Hosting nedir?

Hosting nedir?

Günümüz teknolojisinin olmazsa olması hosting nedir sorusunun cevabını yanıtlamaya çalışacağız. Hosting kelimesinin anlamı, barındırma ev sahipliği yapmadır. Hosting, işlev olarak web sitesindeki dosyaların, server veya sunucu olarak isimlendirilen bilgisayarlarda barındırılıp, internet sayesinde başka kişilere, kullanıcılara ulaşmasına yarayan bir hizmettir. Yan kısaca bir örnekle açıklamak gerekirse, internet kullanıcılar herhangi bir siteye ziyarette bulundukları zaman, aslında server olarak bilinen bilgisayarların, kendi web dosyalarına erişmiş olurlar.

Server bilgisayarlarda, isterseniz video, müzik, yazı gibi paylaştığınız bilgi içeriklerini, güvenli bir şekilde saklayarak, gerekli olduğuna paylaşıma açabiliyorsunuz. Bu server denilen bilgisayarlar, her saniye kesintisiz olarak hizmet vermeye devam ettikleri için kesintinin olması mümkün değildir. Hosting nedir biliyorsanız,hosting satın almayı düşünüyorsanız ve ingilizceniz varsa yabancı hosting tavsiyesi yazımıza göz atmanızı öneririz.

Hosting Ne İşe Yarıyor? – Hosting nedir?

Bir web sitenizin olduğunu düşünelim. O web sitesinin sürekli olarak yayında olması gerekiyor. İşte tam burada hosting araya giriyor. Hosting ile web sitenizi daimi olarak barındırdığınız gibi erişilebilir olmasını da sağlıyorsunuz. Ancak evde kendi bilgisayarımız ve bağlantılar, sitenin herkese erişmesine ne yazık ki olanak sağlayamıyor. Belki çok güçlü bir internetiniz olması ve kendi sunucunuzu sağlamak size iyi bir fikir gelebilir, fakat bu çok pahalı olacaktır. Ayrıca pek iyi bir fikir olmadığını belirtmemiz gerekiyor.

Tüm bunları düşünürsek, hosting hizmetinden faydalanmak en akıllıca olanı olacaktır. Bunu hosting hizmetleri sağlayan firmalar aracılığıyla yapabilmek mümkün. Çünkü bu firmalar, sizin sitenizi kendi gelişmiş sunucularında barındırıyorlar. Bu sunucular firmaların kendi Veri İşlem Merkezlerinde bulunuyor. Bu şekilde güvenli ve gelişmiş sistemlerde barınmanın yanı sıra, güvenli ve sürekli olan güçlü internet sağlayıcılarına sahiptirler.

Hosting Seçenekleri Nelerdir? – Hosting nedir?

Hangi hosting hizmetinden faydalanacağınız, kuracağınız web sitesinin türüne göre farklılık gösterebiliyor. Eğer bir bog sayfası kurmak isterseniz, size temel hosting hizmeti yeterli olabilecektir. Fakat daha profesyonel ve kurumsal anlamda bir hosting isterseniz, daha güçlü olanlarına ihtiyacınız olacak.

Değindiğimiz üzere her bir proje, farklı konsteptlerde hostinglere ihtiyaç duysa da biz genel hatlarıyla hangi hostinglerden faydalanabileceğinizi açıklamaya çalışalım. Bu arada şayet bu bahsedeceğimiz hostinglerden hangisi size uygunsa, sağlayıcılarıyla iletişim kurmanızda yarar olacaktır.

VPS Sanal Sunucu – Hosting nedir?

Hosting nedir?

Hosting nedir?

Kısa ismiyle VPS, birbirinden farklı olan sanal sunuculara ayrılmış bir sunucu çeşididir. Donanım paylaşımları üzerine kurulduğundan, diğer sunuculara göre biraz daha uygun fiyatlı denilebilir. Bu sunucunun en büyük avantajıysa, VPS garantisini taşıyor olmasıdır. Burada kimseyle herhangi bir paylaşım söz konusu değildir ve siz nasıl kalmasını istiyorsanız, öyle olacaktır. Bu nedenle paylaşımlı olan hostinglere oranla, kontrol sizde olacak ve esnek bir sisteme sahip olabileceksiniz.

Paylaşımlı Olan Hosting – Hosting nedir?

İsminden anlaşılacağı üzere daha fazla kullanıcıyla kaynakların paylaşılması anlamına geliyor. Genellikle hosting sağlayıcılarının sağladıkları hizmetler bunlar oluyor. Paylaşımlı olan hostinglerde, seçtiğiniz plana göre farklı birden fazla web sitesine sahip olabiliyorsunuz. Ayrıca çoğu paylaşımlı hosting hizmeti, sınırsız trafik akışı sunan hizmetler de sağlayabiliyor. Bu durumda trafikte beklenmedik bir artış yaşanması halinde, ekstra ücretler ödemeniz söz konusu olmuyor.

Dedike Sunucular (Dedicated Servers) – Dedicated hosting nedir?

Dedike sunucu, sadece bir kullanıcıya ayrılan, fiziksel makinelere verilen bir isimdir. Bunu kullanan kişiler, diskin alanından bant genişliğine varana kadar, sunucuda yer alan kaynakları kendisi için kullanabiliyor. Özellikle aylık bazda çok iyi trafik alan web siteler için tercih edilen dedike sunucuları, fiyat olarak biraz daha pahalıdır diyebiliriz.

WordPress Hosting

Dünya genelinde en çok kullanılan İçerik Yönetimi Sistemlerinin başında WordPress hosting geliyor. WordPress üzerinden planlanmış olan hosting planlamaları, nginx sunucusu ve SSD disklerini kullanmanın avantajlarıyla birçok hizmetten yararlanılabiliyor. Bu sistemi kullananlar, yedekleme ve otomatik güncellemelerden yararlanmanın yanı sıra, güvenlik sağlamada herhangi bir problem yaşamıyorlar.

Kurumsal Hostingler

Kurumsal hosting hizmetleri diğer sunuculardan biraz farklıdır. Burada sağlanan hizmette, VPS’nin güçlü desteğinin yanında, kolay kullanımsa sahip olan cPanel bir arada sunuluyor. Kurumsal hostingleri, adından anlaşılacağı üzere daha çok kurumsal yapıda olan e ticaret siteleri ve geniş çaplı diğer web siteleri tercih ediyor. Bu hosting sunucu sayesinde, yüksek bant genişliği, dedike RAM ve işlemci gücünden faydalanılabilir. Genelde daha çok geniş bir trafik ağına sahip olan kullanıcıların tercihi olmaktadır.

Uygun Hosting Hizmeti Nasıl Seçilebilir?

Kendinize bir hosting hizmeti seçmek istiyorsanız ve kararsız kalmışsanız bunlara göz atmanız gerekiyor. İşte size hosting hizmetinden yararlanırken dikkat etmeniz gereken noktalar.

E-posta Hesabı

Hostinginizin planlama aşamasında seçeceğiniz e-posta hesap seçimidir. Eğer bir blog sitesi kuracaksanız, başlangıç olarak temel e-posta hizmetinden faydalanabilirsiniz. Fakat kurumsal düşünüyorsanız, sınırsız planlama seçeneklere bakmanızda fayda var.

Web Alanları

Web sitenizi barındırmak için sunucularda size ayrılacak alanlara web alanı denmektedir. Hosting seçimi yaparken bu noktaya mutlaka dikkat etmelisiniz. Çünkü her hosting planında sunulan alanlar değişiklik gösterebiliyor. 100 GB alanlar da mevcutken, sınırsız alanlarda bulunur. Bunu seçmeden önce kendi ihtiyacınızı tasarlayın ve sonrasında sitenize göre bir plan oluşturun.

Kontrol Paneli

Kontrol Paneli demek, siteniz ile ilgili her şeyi görme, yönetebilme anlamında gelir. Burada dilediğiniz gibi uygulamalar yükleyebilirsiniz. Ayrıca e-posta hesaplarınızı burası sayesinde oluşturmanız mümkün. Yani kısaca web siteniz ile ilgili olan her şeyi burada bulabilirsiniz. Hosting sağlayıcıları genellikle cPanel hizmetlerini sunuyorlar. Piyasada bulunan en iyi kontrol paneli bu diyebiliriz. Fakat bazı hosting sağlayıcıları, size yönelik olarak şahsi kontrol panelleri de sunabiliyor. Eğer kişisel kontrol paneli isterseniz, öncelikli olarak denemenizde fayda olacaktır. Bu arada ücretsiz hosting paneli ve yabancı hosting firmaları yazılarımızı okumanızı tavsiye ederim.

Fiyatlar

Eğer hosting planı seçecekseniz, ucuza kaçayım derken sıkıntıya düşebilirsiniz. Bu nedenle fiyattan daha çok size uygun olan seçeneği seçmeniz daha doğru olacaktır. Çünkü web sitenizin iyi bir trafik alması halinde, en ufak bir sorun bile size pahalıya patlayabilir. Siteniz üzerinden para kazanıyorsanız, büyük düşüş yaşayabilirsiniz.

Teknik Destek

Teknik destek birçok kişinin hosting seçimi yaparken dikkat ettiği en önemli unsurdur. Çünkü öyle durumlar oluyor ki web siteniz farklı birçok nedenden kapanabiliyor. Böyle bir durum oluştuğunda, sıkıntıya düşmek yerine, teknik destekle anlık iletişim kurabilmek çok daha yararlı olacaktır. Bu sebeple teknik destek anlamında gelişmiş, sağlayıcılarla çalışmanızı öneriyoruz.

Aylık Trafik (Transfer)

Aylık trafik, sitenizin kullanıcılara sunmuş olduğu veri miktarı aktarımıdır. Örnek vermek gerekirse bir site toplamda 50 KB’lik aylık trafik sunuyor ve site 10 kişi tarafından ziyaret ediliyorsa, 50 KB’lik bir açık söz konusu olacaktır. Bu nedenle seçim yaparken bu konuyu es geçmemenizi tavsiye ediyoruz. Çünkü hemen hemen tüm hosting sağlayıcıları bu transfer miktarlarına belirli oranlarda sınırlama ekliyorlar. Dikkatli olmanızda fayda var.

Veri Tabanı

Paylaşımlı hosting planı seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri veri tabanıdır. Çünkü veri tabanı bir sunucu üzerinden kaç tane web sitesi barındırabileceğinizi belirlemektedir. Bu rakamlar ise seçeceğiniz hosting sağlayıcısına göre belirleniyor.

Erişilebilirlik

Hosting sağlayıcıları sunmuş oldukları hizmetlerde sitenizin genellikle bütün zaman diliminin yüzde 99,99 bölümünde erişilebilir olacağını garanti ediyor. Bunu da hosting seçerken, alacağınız firmaya sormanız yerinde bir hareket olacaktır. Çünkü özellikle bazı firmalarda, zaman garantisi tutturulamadıysa, iade edilme garantisi sunuyor.

Hostingin ne olduğunu, çeşitlerinin neler olduğunu ve seçimleriniz hakkında kısaca bilgi sunduk. Her şeyden önce bu seçiminizi yaparken, şeffaf hizmet sağlayıcılarından hizmet almalısınız.

Originally posted 2022-06-09 07:14:37.