Üşengeçlik ve Tembellik Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Üşengeçlik ve tembellik sorumluluktan kaçmak isteyen herkesin işleri erteleme sebeplerinin başında gelmektedir. Bu tip insanlar yapılması gereken işleri yapmak yerine uzanmak, dinlenmek, film ya da dizi izlemek, oyun oynamak gibi farklı aktiviteler ile uğraşmaktadır.

Üşengeçlik Nedir?

Bir insana bir iş yapması söylendiğinde üzerine bir ağırlık ve yorgunluk çöküyor ise, bu insan üşengeçtir demektir. Bu durumda aniden enerji kaybedilmektedir. Zamanla bu durum alışkanlık haline gelmektedir. İşte en ufak bir işi bile çok abartmaya ve her işten kaçmaya üşengeçlik denilmektedir. Tabii ki üşengeç olmak bazı insanlar için büyük bir sorun haline gelmiş ve adeta hastalık durumuna geçmiştir. Bu tip hastalık haline gelen kişilerde, su alıp içmek bile bir sorun haline dönüşmektedir. Üşengeç insanların en önemli özelliği ise erteleme hastalıklarıdır.

Erteleme hastalığı olanlar yapılması gereken işleri her daim son güne bırakmaktadır. Bazı insanlar erteledikleri işleri unuturlar ve yapmazlar. Bazıları ise bu işi yerine getirirken söylenerek kendilerini daha zor duruma sokarlar. Bu tip insanlar kurulan alarmları bile sürekli ertelemektedir. Onlar için 1 dakika bile çok önemlidir. Bu tip insanların en önemli özelliği örneğin sınavı var. Sınav günü gelip çatana kadar nasılsa yarın var derler. Bazı insanlar yapı bakımından üşengeç olmaktadır. Kendileri durumun farkında bile olsalar, keyifleri bu şekilde yerinde olduğundan bu durumdan rahatsızlık duymazlar. Kimisi ise bu durumdan çok rahatsız oldukları halde ellerinden bir şey gelmez. Bu duruma Tembellik Hastalığı yani Kronik Yorgunluk Sendromu ismi verilmektedir.

Kronik yorgunluk sendromu insanlarda sadece dinlenme sonucu geçmektedir. Bu insanlar hava almak için yürüyüşe çıktıklarında bile 10 dakika sonra yorulur ve dönerler. Dinlenmek onlar için fayda etmez, hep yorgundurlar. Uyuduğu halde uykusunu hiç alamayan insanlarda genel olarak bu rahatsızlıktan şüphelenilmektedir. Bu rahatsızlığın sebebi uzmanlar tarafından genel olarak karbonhidrat eksikliği şeklinde yorumlanmaktadır. Yeterli miktarda enerji alamayan insanlarda tembellik hastalığının görünmesi daha olası bir durumdur.

Tembellikten Kurtulmak için Yapılması Gerekenler

Tembellikten kurtulmak için öncelikle tembelliğinin nedeninin anlaşılması gerekmektedir. Sorunun kaynağı bulunduğu zaman çözümü de kolaylıkla bulunabilmektedir. Örneğin, çok yorgun olduğu için tembellik yapan insanın bunu yenmesi çok zor değildir. Ya da özel hayatında sorun olanlar, iş yerinde mutsuz olanlar, başarısızlık korkusu olanlar da genel olarak tembellik yapmaktadır. Tembelliğin altında yatan asıl neden bulunduktan sonra, kendinize inanarak ve motive olarak bu durumdan kolaylıkla kurtulabilirsiniz.

Tembellikten kurtulmanın bir diğer yolu, daha fazla hareket etmektir. Tembellik tembelliği, çalışmakta daha çok çalışmayı getirmektedir. Erken kalkmak, yakın mesafelere yürüyerek gitmeyi alışkanlık haline getirmek, asansör yerine merdivenlerden çıkmayı tercih etmek, daha basit bir deyişle daha çok hareket etmek tembellikten kurtulmanın en güzel yoludur. İnsanlar hareket ettikçe bedeni de zihni de daha enerjik olur. Böylece yapmaya üşendiği şeyleri dahi yapmak ister.

Tembellik nedir? Nasıl kurtulurum?
Dünyanın en tembel hayvanı

Tembellik Tedavi Planı

Tespit ettiğiniz şeylerin sebeplerini anladıktan sonra kendinizi tedavi etmek için bir plan hazırlamanız başarıya daha kolay ulaşmanıza yardımcı olacaktır. Bunun için öncelikle kişinin nereden başlayacağını bilmesi ve ona göre devam etmesi gerekmektedir. Örneğin temizlik yapmaktan üşeniyorsunuz, eğer dağınıklığın içinde plansız şekilde durursanız o dağınıklık gözünüzde çok daha büyüyecektir. Fakat planlı hareket ederseniz dağınıklığı çok kısa sürede halledebilirsiniz.

Herkesi tembelliğe iten bazı etkenler bulunmaktadır. Bu etkenlerin ne olduğunu tespit etmek ve onlardan yavaş yavaş kurtulmak gerekmektedir. Bu etkenlerin en başında televizyon gelmektedir. Televizyon adeta bir bağımlılık yapmaktadır. Bu bağımlılıktan kurtulmak en azından azaltmak gerekmektedir. Bir dizi ya da filmi bitirmek için birçok iş ertelenebilmektedir. Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte hayatımıza giren sosyal medya da bu durumu tetikleyen etmenlerden bir tanesidir. Sosyal medyada insanların neler yaptığını takip etmek genel olarak motivasyon düşürmekte ve kişiyi olumsuz etkilemektedir. Birinin orada tatil yaptığı görürken, işe gitmek, ödev yapmak, ders çalışmak ya da temizlik yapmak doğal olarak herkese zor gelecektir.

Tembellik bir haktır ama…

Tembellik yapmak bazen herkesin hakkıdır. Fakat bu devamlı hale gelmemelidir. Bazı günler belirleyebilir ve o günleri sadece kendiniz için bir şeyler yaparak geçirebilirsiniz. Siz tembellik yaparak mutlu oluyorsanız o günleri tembellik yaparak geçirebilirsiniz. Bu sizi motive edecekse az da olsa tembellik yapmanın hiçbir sakıncası bulunmamaktadır.

Bütün bunların yanı sıra işinizi sevmeniz de çok önemlidir. Sevmediği işi yapan herkes çok doğal bir şekilde o işi yapmamak için tembellik yapar. Bu yalnızca çalışma hayatı için geçerli değildir. Ütü yapmaktan hoşlanmayan bir ev hanımı ütüyü hep erteler. Aynı şekilde matematik dersini sevmeyen bir öğrenci o dersin ödevlerini ya da sınavına hazırlanmayı hep son ana bırakır. Bu insanın doğasında olan çok normal bir davranış şeklidir. Bu tür durumlar tembellik hastalığından sayılmaz. Bu durumlarda da ödül sistemi kişinin motivasyonunu arttıracaktır. Çok basit bir şekilde ödül sistemi oluşturulabilir. Örneğin, ütü yaparsam bir büyük çikolata yiyeceğim. Matematik ödevimi bugün bitirirsem yarın arkadaşlarım ile sinemaya gideceğim gibi basit ödüller ile kendinizi motive edebilirsiniz. Bütün bunlar Tembellik Nasıl Geçer? sorusunun cevabıdır.

Üşengeçlikten Sorumlu Hormon

Tembelliğin ve üşengeçliğin bir sebebi de hormonlar olabilmektedir. Hatta bazı uzmanlar tarafından bu durumların kalıtsal bir özellik olduğunu savununlar da bulunmaktadır. Bazı uzmanlara göre dopamin hormonu eksikliği üşengeçliğin temel sebebidir. Üşengeçlik hormonu ile savaşmak için Japonya’da Kaizen Yöntemi (Kaizen Tekniği) kullanılmaktadır. Bu yöntem yapmaktan en nefret ettiğiniz şeyi 60 saniye için yaptığınız bir yöntemdir. 1 ay boyunca bu işlem devam etmektedir. Üşendiğiniz şeyi sadece 60 saniyelik yapmanız ve bunu her gün tekrarlamanız istenmektedir. Eğer bu bile yani 60 saniye bile yapılamayacak kadar tembellik durumunuz var ise bu durumda psikolojik destek alınması gerekmektedir.

Üşengeçlik Sorununun Hipnoterapi ile Bilimsel Çözümü

Üşengeç ve tembel olduğu için mutsuz olan insanın tedavi görmesi gerekebilmektedir. Kişinin bu durumdan rahatsız ve mutsuz olması kronik bir rahatsızlık haline gelmesi anlamına gelebilir. Bu durumda uzman bir psikologtan yardım almak gerekmektedir. Bu iş ile genel olara psikoterapistler ilgilenmektedir. Hipnoterapi yöntemleri ile kişinin bakış açısını değiştiren telkinler uygulanmaktadır. Terapiyi yapan kişi tarafından içeriden su almanın zorlukları değil, su içmenin hayatını devam ettirmek için gerekli bir işlem olduğunun bilinçaltına işlenmesi anlamına gelmektedir. Uzmanlar tarafından gerçekleştirilen bu işlem genel olarak 10 ya da 12 seansta çözülmektedir.

Üengeçlikten kurtulmak

Fakat unutulmamalıdır ki kişinin en büyük destekçisi ve psikoloğu kendisidir. Kendiniz sorunun kaynağına indiğinizde ve motive olduğunuzda bu durumu kolayca yenebilirsiniz. Yukarıda bahsettiğimiz yöntemlerin bir ya da birkaçı ile bu durumdan kurtulmak mümkündür. Tembellik ve üşengeçlik kronik bir rahatsızlıksa tabii ki tedavi edilmelidir. Fakat kişinin sadece kendisi ile ilgili problemleri ve hem özel hayatı hem de sosyal hayatı ile ilgili mutsuzlukları var ise, bu kişinin kendisi tarafından çözülebilir. Bu durumda ödüllendirme sistemi en güzel tedavi yöntemidir. Yapmak istemediğiniz her iş için, çok istediğiniz bir şeyi kendinize ödül olarak seçebilir ve bu şekilde motive olabilirsiniz.

Originally posted 2022-05-23 21:59:24.