Chia Tohumu Nedir? Yararları ve Zararları Nelerdir?
Kalp Sağlığı İçin Chia Tohumu
Chia tohumu son dönemde adını sıkça duyuran bir ürün. Özellikle sağlıklı beslenme ile ilgilenenlerin mutfağında kendine yer bulmuş durumda. Peki diyet mutfaklarının yıldızı chia tohumu nedir? Güney Amerika’da yetişen ve salvia hispanica adıyla bir çeşit adaçayı olarak bilinen bitkinin tohumları dünyada chia olarak adlandırılıyor. Aztekler tarafından ekildiği kanıtlanan chia maya dilinde gücün karşılığıydı ve bu tohumlar o dönemde savaşçılar koşucular için enerji amacıyla tüketilirdi. Bu tohum omega-3 bakımından zengin olmasıyla oldukça önemli ve keten, somon gibi omega zengini besinlerden bile daha fazla omega-3 içeriyor. Bitki olarak en yüksek proteine sahip chia tohumu egzersiz yaparken kaybolan minarelerin tedarik edilmesini sağlar. Kalsiyum, fosfor, magnezyum, bakır, çinko, demir açısından oldukça zengindir. Chia tohumunun faydaları oldukça fazladır. Sindirimi yavaşlatıp, tok tutma süresini arttırırken vücudu şeker isteğinide düşürür. Kalp hastaları içinde eşsiz bir öneme sahip olan chia tohumu tansiyonu dengeleyici ve kolesterolü düşürücü etkiye sahip. Tohumda bulunan mineraller ve asitler kanın pıhtılaşmasını önlerken metabolizmayı da hızlandırıyor. Yağ depolanmasınada engel olan tohum diyet yapan kişilerin günde iki yemek kaşığı tüketmesi halinde zayıflamayı hızlandırıcı etkiye sahip.
Günlük Maksimum Tüketim 25 Gram Olmalı
Kandaki trigliserit adı verilen yağları azaltıp kan şekerini dengeleyen bu tohum yemekten önce jelleştirilip tüketilirse yemek sonrası kan şekerinin değişiklik göstermesini önler. Chia tohumu yüksek miktarda antioksidan içermektedir. Antioksidan ise cildi onarıcı ve yenileyici niteliktedir. Bu yüzden chia tohumunun yaşlanmayı geciktirici etkiye sahip olduğuda söylenebilir. Bu kadar faydalı bir besin olmasına rağmen aşırı tüketimi bu faydaları zarara çevirebilmektedir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için chia tohumu ne kadar tüketilmeli sorusuna verilecek cevap; iki yemek kaşığı yani 25 gramı geçmemelidir.
Chia İle Daha Sağlıklı Kemikler
Yüksek lif oranına sahip chia enerji verici niteliktedir. Yine yüksek lif oranı sayesinde bağırsakları düzenler ve sağlıklı dışkılamayı sağlar. Chia kalsiyum açısından da oldukça zengindir öyle ki iki yemek kaşığı chia günlük ihtiyacımız olan kalsiyumun %18!ini içerir. Kemik sağlığı için önemli olan kalsiyumun yanı sıra kemikleri günlendirici etkiye sahip bor da chia içerisinde yer alır. Chia omega-3 açısından zengindir ve bu yağ asidi içerisindeki besinler meme ve servikal kanser ile mücadele edici özelliğe sahiptir.
Antioksidan Kaynağı
Chia beyaz, kahverengi, siyah olabilmektedir. Ancak ülkemizde en yaygın kullanılan siyah renkli olandır. Renkleri değişmesine karşın içerikleri aynıdır. Bağışıklık sistemini güçlendiren chia tohumu glüten içermez. Bu tohumun yağı protein değeri açısından zengindir ve bu yağ saçı koruyarak parlaklık kazandırır. Saçın sağlıklı büyümesine yardımcı olur. İçerdiği antioksidanlar sayesinde vücuttaki iltihaplanmayı giderir. Sağlıklı ruh hali ve beyin içinde yeterli besinleri barındıran chia tohumu beyni korur. Chia tohumunu besinlerle karıştırarak tüketmek önerilmektedir. Küçük yapısı sebebiyle nefes borusuna kaçmaması için iyice çiğnenmesi gerekmektedir.
Çeşitli Tariflerle Doğru Tüketim
Chiayı çeşitli besinlerle karıştırarak tüketmek tek başına tüketmekten daha faydalıdır. Chia tohumu tarifi özellikle sporcular ve beslenme uzmanları tarafından farklı şekillerde hazırlanmaktadır. Ara öğünlerde çeşitli meyveler yoğurt veya süt ile karıştırılan chia tercih edilirken, sabahları kahvaltılık gevreklere veya yulafa karıştırılarak tüketilmektedir. Yulaf ile birlikte tüketilmesi onu tam bir şifa kaynağı yapar. Salatalara da eklenebilen chia tohumunu sağlıklı tüm tariflerde rahatlıkla kullanmak mümkün. Yüksek tüketimi bağımlılık yaratan chiayı fazla tüketmek zararları arasında sayılabilir. Bazı ilaçlarla etkileşime giren chia gaz problemine de neden olmaktadır. Bu yüzden kullanmadan doktora danışmak gerekmektedir.
Originally posted 2022-06-17 08:01:40.