Soğuk algınlığı nedir? Gripten Farkı?
Virüsler ile meydana gelen burun ve boğaz rahatsızlıkları Soğuk Algınlığı (Nezle) Nedir? Sorusunun cevabıdır. Nezlenin diğer adı soğuk algınlığıdır. Rinovirüsler, adenovirüsler, RSV ve coronavirüsler nezle yani soğuk algınlığını meydana getiren virüslerdir. Özellikle sonbahar aylarında ve kış aylarında çok daha sık rastlanmaktadır. Kuluçka süresi 24 saat ile 72 saat kadardır. Soğuk algınlığı genel olarak 1 hafta kadar sonra geçmektedir. Fakat bebek ve çocuklarda bu süre daha çok uzayabilmektedir. Grip ile en çok karıştırılan bu rahatsızlık gripten farklıdır. Gripten daha hafif reaksiyonları bulunmaktadır.
Soğuk Algınlığı ve Grip Farkı
Soğun algınlığı yani nezle ile gribin en önemli farkı gripte burun akıntısının olmamasıdır. Gribe neden olan virüsler, influenza virüsüdür. Halsizlik, kas ve eklem ağrıları gibi şiyaketlerin yanı sıra, hapşırma, burun tıkanıklığı, gözle ve burunda sulanma var ise bu belirtiler nezle yani soğuk algınlığı belirtileridir. Gripte ise, yüksek ateş, şiddetli bir şekilde baş ağrısı, bitkinlik, tükenmişlik, öksürük, göğüs ağrısı gibi belirtiler ise grip belirtileridir.
Soğuk Algınlığı Belirtileri
Soğuk algınlığı bir başka deyiş ile nezlenin bir çok belirtisi bulunmaktadır. Bu belirtiler şu şekilde sıralanmaktadır:
- Ateş, fakat bu ateş gripte olduğu gibi çok yüksek derecelerde olmamaktadır.
- Boğazda ağrı ya da yanma gibi belirtilerin olması.
- Burnun tıkanması ya da yoğun burun akıntısının meydana gelmesi.
- Hapşırmak.
- Kuru şekilde öksürmek.
- Gözlerde sulanma ve yanma meydana gelmesi.
- Kulaklarda dolgunluk hissinin olması.
- Baş ağrısı.
- Kendini halsiz ve yorgun hissetmek.
Soğuk algınlığının tanısı hekim muayenesi sonucunda konulmaktadır. Herhangi bir test yapılmasına gerek bulunmamaktadır.
Soğuk algınlarında özellikle bebeklerde görünen öksürük süresi biraz uzayabilmektedir. Bunun sonucunda da bronşiolit alt solunum enfeksiyonları meydana gelebilir. Ayrıca nezle sonrası çocuklarda orta kulak iltihabı da bulunabilmektedir. Bu nedenle burunda sinüzlerin dolmaması adına çocukların ve bebeklerin burunlarının temizlenmesi gerekmektedir. Çocuk ve yaşlılarda bağışıklık sisteminin daha zayıf olması sebebi ile zatürre ve bronşit gibi istenmeyen sonuçlar meydana gelmektedir. Ayrıca soğuk algınlığı astım hastalarında astımı tetikleyebilmektedir. Eğer soğuk algınlığının sonucunda yeşil burun akıntısı ve baş ağrısı meydana geliyorsa bu durumda sinüzit düşünülebilir. Ayrıca kulakta meydana gelen ağrı ya da kulak akıntısı kulak iltihabını da düşündürmektedir. Öksürük uzun süre geçmez ve de nefes almada güçlük çekilirse alt solunum yollarının incelenmesi gerekmektedir.
Soğuk Algınlığından Korunma
Soğuk algınlığından korunmanın yolları bulunmaktadır. Özellikle sonbahar ve kış aylarında bazı şeylere dikkat edilirse soğuk algınlığından korunabilir. Bunlardan en önemli şey ellerin çok sık bir şekilde yıkanmasıdır. Ellerin temiz olması pek çok rahatsızlığın önüne geçmektedir. Eller ile her şeye dokunduğumuz için burun ya da göze çok fazla temas etmemek gerekmektedir. Evin ya da farklı ortamların sık sık havalandırılması gerekmektedir. Sigara içmemek ve sigara içilen ortamlardan uzak durmak da soğuk algınlığından korunmanın bir yoludur. Çocuklar için de kreşe gidiyorsa kreş oyuncaklarının temiz olması önemlidir. Ayrıca hasta olan çocukların okula gönderilmemesi gerekmektedir. Çünkü bu soğuk algınlığı diğer çocuklara çok kolay bir şekilde bulaşabilmektedir.
Soğuk algınlığı her yaşta herkeste görünebilmektedir. Bir çocuk yılda 6 ya da 8 kere nezle olabilmektedir. Okul ve kreşe giden çocuklar kalabalık ortamlarda bulundukları için daha fazla soğun alınlığı geçirebilmektedirler. Yetişkinlerde bu sayı 2 ya da 3 olarak görülmektedir.
Soğuk algınlığı çok kolay bir şekilde bulaşabilmektedir. Nefes yolu ile bulaştığı için aynı ortamda soğuk algınlığı geçiren bir insan var ise bu durumda soğuk algınlığının bulaşma riski çok yüksektir. Bu nedenle özellikle evde bebek ya da yaşlı bir insan var ise soğuk algınlığı geçiren kişilerin maske ile dolaşması tavsiye edilmektedir. Özellikle hijyen yetersizliği yani ellerin yıkanmaması, hasta olan insanın eşyalarının kullanılması, kreşlerde oyuncakların temiz olmaması gibi durumlarda soğuk algınlığı daha kolay bulaşabilmektedir. Soğuk algınlığı geçiren insanlar ile yakın temasta bulunmamak gerekmektedir. Sigara içilen ortamlarda bulunmamak gerekmektedir. Uyku düzeninin yeterli olması gerekmektedir. Uykunun düzensiz oluşu rahatsızlıklara zemin hazırlamaktadır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için gerekli önlemler alınmalıdır. Kalabalık ortamlar iyi bir şekilde havalandırılmalıdır. Toplu taşıma araçlarında da camın açık olması, havalanması önemlidir.
Soğuk Algınlığına Ne İyi Gelir?
Soğuk algınlığına iyi gelen pek çok doğal madde ya da ilaç bulunmaktadır. Özellikle nene ve limon bu rahatsızlığa birebir iyi gelmektedir. Zencefil ve bal karışımı da soğuk algınlığına iyi gelmektedir. Tarçınlı ballı süt, limonlu ıhlamur, C vitamini, boğaz pastilleri, ekinezya çayı ve tavuk ve paça çorbası gibi pek çok çorba soğuk algınlığına çok iyi gelmektedir. Bazı bitkisel çözümler evde basit bir şekilde yapılabilir ve bu rahatsızlığa çok iyi gelmektedir. Soğuk algınlığına iyi gelen çaylar yazımızı da okumanızı tavsiye ederim.
Sarımsak
Sarımsak soğuk algınlığına özellikle boğaz enfeksiyonlarına çok iyi gelmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Toksinlerden arınmak için önemli bir destektir. Soğuk algınlığını meydana getiren virüslere karşı antiviral özelliğe sahiptir. Sarımsak çiğnenerek, ezilerek ya da doğranarak tüketilebilir.
Bal
Tahriş olan boğaza çok iyi gelmektedir. İçerisinde çok yüksek miktarda enzim ve besin değeri olması sebebi ile bu rahatsızlığa yol açan virüslerin ve bakterilerin ölmesini sağlar. Soğuk algınlığına bitkisel ve doğal çözüm denildiğinde akla ilk olarak bal gelmektedir. Mukus salgısının azalmasına yardımcı olması sebebi ile özellikle çocukların öksürüğünü kesmektedir.
Zencefil
Zencefil vücudun sıcak olmasını sağlamaktadır. Bu sayede soğuk algınlığına iyi gelmektedir. Ayrıca balgam söktürücüdür. Öksürüğe çok iyi gelmektedir. Zencefil çiğ olarak da tüketilebilmektedir. Çay şeklinde de içilebilir. Zencefil ve balın karışması ile birlikte de önemli bir soğuk algınlığı ilacıdır.
Tavuk çorbası
Soğuk algınlıklarına ve gribe tavuk suyuna çorbası çok iyi gelmektedir. Ateş düşürmesi ile bilinmektedir. Enfeksiyonlara karşı mücadele etmekte önemli bir besindir. Soğuk algınlığından kurtulmak için bu çorbayı tüketmekte fayda vardır.
Karabiber
Karabiber de soğuk algınlığına çok iyi gelen bir baharattır. İçerisinde antioksidan, antimikrobiyal ve mide koruyucu özeliği olan gastroprotektif bulunmaktadır. Özellikle öksürük ve boğaz problemlerine çok iyi gelmektedir. Rahat nefes alabilmek için karabiber, zencefil ve bal karışımı ünlü bir soğuk algınlığı ilacıdır. Boğaz problemi yaşayanların aklına ilk olarak bu karışım gelmektedir.
Soğuk Algınlığı Nasıl Geçer?
Soğuk algınlığına özel bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Eğer hastalığı geçiren kişide herhangi bir bronşit, orta kulak iltihabı gibi bir sıkıntı görünmez ise antibiyotik kullanılmasına gerek yoktur. Bu nedenle direk antibiyotiğe sarılmak doğru değildir. Hastalığın belirtileri 10 gün kadar sürebilmektedir. Bazı durumlarda biraz daha uzayabilmektedir. Ağrı kesici, soğuk algınlığı ilaçları ile hastalığın belirtileri azaltılabilmektedir. Özellikle burun açıcılar ile rahat nefes alınması sağlanmalıdır. Bol sıvı almak çok önemlidir. Ayrıca odanın nem seviyesinin belli bir seviyede tutulması rahat nefes alınması için önemlidir. Boğaz ağrısı için gargara iyi gelebilmektedir. Özellikle bitki çayları soğuk algınlığının tedavisinde çok fazla kullanılmaktadır. Bol bol sebze ve meyve tüketmek gerekmektedir. Yatarak istirahat etmek önemlidir. Maske kullanımı evdeki diğer bireylere soğuk algınlığının bulaşmamasını sağlamaktadır. El temizliği bu rahatsızlığın bulaşmaması için olmazsa olmazdır.
Originally posted 2022-05-24 20:57:07.