Tahin Nedir? Tahinin Faydaları Nelerdir?
Tahin nedir? Kabukları soyulmuş ve ardından kızartılmış susamların ezilmesi ile meydana gelen yiyeceğe tahin denir. Az sonra bahsedeceğimiz tahinin faydaları sizleri şaşırtacak ve neden mucize bir besin olduğunu anlayacaksınız. Açıkcası ben de tahin hakkında araştırma yaptığımda annem neden bu kadar seviyor bunu anladım. Tahin, insan sağlığına sayısız faydaları olan mucize bir besindir. Çeşitli ülkelerde farklı şekillerde tüketilen tahin; ülkemizde ise genelde, pekmezle karıştırılarak yenilir.
Tahin, faydalarıyla ön plana çıkan; oldukça elzem besinlerden birisidir. Günde sadece 2 kaşık tahin yemenin, insan vücudundaki zehirleri yok edecek bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Vücuda alınan ağır metal, zehirli bileşikler, radyasyon ile bazı ilaçların yarattığı toksinlere karşı koruma sağlamaktadır.
Tahin; iyi bir bakır, manganez ve de protein kaynağıdır. Tahin, omega 3 ile omega 6 yağ asitleri bakımından da; oldukça iyi bir besin kaynağıdır. Tahinin faydaları, genel olarak şu şekilde açıklanabilir:
Tahinin Faydaları Nelerdir?
Tahin Kalp Sağlığını Korur
Tahin içerisindeki doymamış yağların, kalp sağlığı açısından faydaları bulunmaktadır. Kalp sağlığını koruyan tahin; omega 3 yağ asitleri sayesinde, iltihaplara bağlı gelişen kardiovaskuler hastalıkları da önlemektedir.
Tahinin Bağışıklık Sistemine Olumlu Etkileri Bulunur
Tahin, bağışıklık sistemini destekleyebilen 4 ana madde; çinko, demir, bakır ve selenyum bakımından oldukça zengindir. Günlük 1 tatlı kaşığı tahin; günlük alınması gereken bakır miktarının %26’sını, çinko miktarının %9’unu karşılar. Alınması gerekli demir ve selenyum miktarının ise, yaklaşık ’sini sağlamaktadır.
Tahinin Kemik Sağlığına Etkileri
Susam, kemik sağlığını koruyucu etki göstermektedir. Dolayısıyla, susam yağından elde edilen tahin; kemik sağlığını korumakta ve kemiklerin güçlenmesini sağlamaktadır. 1 tatlı kaşığı tahin, yaklaşık 88 miligram kalsiyum içermektedir. Tahin, özellikle de; kalça ve omurga kemiklerini korumaktadır.
Tahinin Diğer Faydaları Nelerdir?
Tahinin Kansızlığa Karşı Mucizevi Etkisi
Tahin ve tahinin ana maddesi olan susam, kansızlığa karşı mucizevi bir koruyucu etki göstermektedir. Sadece bir tatlı kaşığı kadat tahin, 2 miligram demir içermektedir.
Tahin Kolesterolü ve Yüksek Tansiyonu Düzene Sokar
Fitosteroller, bitkilerin bileşiminde bulunan kimyasal bir bileşendir. Yeterli miktarlarda alınan fitosterollerin, kandaki kolesterol seviyesini düşürdüğü belirlenmiştir.
Tahin, içeriğinde bulunan magnezyum minerali ile yüksek tansiyonu da düşürmektedir. Böylelikle, kalp krizine yol açan faktörlerle de mücadele etmektedir.
Tahinin Beyin Sağlığına ve Hafızaya Olumlu Etkileri – Tahinin hafızaya faydaları
Tahin, beynin bilişsel fonksiyonlarını destekler. Alzheimer hastalığı gelişimini önleyen tahin, hafızayı ve düşünmeyi de geliştirmektedir. Tahinin yapısında bulunan manganez minerali ise, sinir hücrelerini ve beyin fonksiyonlarını desteklemektedir.
Tahin başka hangi hastalıklara iyi gelir?
Tahinin Romatizmal Hastalıklarda Etkisi
Tahin içerisindeki bakır minerali, romatizmal artrit şeklinde kendini gösteren hastalıkların şiddetinin azaltılmasında yardımcı olmaktadır. Tahin, eklem kemiklerinin sağlığını koruyarak; romatizma risklerini azaltmaktadır.
Tahin Kas Sağlığını Korur
Tahin, %20 oranında saf protein içerir. Bundan dolayı da tahin, kasların güçlü kalmasını sağlamaktadır. Özellikle de ağır antrenman ve egzersizler sonrasında tüketilen tahin, kasları güçlendirir ve de korur.
Tahin Karaciğer Detoksunda Yardımcıdır – Tahinin karaciğere faydaları
Tahin, özellikle karaciğerin zararlı maddelerden temizlenmesi için; çok ideal bir detoks özelliği olan besin maddesidir. Karaciğerin daha sağlıklı bir işlev görmesine yardımcı olur. Karaciğerle ilgili sorun yaşıyorsanız enginarla ilgili bu yazımızı da okumalısınız.
Tahin ile Parlak Saçlara ve Sağlıklı Bir Cilde Sahip Olabilirsiniz – Tahinin cilde faydaları
B vitaminin hemen her çeşidini içeren tahin, kırmızı kan hücrelerinin sağlığını büyük oranda korur. Bundan dolayı tahin, cildin beslenmesini ve de yenilenmesini sağlamaktadır.
Cildinizin çok daha aydınlık ve sağlıklı olması için, tahin ile bir cilt maskesi de yapabilirsiniz. Ayrıca tahin, saç köklerinin beslenmesini ve de saçların daha sağlıklı, parlak olmasını da sağlamaktadır.
Tahin İyi Bir Antioksidan Kaynağıdır – Tahinin faydaları
Tahinin sağlığa olan birçok olumlu etkisinin altında, aslında tahinin sahip olduğu antioksidan özelliğinin etkisi bulunmaktadır. Bu özelliğiyle tahin, birçok sağlık problemine karşı koruyucudur. Bağışıklık sistemini koruması gibi birçok etkisi, tahinin antioksidan özelliğinden kaynaklanmaktadır.
Hem İbrahim Saraçoğlu, hem Canan Karatay Hoca hem de Osman Müftüoğlu tahinin ne kadar faydalı olduğundan sık sık bahsetmişlerdir.
Originally posted 2022-06-12 20:12:19.