir.
Ispanak: Ispanağın 100 gramında 79 mg magnezyum yer alıyor. Ispanak magnezyum için oldukça elverişli bir besin kaynağıdır. Günlük olarak 100 gram ıspanak tüketmek ile ihtiyaç duyulan magnezyumun % 20’si temin edilmiş oluyor. Aynı zamanda ıspanak C, A ve K vitaminleri açısından zengin olması nedeni ile de antioksidan etkisi söz konusudur.
Uskumru: Uskumrunun 100 gramında yaklaşık olarak 97 mg magnezyum yer alıyor.10 gram uskumru tüketmek ile magnezyum ihtiyacının % 25’i sağlanmış oluyor. Beyin ve kalp damar açısından oldukça önemli bir besin kaynağıdır. Omega 3 açısından da oldukça zengindir.
Mercimek ve Fasulye: Pişmiş 100 gram mercimek ve fasulye içerisinde 86 mg magnezyum yer alıyor. Bu da günlük magnezyum ihtiyacının % 25’ini karşılaması anlamına geliyor. Mercimek ve fasulye bağışıklık sistemini önemli ölçüde etkiliyor. Beyin ve vücut gelişiminde de önemli bir etkiye sahip olması ile dikkat çekiyor. Kabızlığa iyi geldiği gibi anne sütünü artırması açısından da önemlidir.
Pirinç Kepeği: 100 gram pirinç kepeğinde 781 mg magnezyum bulunuyor. Özellikle 50 gramlık pirinç kepeği günlük magnezyum ihtiyacını karşılaması açısından önemlidir.
Originally posted 2022-06-09 08:33:03.