Pırasanın Faydaları-Pırasa Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Sarımsağa ve soğana benzeyen pırasanın insan sağlığına birçok kişinin bilmediği faydaları söz konusudur. Birçok kişi tarafından sıklıkla tüketilmese de yararları konusunda birçok besinden çok daha fazla faydası söz konusudur. Birçok kişi pırasanın faydaları nelerdir sorusuna cevap arayarak bu besin hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyor. Pırasanın en önemli özelliği yılın her mevsiminde yetişiyor olmasıdır. Genellikle yaprakları için tüketilmesine rağmen sapı da tüketilebiliyor. Birçok ülkede yemeğin yanında çiğ olarak yaprakları tüketilse de Çin’de dahil birçok ülkede pişirilerek tüketiliyor. Yaprağı kadar sapı da oldukça büyük önem arz ediyor.
Pırasanın Özellikleri Nelerdir?
Genel olarak pırasanın faydaları konusunda önce pırasanın özelliklerini yakından incelemek oldukça önemlidir. Pırasa ilk çıktığı zamanlarda küçük bir sapı vardır. Ancak çiçek açmaya başladığında genişlemeye başlar. Bunun neticesinde de dallanır. Pırasa genel anlamda soğan ve sarımsak ile akraba olmasından dolayı hafif de olsa soğan tadına sahiptir. Pırasa besin değeri anlamında yüksek değerler içermesinden dolayı dünya genelinde en çok tüketilen besinler arasında yer alıyor. En önemli özelliği her mevsim yetişiyor olmasının yanı sıra kolay bir yetişme özelliğinin olmasıdır.
Pırasanın İnsan Sağlığına Olan Faydaları
Dünya genelinde tüketimi yüksek olmasından dolayı birçok kişi pırasa hangi hastalıklara iyi gelir sorusuna cevap arıyor. Pırasanın insan sağlığına yararları şu şekilde belirtilebilir:
– Pırasada bulunan antioksidan özellik sayesinde kronik hastalıklara ve kansere karşı koruyucu özelliği söz konusudur.
– Kolesterol seviyesini düşürerek kolesterol ile savaşta oldukça etkilidir.
– İçeriğinde bulunan K vitamini sayesinde kemik sağlığına olumlu etkileri söz konusudur.
– Kan dolaşımını düzenlemesinin yanı sıra damarlarda meydana gelen sertliği engeller ve damar sağlığı için önemli bir etkiye sahiptir.
– İçeriğinde lif oranı yüksek olduğundan sindirim sistemini düzenler ve kabızlık şikayetlerini giderir.
– İdrar yollarında bulunan ödemin sökülüp atılmasında yardımcı olur.
– İçeriğinde zengin demir minerali vardır ve bu özelliği sayesinde de saç dökülmelerini engeller.
– Demir eksikliği nedeni ile ortaya çıkan anemi hastalığına da iyi gelir.
– Akciğerlere oldukça büyük etkisi olmasından dolayı solunum konusunda da yararlıdır.
– Karaciğer ve börek sağlığı için de oldukça büyük bir etkiye sahiptir.
– Kış aylarının gelmesi ile birlikte nezle ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara karşı bağışıklık sistemini güçlü tutar ve kişileri bu rahatsızlıklara karşı korur.
– Dolaşım sistemi için de oldukça faydalıdır ve kan dolaşımını düzenleme etkisine sahiptir.
– İştahı kapalı olan kişilerin iştahının açılması konusunda önemli bir etkiye sahiptir.
– Baş ağrısının nedeni olan sinüzitin tedavisinde de oldukça etkilidir.
– Gut hastalığının gelişmesini engeller.
– İçeriğinde fazlaca Omega 3 bulunmaktadır. Bu nedenle kalp damar hastalıklarına, kolesterole ve tansiyon dengesizliğine karşı birebirdir.
Kemik Erimesine Karşı Pırasa
Pırasanın insan sağlığı açısından oldukça büyük faydaları söz konusudur. Bu faydaların başında birçok kişinin yaşamış olduğu kemik erimesi şikayetleri geliyor. Pırasa kemiklerin güçlenmesinde etkin bir rol oynadığından dolayı kemik erimesinin yavaşlamasına ve düzenli olarak kullanılması ile birlikte de kemik erimesinin son bulmasını sağlıyor. İçerdiği kalsiyum nedeni ile kemiklerin yanı sıra dişler için de oldukça önemli bir etkiye sahiptir.
Pırasa hamile kadınların da gebelik dönemlerinde özellikle tüketmeleri gereken besinlerin başında geliyor. Pırasanın içerisinde yer alan folik asit sayesinde hamilelikte gerekli olan folik asit ihtiyacı pırasa ile sağlanabiliyor. Pırasa ülkemizde çok fazla tüketilen bir besin olmamasına rağmen yararları göz önüne alındığında birçok besinden çok daha fazla yarara sahip olduğu görülüyor.
Originally posted 2022-05-21 00:05:09.