Lisans Tamamlama Nasıl Yapılır? Hangi Bölümler Yapabilir?

Her kişi hayalindeki bölümü okumak ister ve bu doğrultuda çalışır. Kişinin kendinden ya da çevresinden kaynaklı bazı sorunlar neticesinde istenilen bölüm için yeterince puan üniversiteye giriş sınavlarında kazanılamamaktadır. Böyle bir durumda yapılacak olan iki şey vardır. Ya tekrar üniversiteye giriş sınavları için hazırlanılacak ya da istenilen bölüme daha sonra geçebilme olanağı sunan iki yıllık bir alt bölüme gidilecektir. Lisans tamamlama nedir sorusu iki yıllık bir bölümü seçenlerle alakalıdır. İki yıl bir bölümde öğrenime devam eden ve mezun olan bir öğrenci o bölümle alakalı Yüksek Öğretim Kurulu’nun belirlediği dört yıllık bir bölüme yeterli şartları sağlayabilirse geçebilir.

Dikey Geçiş Sınavı’nın Koşulları

Lisans tamamlamak isteyen iki yıl süreli bir bölümde okuyan öğrenciler son sınıftayken ya da mezun olmuşken Dikey Geçiş Sınavı’na başvurabilirler. Sınav bir yıl süresince geçerlidir. Soruların altmışı matematik, altmışı türkçedir. Sınav iki buçuk saat sürmektedir. Bu sınavda unutulmaması gereken en önemli şey puanın hesaplanmasının ön koşulu en az bir matematik ve bir türkçe netinin olmasıdır. Okumaya devam edenlerde önlisans bölümünün not ortalaması, mezun olanlarda önlisans bölümünün diploma notu kullanılarak oluşturulan bir puan, Dikey Geçiş Sınavı’nın puanının hesaplanmasında kullanılır. Yani akademik başarı mühimdir. Oluşan puan kullanılarak uygun lisans bölümleri tercih edilir.

Lisans Tamamlamak İsteyenler İçin Bölümler

Birçok önlisans bölümünün lisansa tamamlanabilme olanağı vardır. Türkiye’deki önlisans öğrencilerinden Dikey Geçiş Sınavı ile lisans bölümlerini tercih edip geçiş yapanların en çok tercih ettikleri lisans tamamlama bölümleri 2018 yılında şöyledir: Anestezi, Acil Durum Ve Afet Yönetimi bölümlerinden Hemşirelik bölümüne, Adalet bölümünden Hukuk bölümüne, Coğrafi Bilgi Sistemleri bölümünden Harita Mühendisliği bölümüne, Engelli Bakımı Ve Rehabilitasyon bölümünden Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümüne, İş Ve Uğraşı Terapisi bölümünden Ergoterapi bölümüne, Jokeylik bölümünden Veterinerlik bölümüne, Yaşlı Bakımı bölümünden Beslenme Ve Diyetetik bölümüne geçiş yapılmaktadır.

Uzaktan Eğitim Yoluyla Lisans Tamamlama

Uzaktan eğitim lisans tamamlama bölümleri iki yıllık ilahiyat bölümü ve sağlıkla ilgili bölümler okuyanlar için geçerlidir. İlahiyatın tamamlanması yine ilahiyat bölümüdür. Ama sağlıkla ilgili birçok iki yıllık bölüm uzaktan eğitim ile lisans sağlık bölümlerine tamamlanır. Tamamlamalarda Yüksek Öğretim Kurulu’nun o yıl içinde koyduğu kurallar geçerlidir. Kimlerin başvuru yapabileceği; mezuniyet bölümüne, yılına ve notuna göre değişebilmektedir. Sağlıkla ilgili tamamlamalarda farklı bir durum da vardır. Lisede okurken sağlık eğitimi alanlar da tamamlamalara başvurabilme hakkı elde edebilmektedir. İki yıllık sağlık bölümleri mezunlarının uygun olan lisans tercih bölümleri şunlardır: Acil Yardım Ve Afet Yönetimi, İş Sağlığı Ve Güvenliği, Sağlık Yönetimi, Sosyal Hizmet, Biyoloji, Kimya, Ebelik, Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon, Ergoterapi, Hemşirelik, Fizik, Beslenme Ve Diyetetik, Çocuk Gelişimi.

Lisans Tamamlamak İçin Tercih İşlemleri

Okunan bölüm uzaktan eğitimle tamamlama yani sınavsız tamamlama olanağı veriyorsa sadece Yüksek Öğretim Kurulu’nun duyuruları takip edilerek uygun olan bölüm için tercih yapılır. Ama Dikey Geçiş Sınavı gerekiyorsa Öğrenci Seçme Ve Yerleştirme Merkezi’nin duyuruları takip edilerek önce sınava girip daha sonra da uygun bölüm tercih edilir. Sağlık alanları ve ilahiyat alanı için genellikle ağustos başında tercih yapılır. Dikey Geçiş Sınavı’yla yapılacak tercihler sınavdan genellikle bir hafta sonra yapılır.

Lisans Tamamlama Kaç Yıl Sürmektedir?

Sağlık alanlarında ve ilahiyat alanında lisans tamamlama iki yıl sürmekteyken, Dikey Geçiş Sınavı’na bağlı bölümlerde üniversitenin kendi kurallarına göre iki, üç veya dört yıl sürer.

Originally posted 2022-06-02 21:46:53.