Çocuklarda Dikkat Eksikliği Problemi

Çocuklarda dikkat eksikliği veya dikkat bozukluğu (Dikkat eksikliği bozukluğu,ADHD sendromu,Hiperaktivite) varsa, bunun bir hastalık olduğunun bilinmesi gerekir. Çocuk organize olamaz, dağınıklık, unutkanlık gibi sorunlar yaşar ve çok uzun süre odaklanamaz. Bu durumun getirebileceği en büyük sonuç ise derslerde başarısızlık olacaktır. Bu yazının en altında daha önce yazdığımız bir yazıdan bahsedeceğim. Çünkü biz o yazıda dikkat eksikliği veya hiperaktivitenin çözümü olabilecek bir bilgi verdik.

Dikkat Eksikliği Nedir?

Bir kişinin dikkat ve sabır isteyen işlerden kaçması, dalgınlık, unutkanlık, dikkatin dış etkenlerden çabuk dağılması, dikkati sürdürememe ve konsantre olmada güçlük çekmesi dikkat eksikliği nedir sorusunun cevabı olacaktır.

Dikkat eksikliği ve dikkat dağınıklığı sıkça karıştırılan iki kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Zihinsel ya da fiziksel bir uğraş ile ilgilenen kişinin dikkatini toplayıp konsantre olamama durumuna dikkat dağınıklığı adı verilir.

Dikkat eksikliği ise çok küçük yaşlardan beri gözlemlenen ve genellikle hiperaktivite ile birlikte seyreden daha ciddi bir problemdir. Dikkat dağınıklığı tedavisine göre ilaç kullanım oranı daha fazla olan dikkat eksikliği ile dikkat dağınıklığı arasında tedavi süreçleri farklılık gösterecektir.

Dikkat Eksikliğinin Sebepleri Nelerdir?

Yapılan araştırmalar ve uzmanların ortak görüşlerine göre dikkat eksikliğinin oluşmasında genetik yani kalıtsal faktörler etkili olmaktadır. Eski dönemlerde dikkat eksikliği neden olur sorusunun cevabı olarak anne ve babanın yanlış ve olumsuz tutumları örnek olarak gösterilirdi daha çok ebeveynleri tarafından yaramaz ve şımarık olarak yetiştirilen çocuklarda görüldüğü düşünülen bu hastalığın, yapılan araştırmalar neticesinde kalıtsal faktörlere dayandığı sonucuna varılmıştır.

Yapılan bir diğer araştırmaya göre anne tarafından gebelikte kullanılan alkol ya da ilaç, normal doğum kilosunun altında doğan bebekler, zor doğum ya da bebekte gerçekleşen bir beyin travması hastalığın oluşmasında etki eden olgular olarak belirlenmiştir. Henüz kesin olarak kanıtlanmasa da dikkat eksikliği olan çocukların özgeçmişlerinde bu olgulardan bir tanesinin yaşandığı belirlenmiştir.

Çocuklarda dikkat eksikliği nedenleri

Dikkat Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

  • Çocuğun eşyalarına sahip çıkamaması ve sık sık onları kaybetmesi.
  • Çalışmalarını sonuca götürememesi ve ödevlerini yaparken odaklanamaması.
  • Odaklanmama sorununun sadece ödev yaparken değil eğlenirken ya da arkadaşları ile oynarken de devam etmesi.
  • Odaklanma, konsantrasyon, dikkat gerektiren oyun, ödev, ders ve ya eğlenceli aktivitelerden kaçma ve sıklıkla yarım bırakma.
  • Verilen ödev ya da görevlerin hatırlanmaması, yazma ve not almaktan hoşlanılmaması, günlük basit aktivitelerin bile unutulması ve sık sık dalgınlık yaşanması.
  • Israrla ve sıklıkla aynı hata ya da hataların tekrarlanması.
  • Söylenilen ya da anlatılan bir şeyi dinlemez ya da dinlemiyor havasında olması.
  • Ödev yaparken ya da verilen herhangi bir işi yaparken çok çabuk dikkatin dağılması.
  • Çok önemli bir diğer nokta ise dikkat eksikliği olan çocuklarda hiperaktivite bozukluğu da gözlemlenmektedir. Hiperaktivite bozukluğunda sürekli hareket halinde olmak, aşırı konuşmak, bir konudan diğer konuya geçmek ve diğer konuyu tamamlamamak ve herhangi bir durum ya da konuda sıranın kendisine gelmesini beklemekte zorlanmak gibi belirtiler mevcuttur. Dikkat dağınıklığı ile beraber seyreden hiperaktivite bozukluğuna (DHEB) dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu adı verilir ve çocukluk döneminde teşhis ve tanısı konulmaması durumunda, çocuğun yetişkinlik döneminde birçok sorunla karşılaşmasına sebep oluyor.

Dikkat Eksikliğinin Tedavisi

Dikkat eksikliği nasıl giderilir sorusuna uzmanların verdiği ortak cevap sabırlı ve dikkatli olunması yönündedir. Uzmanların görüşlerine göre;

  • Dikkat eksikliği olan çocuğa karşı normalin çok üzerinde bir sabır, anlatılan veya yeni öğretilen bir şeyin defalarca tekrar edilmesi gerekebilir.
  • Arkadaşları ile kıyaslamaktan ve zorlamaktan kaçınmanızda, içinde bulunduğu ortam çocuğunuzu zorluyorsa değiştirmenizde yarar vardır.
  • Çocuğa sürekli destek sağlamak ve onu özgür bırakmak arasında çok ince bir çizgi olduğunu unutmadan destek olmanızda yarar vardır.
  • Mutlaka alanında uzman bir doktordan yardım almanızda ve gerek görüldüğü takdirde ilaç tedavisine başlamanızda büyük fayda olacaktır.

Gelelim yazının başında bahsettiğim yazımıza. Bizler dikkatı arttıran besinler yazımızda ilginizi çekecek bir kitaptan ve dikkat eksikliği sendromunun asıl sebebinden bahsettik. Okumanızın faydalı olacağını düşünüyorum. En kısa zamanda dikkat eksikliğinden kurtulmanız dileğiyle, sağlıcakla kalın.

Originally posted 2022-06-16 17:00:39.