Tembellik Hastalığı
Tembellik Nedir?
Tembellik ya da tembellik hastalığı tam olarak herkesin bildiği gibi yan gelip yatmak değildir aslında. Tembellik,faaliyet yeteneğine sahip olunmasına rağmen efor sarf etmede isteksizliktir. Kısaca bilinçli vazgeçiş de denebilir. Yapmamız gereken şeyin farkındayızdır ama yapmamız gerekeni yapmak istemeyiz.
Tembellik Bir Hastalık Mıdır?
Tembellik Hastalığı
Araştırmacılar tembelliği tek başına bir hastalık olarak düşünmenin doğru olmayacağını ancak depresyon,kronik yorgunluk sendromu,şizofreni rahatsızlıklarını tetikleyen çok önemli bir semptom olduğunu söylemektedirler.
Psikolojide bir rahatsızlığın, örneğin panik atak, depresyon gibi hastalık olarak kabul edilebilmesi için yaşamsal faaliyetlerimizde aksaklığın meydana gelmesi en önemli kurallardan biridir hatta en önemlisidir denebilir. Yani bir durum uzun süre yeme, içme ve uyuma alışkanlıklarımızda düzensizlik yaratıyorsa, bu durum hastalık boyutuna taşınıyor demektir. Tembellik hayatınıza müdahale etmeye başladığında, kendinizi bir gözden geçirme zamanınız gelmiş demektir.
Peki hastalık boyutunda olmasa da genelde hepimizi pençeleri arasına alan tembellik neden kaynaklanır?
Neden Tembellik Yaparız?
⦁ Bazı aileler çocuklarının yapması gereken işleri kendileri yapar.Küçüklüklten başlar bazen çocuk büyüdüğünde bile devam eder.Odalarını toplarlar,yiyecek ve içeceklerini önlerine koyup önlerinden toplarlar,bir dediğini iki etmezler,okuldan verilen ödevlerini yaparlar,okul başvurularını yaparlar,çocuğun takip etmesi gereken şeyleri aile takip eder ve çocuğu bilgilendirir hatta bazen bu iş öyle bir boyuta gelir ki zamanı geldiğinde iş başvurusunu bile ailesi yapar.Ailesi tarafından böyle muamele gören insanlar hayatta onların işini yapıcak biri kalmadığında işlevsiz kalırlar ve yapması gereken şeylere isteksizlik duyup ertelerler.
⦁ Motive eksikliği de tembelliği tetikler.Bir işi yapmak için yeterli motivemiz olmazsa o işe olan isteksizliğimiz artar.
⦁ Yüzleşmekten korkmak yani yapılacak iş sonucu ne olacağından korkmak isteksizliği doğurabilir.
⦁ Başarısız olma korkusu çoğu insanda bir işe başlamama isteği uyandırır.Risk almak yerine tembellik yapmayı tercih eder.
⦁ Değişime duyulan korku,insanın “comfort zone” denilen güvenli bölgesinden çıkmak istememesi,yeni bir şeyler denemeye korkması.
⦁ Gün içinde çoğunlukla bulunduğumuz ortamda mutlu değilsek,bu diğer ortamlarımızı da etkiler ve hiçbir konuda hiçbir şey yapmak istemeyiz.
⦁ Birlikte vakit geçirdiğimiz insanların tembel olması da bizim tembel olmamızı tetikleyen nedenlerden.
Tembellikle, Tembellik Hastalığı ile Nasıl Başa Çıkarız?
⦁ Sağlıklı beslenin ve bol su için.En kısa sürede kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak.
⦁ Kaizen Tekniği tembellik hastalığı ile mücadele de oldukça etkili olabilir.
⦁ Evde oturduğunuz günler bile kirli kıyafetlerle durmayın,üzerinizi değiştirin.
⦁ Kendinizi motive edin.Bunun için farklı yollar deneyebilirsiniz.
⦁ Yeni bir başlangıç yapın ve düzenli olun.
⦁ Gerçekçi hedefler belirleyin,başarabileceğinize inanın ve başarın.
⦁ Ajanda tutun.Renkli kalem kullanmayı seviyorsanız kullanın.Bu sizi motive edecektir.
⦁ Pozitif olun.Sık sık gülümseyin.İnsanlara güzel enerjiler verin.Böyle olunca insanlar sizi yanınızda daha çok isteyecektir.
⦁ Geçmişi bırakın,geleceğe bakın.
⦁ Bir amacınız olsun.
Originally posted 2022-05-24 14:35:19.