Çocuklarda Dikkati Arttıran Besinler – Beslenme Önerileri

Çocuklarda dikkati arttıran besinler konusuna başlamadan bilmeniz gereken bir gerçek var. Normalde demir eksikliği dikkat eksikliğine yol açar. Ama bunun dışında belki de 30 senedir bilinen, İngiltere’de araştırmalarla kanıtlanmış ama Türkiye’de hala farkında olunmayan bir gerçek var. Açıkcası çocuklarda dikkati arttıran besinler konusuna başlamadan gerçeği bilmeniz, dikkat eksikliği ile mücadelede fazlasıyla işinize yarayacaktır.

NEREDEYSE 30 SENE ÖNCE KANITLANDI AMA BİZ NEDENSE BİLMİYORUZ?

2019 yılı itibariyle bu gerçeğin bir çok sağlık görevlisi tarafından halen bilinmiyor olması acı bir şey. Hala Concerta veya Ritalin tedavisi uygulamaya çalışıyorlar. Çocuklarda dikkatsizlik yapan, dikkat eksikliği bozukluğuna yani ADHD‘ye sebep olan şey gıdalarda ve içeceklerde bulunan renklendirici maddelerdir. Sanırım geçen seneydi. İlk defa bir enerji içeceği kutusuna uyarı koydu. Uyarıda “İçindeki renklendirici maddeler dikkat eksikliği yapar.” deniyor. Ve ne yazık ki asitli gıdalar başta olmak üzere bir çok hazır içecek ve yiyecek bu renklendirici maddeleri içeriyor.

Dikkat eksikliğinden tamamen kurtulmak istiyorsanız, şeker hastalığına çözüm yazımızı mutlaka okuyun. Çocuğunuz ders çalışmıyorsa, Adhd sorunu varsa orada bahsettiğimiz kitap ilginizi fazlasıyla çekecektir. Ve biz burada neredeyse bütün yazarlar olarak o kitaptaki maddeleri kullandığımız için, işe yarayacağına eminim.

Hep duyduğunuz şeylerin dışına çıkmak istedim. Şimdi klasik makalemize devam edebiliriz.

Dikkat arttırmak için yenilen besinler ve içilen gıdalar dikkatle seçilmelidir. Bazı besinlerin içinde bulunan vitaminler dikkatimizi arttırmada yardımcı olur. Vitaminler’in ne işe yaradığını bilirsek çözüme daha çabuk ulaşabiliriz. Vitaminler en çok vücuttaki vüku bulan olayları hızlandırmaya yarar. Beyne iyi gelen B vitaminleri grubu anlamayı hızlandırır ve hafızayı geliştirir. Zaten yukarıda bahsettiğim kitaba ulaşabilirseniz, vitamin dışında bir daha ömür boyu ilaç kullanacağınızı sanmıyorum.

BEYNE BENZEYEN CEVİZ ÇOCUKLARDA DİKKATİ ARTTIRAN BESİNLER SIRALAMASINDA 1 NUMARA

Çocuklarda dikkati arttıran besinler arasında en önemli rol oynayan besin cevizdir. Zaten tuhaftır ki şekli de beyne benzer. Cevizin içinde bulunan E vitamini beynimizi geliştirir, genç ve dinç tutar. Aynı zamanda bu besinlerin arasında balık da yer alır. Balıkta da E vitamini vardır. E vitamininin dikkat arttırmada önemli bir rolü vardır. Çocuklarda demir eksikliğini gidermek için ayrıca bal, yumurta ve süt de etkilidir. Balın içinde bulunan demir ve bakır mineralleri kandaki demir seviyesini arttırır. Yumurta da neredeyse bir insanın ihtiyacı olan bütün mineral ve vitaminleri içeren bir besindir.

Yumurta B grubu vitaminiyle zengin olduğundan dolayı hafızayı açar ve bu durumda vücuda yeterli enerjiyi gönderir. Süt de diğer besinlerin yanı sıra beynin gelişmesinde ve dikkat arttırmada oldukça önemlidir. Çocukların günlük hayatta elinin altında bulunan, vücut için oldukça önemli olan su dikkat arttırmada da çok önemlidir. Suyun vücuda sağladığı faydalar yanında beyine de tonlarca faydası vardır. Bol bol tüketilen su beynin gelişmesinde ve dikkat arttırma da büyük önem arz eder. Bu besin sınıfına tahıllar da girer. Tahıllarda da fazlasıyla vitamin ve mineral vardır. Tahıllar folik asit açısından oldukça zengin olduğu için hafızayı güçlendirir ve konsantrasyonu arttırır. Sebzeler ve meyveler sağlıklı beslenme programında oldukça büyük rol oynar.

BOL SEBZE VE MEYVEYE EVET! RENKLİ GIDALARA HAYIR!

Sebzelerin ve meyvelerin içindeki mineraller hafızayı güçlendirir. Bu durum dikkat dağılımını engeller. Ispanağın içinde bulunan potasyum sayesinde çocukların beyin iletimi hızlanır. İletimin hızlanması ile çocuklar daha sağlıklı, düzgün ve hızlı düşünürler. Brokoli de ıspanakla hemen hemen eş değerdedir. Brokoli; beyni sağlıklı tutar, beynin odaklanma sınırını yükseltir. Avokado; kan dolaşımını hızlandırarak beynin yeterli miktarda oksijen almasını sağlar. Beynin yeterli miktarda oksijen alması dikkat dağılmasını önler.

İyi bir hafızaya sahip olmak için oldukça önemli olan içeceklerden biri de kahvedir. İçinde bulunan kafeinin fazlası zararlı olsa da, yeterli miktarda içildiği zaman beynin ön lobunu geliştirir ve bu durumda çocuklar daha iyi bir hafızaya sahip olur, dikkatleri daha da artar. Çocukların dikkatini arttırmada sarımsak da çok önemlidir. İçindeki B6 vitamini düşünce gücünü daha fazla hızlandırır. Bununla birlikte kayısı, muz, kavun gibi meyvelerin de potasyum oranı yüksektir. Bu meyveler çocukların dikkatinin dağılmasını önler ve aynı zaman da daha sağlıklı düşünmelerini sağlar. Çocukların dikkatini arttırmak için karbonhidratlı besinlerden mümkün olduğunca kaçının. Çocukların dikkatinin artması için ekmeği azaltmalı ve bol bol sebze ve meyve tüketmeliler. Aynı zaman da soğan da aynı görevi görür. Yıpranmaya ve fiziksel yorgunluğa karşı kanı sulandırır. Beyin, oksijeni daha iyi alır ve bu durumda çocukların dikkati daha da artar. Lahana tiroit bezlerini yavaşlattığı için stressiz öğrenmeyi sağlar. Havuç beyin metabolizmasını canlandırır ve daha iyi odaklanmayı sağlar.

Bu besinler tüketildiği taktirde çocukların hafızası gelişir, dikkatleri oldukça artar. Besinlerin içindeki vitaminler sadece dikkat arttırmada yardımcı olmaz. Bu besinler dikkat arttırma ile birlikte çocukların sağlık durumu da iyi olur, diğer tüm hastalıklara karşı korunur. Çocuklar kola, şekerleme gibi fazla kalorili ve şekerli içeceklerden ve benzeri besinlerden uzak durmalıdır. Aynı zaman da peşinden hastalıklar getirir. Sadece dikkat eksikliği değil obezite, şeker hastalığı gibi bir sürü sorun ortaya çıkar. Yukarıda da bahsettiğim gibi dikkat eksikliğine sebep olan başlıca faktör gıdalardaki renklendiricilerdir. Çocuklar fazla kalorili olmasa bile çay da içmemelidir. Çay dikkat dağıtır. Ama aslında çay yapmaz bunu. Fazla çay içmek demir eksikliğine neden olur. Dolayısıyla dikkat eksikliğine sebep olabilir. Tavsiye edilen besinler tüketildiği durumda çocuklar okuduklarını daha iyi anlayabilecek, tüm hastalıklardan korunabilecek ve daha başarılı biri olabileceklerdir.

Originally posted 2022-06-16 05:36:16.