İzmir

İzmir

Türkiye’nin üçüncü büyük şehri İzmir’dir. Birçok kişinin hayalini süsleyen İzmir Ege Bölgesi’nde yer almaktadır. Denize kıyısı olan bu şehir turistik anlamdan önemli yerlere sahiptir. İzmir otelleri dünya çapında üne sahiptir. Ayrıca fuar alanı ve liman olma özelliği ile dünyada da tanınan şehirlerimizden bir tanesidir. Yüzölçümü bakımından olmasa da nüfus ve gelişmişlik anlamında ülkemizin en büyük şehirlerindendir. Balıkesir, Manisa, Çanakkale ve Aydın şehirleri İzmir’e komşu konumla olan şehirlerdir.

İzmir’in Nüfusu ve Mahalleleri

Türkiye İstatistik Kurumu’nun en son açıkladığı verilere göre İzmir nüfusu 4 milyon 320 bin 519 kişidir. Bu nüfus ile ülkemizin en çok nüfusuna sahip 3. Şehri olmaktadır. İstanbul ve Ankara’dan sonra gelmektedir. İzmir’in Aliağa ilçesinde 21 mahalle, Balçova ilçesinde 4 mahalle, Bayındır ilçesinde 5 mahalle, Bayraklı ilçesinde 7 mahalle, Bergama ilçesinde 24 mahalle, Beydağ ilçesinde 2 mahalle, Bornova ilçesinde 45 mahalle, Buca ilçesinde 10 mahalle, Çeşme ilçesinde 7 mahalle, Çiğli ilçesinde 4 mahalle, Dikili ilçesinde 5 mahalle, Foça ilçesinde 8 mahalle, Gaziemir ilçesinde 4 mahalle, Güzelbahçe ilçesinde 2 mahalle, Karabağlar ilçesinde 6 mahalle, Karaburun ilçesinde 10 mahalle, Karşıyaka ilçesinde 7 mahalle, Kemalpaşa ilçesinde 49 mahalle, Kınık ilçesinde 38 mahalle, Kiraz ilçesinde 5 mahalle, Konak ilçesinde 10 mahalle, Menderes ilçesinde 6 mahalle, Menemen ilçesinde 6 mahalle, Narlıdere ilçesinde 2 mahalle, Ödemiş ilçesinde 22 mahalle, Seferihisar ilçesinde 22 mahalle, Selçuk ilçesinde 15 mahalle, Tire ilçesinde 5 mahalle, Torbalı ilçesinde 7 mahalle, Urla ilçesinde ise 5 mahalle bulunmaktadır.

İzmir nüfusu ve mahalleleri

İzmir Tarihi

Ege’nin incisi olarak bilinen İzmir, tarihi açıdan oldukça zengin bir şehirdir. Homeros İzmir’i Gök Kubbenin altındaki en güzel şehir olarak betimlemiştir. Aristo bu şehir için İskender’e görmezsen eksik kalırsın demiştir. Victor Hugo İzmir’i hiç görmemesine rağmen yazdığı şiir de bu şehri prenses olarak adlandırmıştır. Bu şehirde yüzyıllarca farklı kültürler, yaşam tarzları ve inançlar yaşamını sürdürmüştür. Şehrin eski adı Smyrna’dır. Amazon kraliçesinin isminden gelmektedir. Daha eski dönemlerde SAmorna ve Smuma olarak da adlandırılmıştır. Bu şehir antik çağlarda liman ve ticaret kenti idi. Bu nedenle çok farklı kültürler bu şehre gelmiştir. MÖ 3000’e dayanan kalıntılar bu şehirde bulunmaktadır. Hatta Bornova’da bulunan bazı kalıntıların MÖ 8500 tarihine dayandığı söylenmektedir. İzmir ve çevresinde ilk kez Türk egemenlikleri 1071 yılında Malazgirt Savaşı ile görülmeye başlanmıştır. 1081 yılında İzmir merkezli kurulan Çaka Beyliği 16 yıl sürmüştür. Aydınoğulları dönemi ise daha çok Türk izleri barındıran bir dönemdir. İzmir Başkomutan Mustafa Kemal önderliğindeki Büyük Taarruz sonucunda 9 Eylül 1922 yılında işgalden kurtulmuştur. Bu nedenle 9 Eylül her yıl İzmir’in kurtuluşu olarak şölen ve etkinlikler ile kutlanmaktadır.

İzmir tarihinden

İzmir’in İklimi ve Bitki Örtüsü

İzmir’de Akdeniz iklimi hakimiyet sürdürmektedir. Bu nedenle yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçmektedir. En sıcak ayları Temmuz ve Ağustos, en soğuk ayları ise Ocak ve Şubat olmaktadır. Kar yağışı bu şehirde neredeyse hiç görünmemektedir. İmbat adı verilen sadece bu şehre özel bir rüzgar yaz ayları hüküm sürmektedir. Çok sıcak olan günlerde bu rüzgar sayesinde tatlı bir serinlik gelmektedir. Bu şehir hem yaz hem de kış aylarında hep yeşildir. Şehir merkezinde az olsa da çevresinde bitki örtüsü çok fazladır. Orman ve fundalıklar ile kaplı alan çoktur. Kızılçam, zeytin, fıstık çamı, selvi ve maki bu şehirde yaygın olarak görünen bitki örtüsü türleridir.

Bitki Örtüsü ve İklimi

İzmir’de Ekonomi

İzmir’de çok yönlü bir ekonomi görünmektedir. Hem sanayi, hem tarım, hem ticaret, hem de turizm bakımından zengin bir şehirdir. Genel olarak en çok tarım ile ilgilenilmektedir. Gayri safi milli gelirin %15’i tarım, %15’i ticaret, %35’i ise sanayiden oluşmaktadır. İstanbul ve Kocaeli’nden sonra sanayi bakımından en önemli şehir İzmir’dir. Ülkemizin ihracat bakımından en büyük limanı bü şehirde yer almaktadır. Turizm sektörü de her yıl daha da gelişmektedir.

İzmir Ekonomisi

İzmir Madencilik

İzmir maden bakımından zengin bir şehirdir. Bu madenlerin çok azı işlenmektedir. Tuz, civa ve perlit ocakları bulunmaktadır. Tekel tuzu, Etibank ise civa ve perlit ocaklarını işletmektedir. Mermer ve linyit yatakları da bulunmaktadır. Bunların yanı sıra çinko, boraks, krom, kurşun ve kolemanit maden yatakları da bu şehirde mevcuttur.

İzmir'de Madencilik

İzmir’de Sanayi

Sanayi bakımından ülkemizin en ileri gelen şehri İzmir’dir. Nüfusun %15’i sanayi ile ilgilenmektedir. Çok sayıda iş yeri bulunmaktadır. Özellikle taş, toprak, giyim eşyası, kürk, basın, kağıt, mobilya, ağaç ürünleri, gıda, tütün, dokuma, makine, taşıt ve metal eşya sanayisi oldukça gelişmiştir. Ayakkabı ihracatının toplamının %30’u İzmir’de gerçekleşmektedir. İzmir Pamuk Mensucat, Ege Gübre, DYO, Tariş Pamuk Birliği, Sadolin, Turyağ gibi büyük sanayi kuruluşları bu şehirde yer almaktadır.

İzmir Sanayisi

İzmir’de Tarım

Ege Bölgesi ülkemizin tarım bakımından en verimli topraklarıdır. Bu nedenle İzmir’de ülkemizin en önemli tarım arazilerinin bulunduğu alanlardan bir tanesidir. Arazi hem ekilmeye hem de sulanmaya müsaittir. Burada özellikle sanayi ürünleri çok fazla ekilmektedir. Arpa, mısır, buğday, pamuk, baklagiller, anason, susam, kenevir ve tütün çok fazla yetişmektedir. Sebzecilik alanında da İzmir önemli bir şehirdir. Turfanda sebzeler çok fazla yetişmektedir. Marul, ıspanak, lahana, fasulye, bezelye, biber, pırasa en çok yetiştirilen sebzelerdir. İncir, şeftali, mandalina, elma, ayva, erik, nar, kayısı, vişne, kiraz da yetişen meyveler arasındadır. İzmir’de zeytin üretimi çok yaygındır. Ayrıca kestane ve ceviz üretimi de yapılmaktadır.

İzmir'de Tarım

İzmir’de Spor

İzmir sosyal faaliyet ve yaşam alanı bakımından da zengin bir şehirdir. Toplamda 35 spor salonu ve 5 stadyum bulunmaktadır. Ayrıca 2 büyük yüzme havuzu mevcuttur. Spor dallarında eğitim veren çok sayıda kulüp de bu şehirde yer almaktadır.

İzmir Spor Faaliyetleri

İzmir Turizm

İzmir hem doğal güzellikleri hem de tarihi eserleri ile önemli bir şehirdir. Kadifekale, Çeşme Kalesi, Ali Ağa Camii, Hisar Camii, Hacı Hüseyin Camii, Kestane Pazar Camii, Hatuniye Camii, Çorak Kapı Camii, Konak Camii, Kurşunlu Camii, Şadırvan Camii, İki Çeşmeli Camii, Birgivi Türbesi, İbn-i Melek Türbesi, SüleymanŞah Türbesi, Kızlarağası Hanı, Mirkelamoğlu Hanı, Karaosmanoğlu Hanı, İzmir Saat Kulesi ve Atatürk Anıtı önemli tarihi eserler arasında yer almaktadır. Ayrıca agora, kızılçullu, diana hamamı, klaros, asklepion, bergama harabeleri, Akropolis, Bayraklı Harabeleri, Teos ve Efesos gibi çok sayıda tarihi yeri bulunmaktadır. Karagöl, Efeoğlu, Mermeroluk, Gölcük ve Kazak yaylası da en önemli doğal güzellikleridir. Balçova içmeleri ve Dikili kaplıcaları da önemli şifa kaynakları olarak görünmektedir. İzmir’e gitmeyi düşünüyorsanız İzmir gezilecek yerler ve İzmir Karagöl yazılarımızı okuyabilirsiniz.

İzmir'de turizm

İzmir’de Üniversiteler

İzmir’e eğitim amacı ile gelen çok sayıda öğrenci bulunmaktadır. Bu şehirde 9 tane üniversite bulunmaktadır. Bunlardan 6 tanesi devlet üniversitesi, 3 tanesi ise vakıf üniversitesidir. Şehir etkin hale gelmemişte 4 üniversite daha bulunmaktadır. Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Bakırçay Üniversitesi ve İzmir Demokrasi Üniversitesi bu şehirde bulunan devlet üniversiteleridir. İzmir Ekonomi Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi ve İzmir Tınaztepe Üniversitesi de bu şehirde yer alan vakıf üniversiteleridir. Şifa, İzmir ve Gediz Üniversiteleri de 2016 yılı itibari ile kapanmıştır.

İzmir Üniversiteleri

Originally posted 2022-06-13 22:20:16.