Zeytinyağı nedir? Nasıl üretilir?

Yüzyıllardır hastalara şifa olan, tarihi çok eskilere dayanan, üç kutsal kitapta adı geçtiği bilinen, sofralara lezzet veren zeytinyağı, zeytin ağacının yapraklarından üretilmektedir. Akdeniz ve çevresinde yetişen bu ağaç, denize yakın yerlerde yetişmektedir. Zeytinyağı Nedir? Sorusuna cevap da bu ağaçtan üretilen ve genel olarak yemeklerde kullanılan yağ çeşididir.

Zeytinyağı Sabunu Ne İşe Yarar?

Zeytinyağı sabunu hem fabrikasyon olarak hem de el üretimi olarak piyasada çok fazla bulunmaktadır. Fabrikasyon olan ürünler içerisinde bazı kimyasallar bulunabilmektedir. Bu nedenle el yapımı sabunların tercih edilmesi gerekmektedir. El yapımı zeytinyağı sabunları tamamen zeytinyağı, su ve sodyumhidroksit ile yapılmaktadır. Tamamen doğaldır. Bu sabunun %80’i zeytinyağıdır. Sabunun hem cilde hem de saçlara çok faydası bulunmaktadır. İçerisinde bol miktarda K, E ve D vitamini içermektedir.

Zeytinyağı sabununun saça olan faydaları şu şekildedir;

  • Saçların gürleşmesini sağlamaktadır.
  • Saç dökülmesi olan kişilere çözüm olmaktadır. Saç derisindeki hücreleri besler ve saçlar dökülmez, dökülen saçlar da yeniden çıkar.
  • Saçlar parlar ve çok canlı görünür.
  • Saçlar yumuşacık olur.
  • Saçların elektriklenmesi ortadan kalkar.
  • Bebek saçları yeniden çıkar.
  • Saçların daha sağlıklı bir şekilde uzamasını sağlar.
  • Zeytinyağı sabununun cilde olan faydaları şunlardır;
  • Egzama, mantar, isilik, pişik, sedef ve deri hastalıklarını tedavi etmektedir.
  • El ve ayakların temizliğinde kullanılır.
  • K, E ve D vitamini ve de çok fazla minarel içermesi sebebi ile sivilceleri yok etmektedir.
  • Ciltte meydana gelen sivilce, aknelerden ya da güneşin ışınlarından gelen zararlar sebebi ile meydana gelen lekelerin tedavisinde kullanılır.
  • iltte tahrişler var ise bu tahrişler temizlenir.
  • Kuru ciltlerin nemlenmesini sağlar.
  • Yağlı ciltlerin temizlenmesi ve gözenekleri açılmasını sağlar.

Zeytinyağı Kalorisi ve İçindekiler

Zeytinyağı kültürümüzde bulunmakta olan bir yağdır. Yemek kültürümüzün vazgeçilmez bir parçasıdır. Tadı, aroması ile damak tadına hitap etmektedir. Tabii ki bu derece tüketilen ürünün kalorisi de merak edilmektedir. Zeytinyağı şişmanlatan bir yağ olmamaktadır. Doymamış yağ asitleri sayesinde iştahı kontrol edilmektedir. Sağlıklı beslenmek isteyenler, diyet yağanlar ve kilo kontrolünü sağlamak isteyenler zeytinyağı yerken kalorisinin de ne kadar olduğunu merak etmektedir. 1 tatlı kaşığı zeytinyağında 40 kalori bulunmaktadır. 1 yemek kaşığı zeytinyağında ise 119 kalori bulunmaktadır. Aynı şekilde 100 gram zeytinyağında 884 kalori bulunmaktadır. İştahı bastıran bu yağ, kilo aldırmaz, aksine kilo verilmesine yardımcı olmaktadır. Tabii ki her şeyde olduğu gibi bunda da aşırıya kaçmamak gerekmektedir. Diğer yağlara oranla daha az kaloriye sahiptir. Bu nedenle doğru bir şekilde tüketildiğinde zayıflamaya bile yardımcı olmaktadır. Zeytinyağının yüksek ısıda pişirilip yakılmaması gerekmektedir. Eğer yakılırsa besin değeri kaybolmaktadır. Sindirim sistemi ve metabolizmayı hızlandırmaktadır. Bu da kilo verme de yardımcı olmaktadır.

Zeytinyağı Kalorisi

Zeytinyağı besin değeri olarak da çok faydalıdır. E vitamini bakımından çok zengindir. Ayrıca K vitamini de içerdiği için yağ asitleri ile önemli bir besin kaynağıdır. E ve K vitaminin yanı sıra A ve D vitamini de içermektedir. Mineral bakımından da çok zengindir. Sodyum, kalsiyum, demir ve potasyum içermektedir. Kolesterol içermemesi de önemli bir ayrıntıdır. İçerisindeki oleocanthal ile de Alzheimer’a karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır.

Çeşitleri Nelerdir?

Zeytinyağı 3 çeşitlidir. Bunlar;

Zeytinyağı Çeşitleri

Natürel Zeytinyağı

Bu zeytinyağı zeytinin dalından koparıldıktan 4 saat içerisinde gerçekleşmektedir. 27 derece ısının üzerinde tutulmaktadır. Bu yağ doğrudan yenilebilmektedir. Bu zeytinyağının da natürel sızma zeytinyağı, natürel birinci zeytinyağı ve natürel ikinci zeytinyağı şeklinde ayrılmaktadır.

Rafine Zeytinyağı

Rafine zeytinyağı yüksek asitlidir. Doğrudan tüketilmemesi gerekmektedir. Rafine edilirken öncelikle yağ asitleri ayrıştırılmakta, rengi açılmakta ve tadı, kokusu ayrıştırılmaktadır. Rafine işleminden sonra bu yağ bazı maddelerden arındırılmaktadır. Bu nedenle en çok kızartma için uygundur.

Riviera Zeytinyağı

Riviera Zeytinyağı, natürel ve rafine zeytinyağının karışımından oluşmaktadır. Bu yağ doğrudan yemeklerde de kızartmalarda da kullanılabilmektedir.

Zeytinyağı Limon Karışımı Ne İşe Yarar?

Zeytinyağı ve limon denildiğinde ilk akla salata gelmektedir. Çünkü bu karışım en çok salataya yakışmaktadır. Fakat zeytinyağı ve limon karışımının yemek haricinde çok fazla yararı bulunmaktadır. Bu yararlar şu şekilde sıralanabilmektedir.

Zeytinyağı ve limonun karıştırılarak kullanılmasının sindirim sistemine faydaları bulunmaktadır. Tok tutması sayesinde daha az yemek yenilmesine sebep olurken, aynı zamanda metabolizmayı da hızlandırmaktadır. Bu karışım özellikle göbek bölgesinin erimesine yardımcı olmaktadır. Tabii ki bardak ile zeytinyağı ve limonu karıştırıp içmek doğru değildir. Salata ve benzeri yiyeceklerde kullanmak bu etkinin görülmesi için yeterlidir.

Antioksidan olan zeytinyağı yaşlanmayı önlemektedir. Limon ile karıştığında E vitamini olarak zengin bir besin olur. Bu durumda ciltteki çizgileri ve kırışıklara faydalıdır. Ayrıca böbrek, karaciğer ve sindirim sistemi için de çok faydalıdır.

Saçlarda, ciltte çok önemli faydaları bulunmaktadır. Bu karışım cildin, tırnakların ve saçların bakımında çok önemli bir yere sahiptir.

Kabızlığı önlemektedir. Bağırsak hareketlerinin daha düzenli gerçekleşmesini sağlar. Özellikle kabızlık ile mücadele eden kişilere zeytinyağı ve limon karışımı çok önerilmektedir.

Kolesterolü düzenlemektedir. Zeytinyağının ve limonun vitaminleri bir araya geldiğinde kandaki lipid seviyesini düzenlemektedir. Böylece de kötü kolesterolü önlemektedir. Kalp ve damar rahatsızlıkları olanların tüketmesi tavsiye edilmektedir.

Genel olarak kişinin sağlığı için önemli bir yere sahiptir. İltihap önleyici özelliği bulunmaktadır. Bu nedenle sağlık ile ilgili pek çok konu da destekleyicidir.

Nasıl Üretilir?

Zeytin öncelikle yeşil olarak üretilmektedir. Daha sora mor rengini alır ve en son hepimizin bildiği siyah rengini almaktadır. Siyah zeytinler olgunlaştıktan sonra toplanır. Toplandıktan sonra da tuz ile birlikte fermente olabilmesi için havuzlara basılmaktadır. Zeytinin bu süreci yaklaşık 9 aya kadar uzayabilmektedir. Bazı maddeler ile bu süreç daha kısa bir hale gelebilmektedir. Bu sürenin sonunda küçük zeytinler ortaya çıkmaktadır. Zeytinyağı ise hiçbir katkı madde olmadan üretilmektedir. Sadece gıda olarak değil, ilaç yapımında, sabunlarda, nemlendiricilerde, yakıtlarda ve benzeri pek çok madde için kullanılmaktadır. Zeytinyağı 3 farklı şekilde üretilmektedir.

Ezerek, kırıp parçalayarak,
Sıkma yöntemi ile,
Acı suyunun yağdan ayrıştırılması ile üretilmektedir.

Eski dönemlerde hayvan gücü kullanılarak zeytinyağı oluşmaktaydı. Değirmenlerde hayvan gücü kullanılarak kırılmaktaydı. Daha sonra hamur elde edilirdi ve bez torbalarda konurdu. Daha sonra ise pres sistemi ile sıkılırdı. Bugünlerde bu sistemler kullanılmamaktadır. Halen kullanan yerler de bulunmaktadır. Fakat genel olarak el değmeden kullanılan sistemler daha fazla kullanılmaktadır. Ayrıca verimli ve sağlıklı bir üretim olabilmesi için el değmemesi gerekmektedir.

Neden Saç için Faydalıdır?

Zeytinyağı sabununun saça olan faydalarını sıralamıştık. Tek başına zeytinyağının da saç üzerinde çok önemli etkileri bulunmaktadır. Bu faydalar şu şekilde sıralanabilmektedir.
Saçların daha parlak görünüme kavuşmasını sağlamaktadır.

Zeytinyağı Faydaları

Saçlar çok daha kolay bir şekilde şekil almaktadır.
Saç dipleri güçlenmektedir.
Saçların nemlenmesine büyük yararı bulunmaktadır.
Saçta oluşan kepeklerin yok olmasını sağlamaktadır.
Saç derisindeki keratini beslemektedir. Böylece piyasada çok pahalı satılan saç ürünlerinin işlevini tek başına gerçekleştirmektedir.
Bunların gerçekleşmesi için zeytinyağı saça direkte uygulanabilmektedir. Saçlara masaj yapılarak kullanılması gerekmektedir. Tabii ki yağın saçtan çok iyi bir şekilde temizlenmesi şarttır.

Originally posted 2022-06-13 19:57:48.