İstanbul

İstanbul

İstanbul kişiye göre cennet veya cehennem ilimiz…Doğası, kültürü, tarihi ile ülkemizin ve dünyanın en güzel şehirlerinden bir tanesi hiç şüphesiz İstanbul’dur. Asya ve Avrupa kıtasını bir birine bağlaması sebebi ile ayrıca çok önemli bir konuma sahiptir. Ülkemizin Marmara Bölgesi’nde yer almaktadır. Kocaeli, Yalova, Tekirdağ, Sakarya, Bursa ve Bilecik gibi şehirlere çok yakındır.

İstanbul’un Nüfusu ve Mahalleleri

Ülkemizin en kalabalık şehri İstanbul’dur. Her yıl bu şehre olan göçün artması ile nüfus daha da artmaktadır. 15 milyon 67 bin 724 nüfusa sahip olan İstanbul, bu nüfusu ile 131 tane dünya şehrini geride bırakmıştır. Ülkemizin %18,4 nüfusu İstanbul’da yaşamaktadır. Bu bilgi TUİK’ten alınan son verilere göre bu şekildedir. Şu anda daha da artmış bile olabilir.5 yılda 907 bin 257 kişi gibi bir yükseliş yaşamıştır. İstanbul’un nüfusu bazı ülkelerden bile daha fazladır. Yunanistan, Avusturya, Belçika, İsviçre ve Bulgaristan gibi ülkeler nüfusu ile İstanbul’un gerisinde kalan ülkeler arasında yer almaktadır.

İstanbul’un Adalar ilçesinde 5 mahalle, Arnavutköy ilçesinde 32 mahalle, Ataşehir ilçesinde 17 mahalle, Bağcılar ilçesinde 22 mahalle, Bahçelievler ilçesinde 11 mahalle, Bakırköy ilçesinde 15 mahalle, Başakşehir ilçesinde 9 mahalle, Bayrampaşa ilçesinde 11 mahalle, Beşiktaş ilçesinde 23 mahalle, Beykoz ilçesinde 45 mahalle, Beylikdüzü ilçesinde 10 mahalle, Beyoğlu ilçesinde 45 mahalle, Büyükçekmece ilçesinde 23 mahalle, Çatalca ilçesinde 8 mahalle, Çekmeköy ilçesinde 17 mahalle, Esenler ilçesinde 16 mahalle, Esenyurt ilçesinde 20 mahalle, Eyüpsultan ilçesinde 21 mahalle, Fatih ilçesinde 57 mahalle, Gaziosmanpaşa ilçesinde 16 mahalle, Güngören ilçesinde 11 mahalle, Kadıköy ilçesinde 21 mahalle, Kağıthane ilçesinde 19 mahalle, Kartal ilçesinde 20 mahalle, Küçükçekmece ilçesinde 21 mahalle, Maltepe ilçesinde 18 mahalle, Pendik ilçesinde 31 mahalle, Sancaktepe ilçesinde 18 mahalle, Sarıyer ilçesinde 27 mahalle, Silivre ilçesinde 22 mahale, Sultanbeyli ilçesinde 15 mahalle, Sultangazi ilçesinde 15 mahalle, Şile ilçesinde 5 mahalle, Şişli ilçesinde 28 mahalle, Tuzla ilçesinde 17 mahalle, Ümraniye ilçesinde 35 mahalle, Üsküdar ilçesinde 33 mahalle ve Zeytinburnu ilçesinde 13 mahalle bulunmaktadır.

İstanbul’un Tarihi

İstanbul’un tarihi 5 ana bölümden incelenmektedir. Bu dönemler, tarih öncesi, Byzantion, Doğu Roma, Osmanlı ve Türkiye dönemidir. İstanbul en eski dönemlerde de dünyanın en önemli yerlerinden biri olmuştur. Özellikle konumu itibari ile birçok döneme damga vuran kentlerden bir tanesidir. Bu şehir Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Latin İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu olmak üzere 4 büyük imparatorluğu başkentlik yapmış bir şehirdir. 1923 yılında Ankara’nın başkent olması ile birlikte bu özelliğini kaybetmiştir. İstanbul’un yerleşim alanı olarak tarihi 300 bin yıl öncesine kadar dayansa da kentsel olarak tarihi 1600 yıl eskiye kadar dayanmaktadır. Farklı uygarlıklara ve kültürlere ev sahipliği yapan bu şehir içerisinde çok sayıda din, dil, ırk barındırmıştır.

İstanbul’un İklimi ve Bitki Örtüsü

İstanbul hem Akdeniz, hem Karadeniz, hem Balkan hem de Anadolu kara iklimini taşımaktadır. Yıllık ortalama sıcaklık bu şehirde 13,5 civarındadır. Genel olarak kış mevsimleri yağışlı geçse de ilkbahar aylarında da yağış görünmektedir. Kar yağışlı gün sayısı çok fazla olmamaktadır. Bitki örtüsü ise Akdeniz bitkisi ağırlıklıdır. En çok maki bitki örtüsü görünmektedir. İklimi çeşitli olması sebebi ile bitki çeşitliliği oldukça fazladır. Tepe kısımları orman bakımından zengindir. Ormanlık alan dışında fundalık alanlarda bulunmaktadır. En meşhur ormanı ise herkes tarafından bilinen Belgrat Ormanı’dır.

İstanbul’da Ekonomi

İstanbul ekonomik anlamında çok önemli bir şehirdir. Gayri safi hasılatın %40’ı sanayi olurken, %30’u ticaret olmaktadır. Diğer yüzdelik pay ise farklı sektörlere yayılmaktadır. Ülkemizin bütçesinin ana kaynaklarından en önemlisi İstanbul şehridir. Ülkemiz vergilerinin %37 kadarını bu şehirden toplamaktadır. Her ailede ortalama olarak 2 kişinin çalışıyor olması bunun en büyük sebebidir.

İstanbul’da Madencilik

İstanbul maden bakımından çok fazla zengin değildir. Yine de semarik, tuğla, cam ve çimento sanayisinde kullanılan kalker, kil, kaolin ve kuversit bu şehirde görünmektedir. Bu madenler dışında bu şehirde mermer, perlit, limyit ve manganez de çıkarılmaktadır. Şile ve Yalova’da linyit, Çatalca ve Şile’de kuvars kumu, Çatalca ve Silivri’de manganez, Şile, Arnavutköy ve Ağaçlı’da da kil ve kaolin madenleri çıkarılmaktadır.

İstanbul’da Sanayi

İstanbul bir sanayi şehridir. Dolayısı ile sanayi bu şehirde çok gelişmiştir. Ülkemizin en zengin ili olmasının da sebebi budur. Ülkemizin en büyük 42 sanayi kuruluşu bu şehirde yer almaktadır. Ayrıca Türkiye’nin en büyük sanayi odası olan İstanbul Sanayi Odası’da sanayinin ne denli önemli olduğunun kanıtıdır. Bu odanın çok sayıda üyesi bulunmaktadır. 100 binden fazla üyesi vardır. Sanayi deyince akla gelen neredeyse her alanda sanayi kuruluşu bu şehirde bulunmaktadır. Metal eşya, teçhizat ve makine alanlarında daha fazla sanayi kuruluşu vardır.

İstanbul Organize Sanayi Bölgesi

İstanbul Tarım

İstanbul’da arazi çok fazla değildir. Fakat az sayıda olan arazinin verimi yüksektir. Bu nedenle de tarım yapılabilmektedir. Özellikle arpa, buğday, mısır, bakla, soğan ve ayçiçeği en çok ekilen bitkiler arasında yer almaktadır. Genel olarak sebzeler dışarıdan alınmaktadır. Domates, patlıcan, soğan, fasulye, kabak, bezelye gibi sebzeler yetişebilmektedir. Meyveler de ise nar, incir, vişne, kiraz, erik, şeftali, üzün, elma, armut gibi çok sayıda meyve yetişebilmektedir.

İstanbul Topraksız Tarım

Son yıllarda İstanbul’da da topraksız tarım uygulamaları başlamıştır.

İstanbul’da Spor

İstanbul kültür ve tarih açısından zengin olduğu kadar, sosyal aktiviteler bakımından da oldukça zengin bir şehirdir. İstanbul’da spor yapabilecek pek çok alan ve spor salonu bulunmaktadır. Ayrıca birçok spor branşının eğitiminin verildiği ülkemizin en büyük kulüpleri de bu şehir içerisinde yer almaktadır.

İstanbul Turizm

İstanbul’un neredeyse her köşesi turistiktir. Surlar, Anadolu Hisarı, Rumeli Hisarı, Tekfur Sarayı, Topkapı Sarayı, Dolmabahçe Sarayı, Çırağan Sarayı, Yıldız Sarayı, Beylerbeyi Sarayı, İbrahim Paşa Sarayı, Eyüp Sultan Camii ve Külliyesi, Fatih Camii ve Külliyesi, Mahmut Paşa Camii ve Külliyesi, Mihrimah Sultan Camii ve Külliyesi, Sultan Selim Camii ve Külliyesi, Haseki Camii ve Külliyesi, Savutpaşa Camii ve Külliyesi, Süleymaniye Camii ve Külliyesi, Şehzade Camii ve Külliyesi, Sultan Ahmet Camii ve Külliyesi, Ayasofya Camii ve Külliyesi, Dolmabahçe Camii ve benzeri çok sayıda tarihi eser sayılabilecek turistik alanlar mevcuttur. Bu turistik alanlar her yıl her mevsimde binlerce turiste ev sahipliği yapmaktadır. İstanbul’da tatil yapmak istiyorsanız çok uygun fiyatlara İstanbul otelleri ve İstanbul pansiyonları’ndan yararlanabilirsiniz. Tek yapmanız otelleri ve pansiyonların ucuz olduğu semtleri bulmaktır.

İstanbul'da Turizm

İstanbul Üniversiteleri

İstanbul çok büyük bir şehir olması sebebi ile üniversite bakımından da çok zengindir. 9 adet devlet, 40 adet vakıf üniversitesi bulunmaktadır. Ayrıca 6 tane de vakıf meslek yüksek okulu vardır. İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi, Türk – Alman Üniversitesi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Türkiye Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Deniz Harp Okulu ve Hava Harp Okulu devlet üniversiteleri olup, ülkemizin en seçkin üniversiteleri arasında yer almaktadır. Bahçeşehir, Beykent, Fatih, Doğuş, Işık, Arel, Acıbadem, Kültür, Beykoz, Medipol, Nişantaşı gibi çok sayıda da vakıf üniversitesi bu şehirde bulunmaktadır. Dolayısıyla her yıl üniversite eğitimi görmek için hem ülkemizden hem de yabancı ülkelerden pek çok öğrenci bu şehre gelmektedir.

İstanbul Boğaziçi Üniversitesi

Originally posted 2022-06-13 21:34:41.