Antalya

Antalya

Türkiye’nin 5. büyük ilidir. 2018 verilerine göre Nüfusu 2.426.356 kişidir.Tarım ve turizm sektörleriyle dikkat çekmektedir. Antalya Ovası sebebiyle özellikle seracılıkta başı çeken bir şehirdir. İlçe sayısı 19 olup, 10 tane de belediyesi vardır.

Antalya ilinde hayvancılık fazla yaygın olmamakla birlikte, ipek böcekçiliği Antalya’nın hayvancılıkta en etkili olduğu alandır. İpek böcekçiliğinde Türkiye’de ki üretimin %16’sı Antalya’da yapılmaktadır.

Turizm’de önü çeken Antalya’da, erken rezervasyon yapıldığı taktirde hem Antalya otelleri hem de Antalya pansiyonları uygun fiyatla kiralanabilir.

Antalya, Akdeniz Bölgesi’nde yer alan turizm cennetlerimizden bir tanesidir. Ülkemizin en kalabalık olan beşinci şehridir. Yüzölçümü bakımından ise ülkemizdeki en büyük şehirler arasında altıncı sırada gelmektedir. Gezilecek ve görülecek çok fazla turistik yeri bulunmaktadır. Özellikle yaz mevsimlerinde çok kalabalık bir şehir haline gelmektedir. Sadece il merkezi değil, ilçeleri de turist çekmektedir.

Antalya’nın Mahalleleri

Antalya’nın 19 tane ilçesi 912 tane mahallesi bulunmaktadır. Bazı ilçeler turizm açısından çok önemli olması sebebi ile tanınmış yerler arasında sayılmaktadır. Antalya’nın Akseki ilçesinde 51 mahalle, Aksu ilçesinde 35 mahalle, Alanya ilçesinde 102 mahalle, Demre ilçesinde 17 mahalle, Döşemealtı ilçesinde 33 mahalle, Elmalı ilçesinde 60 mahalle, Finike ilçesinde 25 mahalle, Gazipaşa ilçesinde 53 mahalle, Gündoğmuş ilçesinde 29 mahalle, İbradı ilçesinde 9 mahalle, Kaş ilçesinde 54 mahalle, Kemer ilçesinde 12 mahalle, Kepez ilçesinde 66 mahalle, Konyaaltı ilçesinde 39 mahalle, Korkuteli ilçesinde 58 mahalle, Kumluca ilçesinde 41 mahalle, Manavgat ilçesinde 106 mahalle, Muratpaşa ilçesinde 56 mahalle ve Serik ilçesinde 66 mahalle yer almaktadır.

Antalya’nın Tarihi

Antalya II. Attalos tarafından kurulan ve tarihi çok eski dönemlere dayanan bir şehirdir. Attalos Yurdu anlamına gelmesi sebebi ile Antalya ismini almıştır. Bir süre korsanların eline geçmiş daha sonra MÖ 77 yılında Roma topraklarına katılmıştır. Bizans egemenliği döneminde piskoposluğun merkezi sayılmıştır. Türklerin eline geçtiğinde ise çok büyük bir gelişim göstermiştir. 17. Yüzyılın ikinci yarısında Evliya Çelebi buraya gelerek incelemelerde bulunmuştur. Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerinde bu şehir bağımsız hale gelmiştir. 1071 yılında Türklerin eline geçmiştir. Selçuklu Dönemine bakıldığında kış dönemlerinde başkent olduğu görünmektedir. Yıldırım Bayezid zamanında Osmanlı Devleti topraklarına katılmıştır. 1. Dünya Savaşında İtalya’nın eline geçmiş olsa da 9 Temmuz 1922 tarihinde İtalyanlar buradan çekilmiştir.

Antalya’nın İklimi ve Bitki Örtüsü

Antalya’da Akdeniz iklimi görünmektedir. Dolayısıyla yazları sıcak ve kurak geçerken, kışları ılık ve yağışlı geçmektedir. Antalya’da kar görünmez, yalnızca dağlarına kar yağmaktadır. Kışları daha çok yağışlı geçmektedir. Yıl sonuna doğru merkezde denize girilirken, dağda kayak yapılabilmektedir. Bu şehirde aynı anda iki mevsimi yaşamak mümkündür toprakların %60’ı orman ile kaplıdır. Orman bakımından en zengin olan illerden bir tanesi Antalya’dır. Ayrıca Çam ağaçları çok sık görünmektedir. Sedir ağaçları da bazı bölgelerde bulunmaktadır. Makiler daha çok aşağı kesimlerdedir. Makiler ile orman arasında ise meşe ağaçlarına sıklıkla rastlanmaktadır. Bitki çeşitliliği olarak da en çok nane, veronika, lavanta ve kekik bitkileri bu bölgede görünmektedir.

Antalya Ekonomi

Antalya’nın hiç şüphesiz en önemli ekonomik kaynağı turizmdir. Hem ülkemizden hem de dış ülkelerden çok fazla turist buraya gelmektedir. Özellikle deniz mevsiminin burada uzun sürmesi turistlerin yaz ile sınırlı kalmadan tatil amacı ile bu şehre gelmesine olanak sağlamaktadır. Turizm dışında tarım, hayvancılık, maden ve sanayi bakımından da ekonomik gelir sağlayan işler bulunmaktadır.

Antalya’da Madencilik

Antalya yeraltı madenleri bakımında zengin bir şehirdir. Fakat bu madenler çok az işlenmektedir. Bu da gelirde düşüş sağlanmasına sebep olmaktadır. Mangenez, alüminyum, borit ve krom madenleri bu şehirde bulunmakta fakat az işletilmektedir. Bunun dışında boksit, mermer, bitümlisist ve fosfat yatakları da vardır. Fakat bu maden yatakları hiç işletilmemekte ve dolayısıyla gelir kaynağı olarak sayılmamaktadır.

Antalya Sanayi

Antalya sanayi bakımından gelişmiş olan illerimiz arasında sayılmamaktadır. Yakın olan Adana tarım haricinde sanayide de büyük gelişim göstermiş olmasına rağmen, Antalya sadece tarım da gelişim göstermiştir. Yine de bu şehirde de sanayi tesisleri bulunmaktadır. Elektrometalürji Sanayi T.A.Ş. bazı fabrikaları bulunmaktadır. Pil, meyve, sebze, bisküvi, yağ, konserve, çırçır, un, mobilya, kiremit, tuğla, bahçe traktörü, pamuklu dokuma fabrikası ve ferrokrom, karpit fabrikası başlıca sanayi tesisleridir. Bu şehrin enerji ihtiyacı ise Kepez hidroelektrik santralinden karşılanmaktadır.

Antalya Tarım

Antalya’nın en önemli gelir kaynakları turizm ile tarımdır. Dolayısı ile tarım anlamında çok gelişmiş bir şehirdir. Topraklarının çok verimli olması sebebi ile tarım ürünleri bu şehirde çok çeşitlidir. Özellikle yulaf, buğday ve arpa çok fazla yetiştirilmektedir. Bunlar dışında nohut, yer fıstığı, susam, soğan ve pamukta yetiştirilen ürünler arasında yer almaktadır. Bu ürünler 35 bin hektarlık alanda yetiştirilmekte iken, karpuz, kavun, salatalık, patlıcan, domates, biber ve fasulye 32 bin hektarlık alanda yetiştirilmektedir. Meyve açısından da çok zengin bir il olan Antalya en çok greyfurt, limon ve mandalina yetiştirilen yer olarak bilinmektedir. Bu meyveler dışında kızılcık, keçiboynuzu, üzüm, şeftali, ayva, armut, erik ve elma da yetiştirilen ürünler arasında sayılmaktadır. Sadece yetiştirilen ürünler açısından değil, aynı zamanda gübreleme, modern araç kullanımı, ilaçlama ve sulama alanında da çok yüksek bir gelişim söz konusudur. Orman ürünleri bakımından da zengin bir şehirdir. Reçine, tomruk, direk üretimi bu şehirde oldukça fazladır. Avakado ve pikan cevizinin yetiştirilmesi için de çalışmalar devam etmektedir.

Tarım yanında hayvancılık çok fazla gelişmemiştir. Bunun sebebi meraların az olmasıdır. Fakat balıkçılık bakımından zengin bir şehirdir. Çipura, trança, fargri, mercan, akya, orfoz, lakuz, leka, kuzubalığı, akkaya ve ayrıca aktapot, klamanya, supya, mürekkep balığı, karides ve istakoz da bu şehirde bulunmaktadır.

Antalya’da Spor

Antalya’da spor yapılabilecek çok sayıda spor salonu ve spor kulübü bulunmaktadır. Spor branş ve alt branşlarından birçoğu bu şehirde vardır. Özellikle su sporları deniz ve havuza daha uzun süreler girilmesi sebebi ile yaygın olarak görünmektedir. Antalya’da hem profesyonel hem de amatör olarak spor yapma imkanı 7’den 70’e herkes için bulunmaktadır.

Antalya’da Turizm

Antalya hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile ünlü bir şehirdir. Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait çok sayıda tarihi eser bu şehirde bulunmaktadır. Antalya Kalesi, Alara Kalesi, Kızıl Kule, Yivli Minare Camii, Ahi Yusuf Mescidi, Korkud Camii, Mehmet Paşa Camii, Emir Bedreddin Camii, Evdir Han, Şadırvanlı Medrese, Alara Han, Bedesten, Kara İn, Antalya Bölge Müzesi, Tekelioğlu Kütüphanesi, Deniz Feneri, Şaropsa Han, Aspendos, Side, Termessos, Hadrianus Kapısı, Anvi Harabeleri,Hıdırlık Kulesi, Demre, Kınık, Noel Baba bu şehirde görülebilecek en güzel tarihi eserlerden bazılarıdır. Ayrıca çok sayıda mağara, kaplıca ve milli park da bu şehirde bulunmaktadır. Antalya yaz turizmi açısından en ünlü şehirlerimizden bir tanesidir. Hem şehir merkezinde hem de Manavgat, Side, Olimpos, Çıralı, Kemer, Alanya gibi bölgelerinde çok sayıda turist çeken oteller ve pansiyonlar bulunmaktadır. Yaz mevsiminin burada uzun sürmesi sebebi ile Nisan ayından Kasım ayına kadar turistler tatil için bu cennet şehre akın etmektedir. Hem yerli hem yabancı turist bakımından zengin bir şehirdir.

Antalya’da Bulunan Üniversiteler

Antalya’da hem devlet hem de özel vakıf üniversiteleri bulunmaktadır. Antalya’da bulunan devlet üniversiteleri; Akdeniz Üniversitesi, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi bulunmaktadır. Vakıf üniversiteleri ise Antalya Bilim Üniversitesi, Antalya Akev Üniversitesi ve Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesidir. Her şehirden birçok üniversite öğrencisi eğitim almak amacı ile bu şehre gelmektedir.

Originally posted 2022-06-13 03:36:54.