Prebiyotik Nedir? Probiyotik ile Farkı Nedir?

Prebiyotik Nedir? Probiyotik ile Farkı Nedir?

Hiç şüphesiz insanların en önemli organlarından bir tanesi bağırsaklardır. Sindirim problemi yaşamadan, kaliteli bir yaşam sürmek isteyen herkesin bağırsaklarının düzgün bir şekilde çalışması gerekmektedir. Bağırsakların düzgün çalışabilmesi için prebiyotik ve probiyotik ihtiyacı bulunmaktadır. Bağışıklık sistemine olumlu etkileri bulunan bu iki lif türünün tabii ki birbirinden farkları bulunmaktadır. İkisinin de ne demek olduğu ve hangi besinlerde bulunduğu konusunda bilgi sahibi olursak, farklarını da doğrudan anlamış oluruz.

Prebiyotik Nedir?

İnsan vücudu tarafından sindirilemeyen lif türüne prebiyotik denilmektedir. Prebiyotikler, probiyotikler için besin görevi görmektedir. Bağırsakta bulunan faydalı bakterileri desteklemektedir. Bağışıklık sistemine çok iyi gelmekle birlikte vücudun kendi yapısına destekte bulunmaktadır. Sindirime yardımcı olan prebiyotikler, aynı zamanda bağırsağı da desteklemektedir. Prebiyotikler sayesinde mikroorganizmalar gelişebilecek bir ortam bulurlar ve yararlı bakteriler de bu şekilde çoğalır. Özellikle meyve, sebze ve tam tahıllı gıdalarda prebiyotikler çok fazla bulunmaktadır.

Prebiyotik Besinler Nelerdir?

Birçok besin içerisinde prebiyotik bulunmaktadır. Bunlar genel olarak sınıflandırıldığında şu şekilde listelenmektedir.

Tam tahıllar
Tam tahıllı besinlerden; kepekli pirinç, arpa, kara buğday, yulaf ve tam buğday içerisinde prebiyotik bulunmaktadır.
Meyveler
Meyveler arasında en fazla prebiyotik içerenler; elma, çilek, üzüm, muz ve zeytindir.
Sebzeler
Sebzeler arasında en fazla prebiyotik içerenler; hardal bitkisi, kuşkonmaz, hindiba, sarımsak, soğan, domates, kereviz, enginar, bamya, yer elması ve pırasadır.
Yağlı tohumlar
Keten tohumu, fındık, badem ve ceviz gibi yağlı tohumlarda prebiyotik içeren besinler arasında yer almaktadır.
Kurubaklagiller
Kurubaklagiller arasından nohut, bezelye, mercimek ve fasulyede prebiyotik içeren besinler arasındadır.

Probiyotik Nedir?

Sindirim sistemi için önemli olan ve insan sağlığına yarar sağlayan canlı bakteri ve mayalara probiyotik denilmektedir. Bakteri denildiğinde akla ilk olarak hasta eden bakteriler gelmektedir. Oysa bakterilerin yararlı olanları da zararlı olanları da bulunmaktadır. Vücudumuz içerisinde zararlı bakteriler olduğu kadar yararlı bakterilerde bulunmaktadır. İyi ya da yararlı olarak adlandırılan bu bakterilere probiyotik denilmektedir. Probiyotikler sayesinde bağırsaklar sağlıklı kalmaktadır. Probiyotikler genel olarak fermente gıdalarda bulunmaktadır.

Probiyotik Besinler Nelerdir?

Probiyotik içeren besinler şu şekilde sıralanmaktadır.

Fermente et ürünleri yani kavurma, fermente sucuk ve pastırma,
Hardaliye,
Turşular,
Bira mayası,
Şalgam suyu,
Tarhana,
Boza,
Peynir,
Ayran,
Kefir,
Probiyotikli yoğurt ve
Doğal yoğurt şeklindedir.

Bağırsak fonksiyonların düzenlenmesi ve hazmın kolaylaşması için bu besinlerden tüketilmesi gerekmektedir. Bu probiyotiklerin daha fazla işe yaraması için daha çok prebiyotik tüketmek gerekmektedir. Bu nedenle yukarıda saymış olduğumuz prebiyotik içeren besinler ile probiyotik içeren besinlerin birlikte tüketilmesi gerekmektedir. Hiçbiri vücutta eksik bırakılmamalıdır. Bu besinler yeteri kadar alındığında bağırsaktaki yararlı bakteriler çoğalır. Eğer prebiyotiklerden vücudu mahrum bırakırsak bu durumda vücuttaki yararlı bakteriler yani probiyotiklerde azalır. Bu durumda bağışıklık sistemi ve bağırsaklarda problemler yaşanmaktadır. Yani bir başka deyişle prebiyotikler ile probiyotikler birbirlerini tamamlamaktadır. Özellikle prebiyotikler, probiyotikleri beslemektedir. Her ikisinin de düzenli bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir. Böyle olduğunda bağışıklık sistemi korunur. Her iki besin kaynağı da insan sağlığı için çok büyük önem taşımaktadır.

İnsan vücudunda probiyotik azalırsa bazı olumsuz durumlar ile karşılaşılır bunlardan bazıları şu rahatsızlıklardır:

Şişkinlik hissetme, gaz, ishal ya da kabızlık,
Sürekli yorgun hissetme,
Astım, alerjik reaksiyonlar ve saman nezlesi olma,
Konsantre olamama, öğrenmede güçlük çekme, hafıza problemleri, depresyonda hissetme, bilinç kayıpları,
Vertigo gibi rahatsızlıklar, kulak çınlaması, sersem hissetme,
Kadın hastalıkları, sistik, üretrit ya da vajinal mantar gibi enfeksiyonlar,
Gözde kuruluk olması ve bulanık görmeye başlama,
Egzama, akne gibi cilt rahatsızlıkları ayrıca el ya da ayak parmaklarında mantar enfeksiyonunun oluşması,
Ağızda kuruluk hissetme,
Diş çürükleri ve diş eti hastalıkları gibi ağız ve diş sağlığı sorunları,
Nefesin kötü kokması,
Kalp ve damar rahatsızlıkları, kalpte ritm bozukluğu, çarpıntı, kolesterolün yükselmesi,
İstem dışı kilo alma ve kilo verememe hali gibi problemler ile karşılaşılmaktadır.

Bu rahatsızlıklar ile savaşmamak adına prebiyotik ve probiyotiklerin düzenli bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir. Bu nedenle yukarıda belirtilen besinlerin düzenli bir şekilde yenilmesi gerekmektedir. İçlerinden en sevilenler seçilebilir ve prebiyotik ya da probiyotik ihtiyacı bu şekilde karşılanabilir. Böylece hem bağışıklıkta artış görünür hem de bağırsaklar düzenli çalışır.

Originally posted 2022-06-14 16:50:00.