Kan Basıncı Nedir?

Kan basıncı, halk arasında tansiyon olarak bilinmektedir. Vücudun tüm ihtiyaçların karşılanabilmesi için kalp pompa görevini yürütmektedir. Vücuttaki kirli kanlar kalbin sağ odacıklarından akciğere doğru gönderilmektedir. Akciğerlerde kan temizlendikten sonra kalbin sol odacıklarına dolar. Daha sonra da kalbin sol odacığından bütün vücuda yayılır. Kan kalpten vücuda gönderilirken atardamarlarda basınç uygulanmaktadır. Bu basınca da Kan Basıncı yani tansiyon adı verilir.

Kan Basıncı Düşmesi

Düşük tansiyon en sık rastlanan rahatsızlıklardan bir tanesidir. Tansiyonun düşmesi genel olarak geçici bir durumdur. Bu nedenle de yaşamsal bir tehdit oluşturmamaktadır. Yine de altta yatan sebeplerin araştırılması ve ona göre tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir. Kan basıncı yani tansiyon ölçüldüğünde ilk rakam, kalbin damarları kan ile doldurduğu süreçte ortaya çıkan basıncı ifade etmektedir. İkinci rakam ise kalp atışlarındaki basın miktarını ifade etmektedir. İdeaf olan tansiyon 120/80 yani halk arasında 12’ye 8 olarak bilinmektedir. Birinci rakam 90 yani 9’dan, ikinci rakam ise 60 yani 6’dan düşük olursa bu durum düşük tansiyon, düşük kan basıncı olarak adlandırılmaktadır. Tansiyonun düşmesinin bazı belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

Ayağa kalkıldığında baş dönmesi yaşanması,
Bayılma meydana gelmesi,
Gözlerin bulanık görmeye başlaması,
Mide bulantısı ve kusma,
Yorgun hissetme,
Nefes darlığı çekme,
Aşırı derecede terleme,
Konsantrasyon olamama, odaklanamama,
Depresyona girmiş gibi hissetme,
Cildin soluk görünmesi,
Özellikle ellerde soğukluk ve nem,
Aşırı derecede su içme ihtiyacı gibi belirtiler tansiyon düşmesinin belirtileri arasında yer almaktadır.

Kan basıncı düşmesi sebepleri

Kan Basıncı Neden Düşer?

Kan basıncının düşmesinin, bir başka deyişle tansiyonun düşmesinin birçok sebebi olabilir. bu nedenler şu şekilde sıralanmaktadır:

Aşırı su kaybı

Vücutta aşırı su kaybı yaşanması bazı olumsuz durumlara yol açabileceği için ciddi medikal tedavi gerektirmektedir. Bu nedenle aşırı su kaybı olduğu ve bu sebeple tansiyonun düştüğü kanısına varıldığında mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir.

Kalp sorunları

Düşük kalp hızı, kalp kapakçığında görünen problemler, kalp yetmezliği ve kalp krizi sağlık problemleri tansiyonu düşürebilmektedir.

Şiddetli enfeksiyon

Bakteriler kan damarlarını etkilemekte ve böylece kan basıncını düşüren toksinler ortaya çıkartmaktadır.

Alerjik reaksiyonlar

Bazı gıdalara alerjisi olan insanların o gıdaları tükettiklerinde kan basınçları düşebilmektedir.

Yetersiz beslenme

Özellikle B12 ve folik asit eksikliği olan kişilerde tansiyon düşmeleri görünmektedir.

Gebelik

Gebeliğin 24. Haftasından itibaren tansiyon düşüklüğü görülmesi çok sık rastlanan bir durumdur.

Endokrin problemleri

Troidlerin yetersiz çalışması, paratiroid rahatsızlığı, addison hastalığı, düşük kan şekeri gibi problemleri olanlarda düşük kan basıncı görülmektedir.

İlaçlar

Bazı ilaçların yan etkisi olarak düşük tansiyon görünmektedir. Özellikle hipertansiyon tedavilerinde verilen ilaçların yan etkileri düşük tansiyona sebep olabilmektedir.

Kan hacminde azalma

Kan hacminde azalma görüldüğünde, kan basıncı da düşmektedir.

Kan Basıncı Artması

Kanın damar duvarlarına yüksek basınç uygulaması sonucunda kan basıncı artmaktadır. Bu duruma da hipertansiyon denilmektedir. Tansiyonun yükselmesinin damar tıkanıklığı, damar genişlemesi ya da yırtılması gibi olumsuz sonuçları olabilmektedir. Sessiz bir şekilde ilerleyen kan basıncı yüksekliği kalp, damar, böbrek, beyin gibi organlara hasar verebilmektedir. Yüksek tansiyon görünen kişiler mutlaka uzman bir hekim tarafından muayene edilmelidir. Yüksek tansiyonun belirtileri şu şekilde sıralanmaktadır. Tansiyon belirten rakamlardan birincisinin 140 yani 14’ten büyük olması ve ikinci rakamında 90 yani 9’dan büyük olması yüksek tansiyon olmasına işaret eden durumlardır.

Yorgun ve halsiz hissetme,
Burun kanaması,
Kulaklarda çınlama meydana gelmesi,
Yürümekte özellikle merdiven çıkmakta zorlanma,
Gece sık sık tuvalete kalkma,
Bacaklarda şişlik meydana gelmesi gibi durumlar yüksek tansiyon belirtisi olabilmektedir.

Kan Basıncı Neden Artar?

Kan basıncının artmasının birçok sebebi bulunmaktadır. Bu sebepler şu şekilde sıralanabilmektedir.
Fazla tuz tüketme,
Stresli yaşam,
Obezite sınırlarına varan kilo,
Hareketsiz yaşam,
Kalsiyum, potasyum, magnezyum eksiklikleri,
Tiroid rahatsızlıkları,
Böbrek üstü bezlerinde tümör bulunması,
Böbreğe giden damarlarda daralma olması,
Aort darlıkları görülmesi,
Genetik bozukluklar,
Doğum kontrol ilaçları,
Ağrı kesicilerden bazıları kan basıncını yükseltmekte ve dolayısıyla da tansiyonu çıkartmaktadır.

Yüksek tansiyon tanısı konulan hastaların mutlaka tedavi edilmesi ve tansiyon ilaçları kullanması gerekmektedir. Belirtiler yaşıyor ve yüksek tansiyondan şüpheleniyorsanız mutlaka uzman bir hekimin kontrolünden geçmeli ve bu konuda tedavi olmalısınız.

Originally posted 2022-05-25 16:12:28.