Karpuzun Faydaları Nelerdir?
Karpuz, sadece şeker ve su içeren bir besin olarak bilinse de oldukça besleyici bir meyvedir. Karpuzun faydaları sizi şaşırtabilir. Karpuz içerisinde yüksek miktarlarda antioksidan, mineral ve çeşitli vitaminler bulunur. Su içeriği fazla olan karpuz düşük miktarlarda da kalori sağlamaktadır. Bu açıdan özellikle zayıflama dönemlerinde ve diyet programlarında karpuz rahatlıkla tüketilebilir.
Karpuz içerisinde A, B6 ve C vitaminlerinin yüksek derecede bulundurmaktadır. Bu vitaminler sayesinde karpuzun insan sağlığına faydası da oldukça yüksektir. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinden sindirim sistemine kadar pek çok faydaya sahiptir. Bu faydaların her biri karpuz içerisinde bulunan amino asit, antioksidan ve likopen tarafından sağlanır.
KARPUZUN TARİHÇESİ
Karpuz, Güney Afrika ülkelerine has çiçekli bir bitkidir. Asma yaprağı benzeri yetişen karpuz kazık kök şeklinde yetişmeye başlar. Karpuzun tarihçesine bakıldığında Mısır’a uzanan bir tarih görülür. İlk olarak Mısırlılar tarafından yetiştirilmeye başlanan karpuz, zamanla başka ülkeler tarafından da ekilmeye başlanmıştır.
7. yy’dan sonra yetiştirilme alanı daha fazla genişleyen karpuz, önce Hindistan’da daha sonra ise Çin’de yetiştirilmiştir. Bu üretim ağının sürekli genişlemesinden sonra karpuz ülkemiz tarafından da ekilmeye başlanmıştır. Ülkemizde en fazla karpuzun yetiştirildiği yerlerin başında Marmara ve Çukurova bölgeleri gelmektedir. En iyi ve en büyük karpuzları yetiştiren bu bölge sayesinde tüm bölgelere karpuz gönderimi yapılmaktadır.
KAN BASINCINI DENGELEMEK İÇİN KARPUZ TÜKETİMİ!
Karpuzun Faydaları
Karpuz, meyveler arasında en fazla su oranına sahip meyvelerden biri olarak kabul edilir. Karpuzun %91’si sudan oluşmaktadır. Bu sebeple bir yaz meyvesi olarak nitelendirilen karpuz özellikle yaz aylarında tüketildiği zaman büyük bir serinlik sağlamaktadır. Karpuzun ferahlatıcı etkisinin altındaki sebep ise karpuzun doğrudan kan basıncını dengelemesidir. Özellikle kan basıncı yüksek olan kişilerin daha fazla karpuz tüketmesi önerilir. Kan basıncını dengeleyen karpuz ayrıca;
-Tansiyonu dengeler,
-Yüksek tansiyon hastalarına iyi gelir,
-Serinlik ve ferahlık sayesinde stresi azaltır,
-Cildin nemlenmesini sağlar.
Karpuz, tüketildiği andan itibaren vücuda verdiği ferahlık sayesinde vücuda yüksek oranda nem de sağlar. Özellikle yaz aylarında vücutlarda daha fazla su kaybının yaşanması nedeniyle nem azalır. Bu durumun üstesinden gelmek için karpuz tüketimi daha sık yapılmalıdır.
KALP SAĞLIĞI İÇİN KARPUZ TÜKETİMİ!
Karpuzun Faydaları
Karpuz, içerdiği kırmızı renk ile güçlü bir antioksidan olduğunu göstermektedir. Antioksidan yönünden domatese benzeyen, bu kırmızılığı antioksidandan gelen likopenlere borçludur. Yapılan araştırmalar sonucunda likopenin insan sağlığı açısından faydalarının çok büyük olduğu bilinmektedir. Özellikle likopenlerin kardiyovasküller açısından etkisi oldukça fazladır.
Karpuzun likopen açısından zengin olması kalp ve damar hastalıklarının iyileştirilmesine de etki etmektedir. Likopenin kalp açısından en önemli faydası ise tıkalı olan damarları açmaya yardımcı olmasıdır. Özellikle kalp damarlarının genişletilmesine ve kan akışının doğru şekilde sağlanmasına likopen maddesinin etkisi oldukça fazladır.
KANSER HASTALIĞINI ÖNLEMEK İÇİN KARPUZ TÜKETİMİ!
Karpuzun Faydaları
Meyveler arasında karpuzun muhteşem bir C vitamini kaynağı olduğu bilinmektedir. Karpuz besin değeri açısından en yüksek bir C vitamini kaynağı hem de antioksidan bileşimidir. Bu besin değerleri sayesinde karpuz, kansere karşı koruyucu bir etki göstermektedir. Kanser ile mücadele içerisinde olan kişiler için karpuz en iyi besin değerlerinden birisidir.
Yapılan araştırmalar sonucunda karpuzun prostat kanserine daha iyi geldiği bilinmektedir. Bunun sebebi ise karpuzun içerisinde yüksek miktarda liflerin bulunmasıdır. Bu lifler doğrudan bağırsak kısmına etki etmektedir. Bu etkiler sayesinde de kişilerin prostat ve bağırsak kanserinden korunması sağlanır. Kanserden korunmak ya da mücadele aşamasında ilerlemesini önlemek için karpuz tüketimi önemli hale gelmektedir. Etkilerin daha iyi görülebilmesi için günlük tüketim çok önemlidir.
Originally posted 2022-06-12 00:51:04.