İzmir Karagöl Tabiat Parkı
Bu yazımız İzmir Karagöl Tabiat Parkı hakkında. İzmir’de şehrin merkezinden uzaklaşıp günübirlik ya da bütçesine göre ve dilediği kadar uzun bir zaman boyunca doğa ile daha çok iç içe zaman geçirmek isteyenleriniz için Karagöl güzel bir seçim olabilir. Yazımın sonuna İzmir Karagöl‘ü merak edenler için kendi çektiğim fotoğraflardan oluşan bir galeri ekledim. İzmir’de gezilecek diğer yerleri merak ediyorsanız, bu yazıdan sonra okuyabilmeniz için yeni pencerede açılacak olan İzmir’de Gezilecek Yerler yazımızı da okuyabilirsiniz. Bununla birlikte İzmir’e duyulan sevgiyi anlatan izmir neden seviliyor yazımız da ilginizi çekebilir.
Karagöl Nerede?
İzmir Karagöl Tabiat Parkı, İzmir’in Menemen ilçesindeki Yamanlar dağı zirvesinin altında kalan düzlükte, Karagöl Kır Mahallesi’ndedir.
İzmir Karagöl Tabiat Parkı’nın Yapısı Nasıldır?
Yaklaşık 20 hektarlık alanı vardır. Volkanik Yamanlar Dağı’nın zirvesine yakın oluşmuş Karagöl, çoğunlukla yanlış olarak krater gölü olarak bilinir, halbuki heyelan set gölüdür.
Karagöl’e dair Kral Tantalos Efsanesi var. Tarihi ve mitolojiyi seviyorsanız, bu efsaneyi araştırıp öğrenmenizi tavsiye ederim.
Karagöl Yolu ve O Yolun Güzellikleri
Karagöl deniz hizasından 850 metre yüksekte olduğu için, ona giden yollar, Menemen ovası ile İzmir Körfezi’ni ve İzmir’i oldukça yüksekten görebildiğiniz harika manzaralar içeriyor. Yol kenarlarında bol bol çiçek ve ağaç var. Yollar üzerinde ücretsiz konaklayıp mola verebileceğiniz ve tertemiz kaynak sularının aktığı çeşmeli yerler de bulunuyor.
İzmir Karagöl Tabiat Parkı’na Ne Zaman Gidilir?
İzmir Karagöl Tabiat Parkı haftanın her günü, yazın 08:00-20:30 arası, kışın 08:00-18:00 arası açık olduğu için, her zaman gidilebilecek bir yer olmakla birlikte, özellikle hafta sonları ve yazları aşırı kalabalık olabildiği için, oraya, hafta içi ve ilkbahar ile sonbahar aylarında giderseniz daha rahat eder, kafanızı daha tenha iken daha çok dinleyebilirsiniz. Kalabalık da olsa mangal yakımında aşırıya kaçılmadıysa mutlaka temiz hava alırsınız ve güzelim doğayı izlerken huzur duyarsınız.
İzmir Karagöl’e Nasıl Gidilir? Karagöl’e Ulaşım Nasıldır?
Karagöl’e gidip gelmek için İzmir Belediyesi’nin sağladığı herhangi bir toplu ulaşım aracı bulunmuyor. Bu yüzden oraya, kendi imkanlarınızla, kendi aracınızla, bisikletinizle ya da yürüyerek gidebilirsiniz. Yoldaki virajlar fazla olduğu için, özellikle hassas bir mideniz varsa, aracınızla orta hızda ya da yer yer yavaş gitmek sizin için iyi olabilir.
Karşıyaka’dan geliyorsanız Yeni Girne Caddesi’ndeki tabelaları takip ederek, çevre yolu üzerinden geliyorsanız Örnekköy Çıkışı’ndan çıkarak yola devam ediniz. Menemen Emiralem tarafından ve Sabuncubeli-İzmir arasındaki yollardan Karagöl’e çıkış yolu maalesef,hem toprak, hem bozuktur, bu yolları kullanmanızı pek, hatta hiç tavsiye etmem. Karşıyaka Yeni Girne Örnekköy tarafından ise yol tamamen asfalttır, bu asfalt yolu kullanmanızı tavsiye ederim. Yol asfalt da olsa, virajlardan ve yokuşlardan ötürü zorlu bir yol. Örnekköy ile Yamanlar Köyü arası 12 km. Yoldaki manzaralar asıl Yamanlar Köyü’nden itibaren iyice güzelleşiyor ve 10 km daha bu yolda devam edip dağın tepesine iyice yaklaştığınızda, güzelim ağaçların arasında gizli kalan Karagöl’e ulaşırsınız. Belki ihtiyaç duyarsınız diye google ile konum veriyorum ama google sizi orman yoluna sokarak yolunuzu boş yere uzatabilir ya da zorlaştırabilir. Google ile giderken toprak yola girerseniz, yanlış yola girdiniz demektir, geri dönün. Karagöl Tabiat Parkı yolunun tamamı asfalt.
Google konumu için lütfen tıklayın.
İzmir Karagöl’e giriş ücretleri ne kadar?
Karagöl Tabiat Parkı 2019 giriş ücretleri şöyle:
Otomobil – Kamyonet-pickup için: 25 TL
Yaya (günlük): 8,5TL
İndirimli şahıs: 4,5TL
Minibüs: 76 TL
Midibüs: 127 TL
Otobüs: 229 TL
Motorsiklet-ATV: 12,5 TL
Bisiklet – Mobilet: 8,5TL
Çadır Yeri: 34TL
Karavan: 34TL
Çadır (Ortak kullanım bedeli elektrik, su): 13TL
Vasıtalarda fiyatlara sürücü dahil.
Yapmak istediklerinize göre girişte, buradaki ücretlerden birkaçını birden ödemeniz gerekebilir.
Karagöl’de alınabilecek diğer hizmetlere dair fiyatlar:
Günlük mangal kiralamak: 10 TL
Mangal için 1 kilo kömür: 15 TL
Karagöl’e giderken yanınıza neler almalı ve nelere dikkat etmelisiniz?
Karagöl’de hem hafta içi hem hafta sonu hizmet veren restoran var ancak, menüdeki çeşitlilik kısıtlı. Parkta market de yok, sadece küçük bir bakkal var. Dışarıdan yiyecek içecek getirmek de serbest. Bu yüzden yiyeceğinizi, içeçeğinizi, kendiniz getirirseniz iyi olur. Ayrıca tuvaletler temiz olmayabiliyor, yanınızda sıvı sabun ve peçete de getirirseniz iyi olur. Suyu kolay bulursunuz, kaynak suyu akıtan çeşmeler var. Göl deniz hizasından çok yüksekte olduğu için şehre göre daha serin oluyor, buna dair de mevsime göre azıcık daha kalınca kıyafetlerle gelir ya da yanınızda sizi serinlikten koruyacak kıyafetler getirirseniz iyi olur. Karagöl’de kalmak istiyorsanız, çadırınızı kendiniz getirmeniz gerekiyor, maalesef çadır kiralayamıyorsunuz. Mangal keyfi yapmak istiyorsanız, mangal kiralamaya ve mangal kömürüne para ödemek istemezseniz, kendi mangalınızı ve mangal kömürünüzü kendiniz getirebilirsiniz.
Fotoğraf Çekmek İçin Harika Bir Yer – İzmir Karagöl
Fotoğraf, video çekmeyi seviyorsanız, şarjlarını doldurduğunuz fotoğraf makinenizi ve kameranızı mutlaka yanınıza alın, almazsanız sonra pişman olursunuz, benden söylemesi. Karagöl’de cep telefonları çekmiyor, göl alanına gelmeden önce sizi merak etmemeleri için sevdiklerinizle bu ayrıntıyı paylaşırsanız çok iyi olur. Telefonlar çekmediği için internete girememeyi de göze alarak gitmelisiniz. Çok kalabalık bir dönemde giderseniz, yukarıda giriş ücreti ödeseniz de aşağıda yer bulamayıp geri dönmeniz gerekebilir ve bu koşulda giriş paranızı da geri alamayabilirsiniz, bu yüzden çok kalabalık olabileceği yaz ayları ve özellikle hafta sonlarında ya çok erken gitmenizi, ya da daha az kalabalık olduğu ilkbahar ve sonbahar aylarında hafta içi günlerinde gitmeyi tercih etmenizi tavsiye ederim.
Çocuk oyun parkı sadece bir tane ve bazen çocuklara yetmeyebiliyor. Bu yüzden çocuklarınızı yanınıza alacaksanız bunu iyi düşünün derim. Gölde balık tutmak yasaktır, oltalarınızı evde bırakın. Ördek ve kazları aç bırakmaz, ekmek ile beslerseniz güzel olur. Lütfen çöplerinizi giderken yanınızda götürün, hatta sırf bunun için kullanacağınız birkaç çöp poşetini lütfen yanınızda getirin ve giderken lütfen hepsini beraberinizde götürün. Lütfen gittiğiniz ve kaldığınız yerleri temiz bırakın ve lütfen mangal yaktıysanız mangalı tamamen söndürdüğünüzden emin olduktan sonra göl alanından ayrılın.
Karagöl’e Niçin Gidilir? Karagöl’de Neler Yapılabilir? Karagöl’de Nerede, Nasıl Kalınır? Karagöl’de Kamp Yapılır mı?
Karagöl’e, temiz hava almak, doğaya daha yakın olmak ve doğayı daha yoğun yaşayabilmek için, ister günübirlik, ister bir süre kalmak üzere gidebilirsiniz. Kamp için ayrılan kısımda kendi getirdiğiniz çadırda kalabilirsiniz. Tabiat Parkı içerisinde ve çevresinde kısa doğa yürüyüşleri, foto safari, bisiklet gezintisi yapabilirsiniz. Parkın içinde restoran, büfe, piknik yerleri, çadırla kamp ve karavan alanı var. Kamp için kurulan ortak kullanım alanında tuvalet ve kaynak suyuna bağlı çeşmelerden, elektrikten ve duşlardan girişte ödediğiniz ücret karşılığı yararlanabilirsiniz. Restoranla konuşursanız buzdolabından faydalanmanız da mümkün, ancak oraya giden sadece siz olmayacağınız için buna pek bel bağlamayın derim. Mangalınızı kiralayarak ya da kendiniz getirerek, mangal yakılmasına izin verilen yerlerde mangal keyfini sürebilirsiniz. Karagöl’de piknik yapmak çok keyifli olur. Göl kenarında piknik masaları var.
Gölün çevresinin tamamını dolaşabileceğiniz patika yollar var, o yollarda gönlünüzce yürüyebilir, durabilir, göle yaprakları değen ağaçları ve diğer ağaçları, gölü, gökyüzünü, ağaçlar üzerindeki ve etrafındaki mantarları ve sarmaşıkları huşu içinde izleyebilir, çok mangal yakılan bir günde değilseniz, tertemiz, bol oksijenli havayı ciğerlerinize doya doya çekebilir, enerjinizi yenileyebilirsiniz. Tüm alanda tüm o güzelim doğa ile iç içe muhteşem fotoğraflar, videolar çekebilirsiniz. Ördekleri, kazları, göl kıyısındaki kurbağaları ve gölde yüzen balıkları, ağaçtan ağaca, yerlere konan, uçan kuşları, hatta şanslıysanız sincapları izleyebilir, kuşların ve rüzgarla hışırdayan ağaç yapraklarının seslerini dinleyebilirsiniz.
Yazar: N. Esra Tan
Originally posted 2022-06-10 03:10:58.