Ayvanın Faydaları Nelerdir?
Kış mevsiminin vazgeçilmez meyvelerinden biri olan ayva, içerisinde bulundurduğu birçok vitamin sayesinde vücudumuz için sandığımızdan daha faydalı bir besin olarak karşımıza çıkıyor. Lezzetli olmasının yanı sıra tam bir vitamin ve mineral deposu olan ayvanın yararları sadece meyvesiyle sınırlı değil. Birçok sağlık uzmanı yapraklarının kurutularak çay şeklinde tüketilmesini de oldukça faydalı buluyor. Peki ayvada kaç kalori var? Tokluk süresini uzun tutmaya yardımcı olan ayva 100 gramında sadece 40 kalori içermesiyle diyet yapanların da gözde meyvesi haline gelmiş durumda. Sağlıklı kalbin ve bağırsakların bir numaralı dostu olmasıyla birlikte düzenli tüketildiği takdirde cilt aknelerine de iyi gelmektedir. İşte ayvanın bilinmeyen o faydaları;
Sağlıklı Kilo Vermeye Yardımcı Oluyor
Glisemik indeksinin düşük olması sebebiyle ayva, tüketim anında ve daha sonraki süreçte kan şekerini yükseltmez. Bu sebeple ayva diyabet hastalarının diyet listelerinde sağlıklı ve besleyici bir besin olarak yer alıyor. Lifli yapısı sayesinde ara öğünlerde tüketildiği takdirde tokluk süresinin uzamasına yardımcı oluyor. Sindirim sistemini düzene sokması ve hızlandırması gibi etkileri daha hızlı ve sağlıklı kilo vermeyi kolaylaştırıyor.
Cildin Genç Görünümünü Koruyor
Demir, bakır ve çinko gibi kırmızı kan hücrelerinin üretiminde kullanılan minerallerin ayvada yeterli miktarda bulunuyor. Bu da kırmızı kan hücrelerinin üretimini tetikleyerek taşınan oksijen miktarının artmasını sağlıyor. Dolayısıyla dokulara daha çok oksijen gidiyor ve cilt genç ve sağlıklı görüntüsünü koruyor.
Bağışıklık Sistemini Güçlendiriyor
İçeriğinde yoğun miktarda bulunan C vitamini ve fitokimyasallar sayesinde bağışıklık sisteminin daha güçlü olmasına yardımcı olan ayvanın içerdiği C vitamini vücudun bir günlük ihtiyacının dörtte birini karşılıyor. Bu sayede vücudun virüs ve bakterilere karşı direnci daha güçlü oluyor. Dolasıyıyla ayva hangi hastalıklara iyi gelir sorusuna, bağışıklık sistemini güçlendirdiği için bütün hastalıklara cevabını verebiliriz.
Sindirimi Kolaylaştırıyor
Kaynatılmış ya da haşlanmış olarak tercih edilen ayva sindirimi kolaylaştırıyor. Gaz problemleri, ishal ve kabız gibi sağlık sorunlara karşı lifli yapısı sayesinde bir çözüm oluyor. Bağırsak hareketlenmelerini canlandırması diyetteki birçok insan tarafından tercih edilmesine sebep oluyor.
Ayvanın Diğer Faydaları
Adet Kanamalarını Düzene Sokuyor – Ayvanın Faydaları
Düzensiz adet kanamaları için bire bir olan ayvayı, adet görmeden önceki son bir hafta boyunca her gün bir adet tüketmek kanamaların düzene girmesini sağlıyor. Bu dönemdeki gerginlik ve mutsuzluk hislerini azaltarak psikolojik açıdan da insan sağlığına fayda sağlıyor.
Gribe ve Gözdeki Enfeksiyonlara İyi Geliyor
Kış mevsiminde sık sık gribe yakalanmanın önüne geçmek istiyorsanız kışın düzenli olarak ayva tüketmelisiniz. Ayvanın grip ve soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarına karşı vücudu koruduğu bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Ayrıca göz çevresinde oluşan arpacık ve gözdeki kanamaya iyi gelen ayva göz enfeksiyonlarının geçmesinde oldukça fayda sağlar.
Kalp ve Damar Sağlığını Koruyor – Ayvanın Faydaları
İçerdiği yoğun potasyum sayesinde ayva kan basıncını düşürmeye yardımcı oluyor. Bunun yanı sıra pektin gibi çözünebilir bir lifin yüksek oranda bulunması kolesterolü düşürmeyi kolaylaştırıyor. Kan hücrelerinin oluşumunu hızlandırması kan akışı ve dolaşım açısından vücuda oldukça olumlu katkılar sağlar. Demir içeriğinin yüksek olması kan hücrelerinin üretimini arttırdığı gibi anemi hastaları için de alternatif bir besin olabilir.
Öksürüğe ve Boğaz İltihabına İyi Geliyor – Ayva Yaprağı Suyunun Faydaları
Boğaz iltihaplanması ya da öksürük sorunu yaşayan ve ilaç kullanmak istemeyen kişiler için bir alternatif ayva yaprağı suyu. Ayva yaprağı suyunu boğaz için gargara olarak kullanabilir, boğaz ağrılarını ve iltihaplarını azaltabilirsiniz.
Vücuttan Toksinleri Atmaya Yardımcı Oluyor
İçerisindeki çeşitli bileşenler sayesinde ayvanın toksin attırıcı bir özelliği bulunmaktadır. Düzenli olarak tüketildiği takdirde ayva terlemeyi arttırarak toksinlerin hızlı bir şekilde vücuttan atılmasını sağlar.
Originally posted 2022-06-21 01:34:21.