Kronik Yorgunluk Sendromu

Kronik yorgunluk Sendromu Nedir?

Kronik yorgunluk sendromu ödevini yapmak istemeyen bir çocuğun uydurduğu bir şey gibi gelebilir ama tam tersi ciddi bir konudur.Modern zamanın koşuşturmasında yaşanması muhtemeldir. Kısa zaman önce Gaziantepsporlu futbolcu Rajtoral’ın intihar etmesine bile sebep olmuş bir durumdur.

Genelde altı aydan uzun süren bu durum özellikle kadınlarda otuz-otuz beş yaş grubunda görülür.Henüz tam olarak oluşum nedeni bilinmeyen sendromun organik mi yoksa psikiyatrik sebeplerden dolayı mı olduğu tıp dünyasında hala tartışılmakta.

Fiziksel,zihinsel ve duygusal belirtilere sahiptir.Peki bu belirtiler nelerdir?

Kronik Yorgunluk Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

⦁ Konsantrasyonda bozulma ve unutkanlık
⦁ Kas ağrısı
⦁ Boğaz ağrısı
⦁ Çoğul eklem ağrısı
⦁ Dinlendirmeyen uyku ve uyku bozuklukları
⦁ Egzersiz sonrası bitkinlik
⦁ Bulantı
⦁ Enerji kaybı
⦁ Huzursuzluk ve negatif tutumlar
⦁ Depresif duygulanma
Bu kriterlere uyuyorsanız kronik yorgunluk sendromuna sahip olabilirsiniz.Tabiki de bunu kendi kendinize karar vermeniz doğru olmaz.Peki bir doktora gitseniz teşhisi nasıl yapılır?

Kronik Yorgunluk Sendromu Nasıl Teşhis Edilir?

Yukarıda belirtilen durumlarla karşı karşıya olduğunuzu düşünüyorsanız doktora gittiğinizde size yapılacak muayeneler ve tanı testleriyle kolaylıkla teşhis konur.Hastalığın sebebi psikolojik de olabileceğinden hastanın öyküsünün detaylı bir şekilde alınması gerekir.Aynı zamanda kişideki yorgunluk ve belirtilerin altta yatan farklı bir sebebi olup olmadığını anlamak için ilgili kan tahlilleri ve görüntüleme teknikleriyle incelemeler yapılır.Belirtilerin oluşumuna neden olan farklı bir durum yoksa,kronik uyku belirtileri uzun bir süredir devam ediyor ve dinlenmeye rağmen geçmiyorsa psikiyatri uzmanı ve psikolog tarafından yapılacak muayene ile bir arada değerlendirilerek tanı konur.Kronik yorgunluk teşhisi konursa tedavi süreci hastalığın şiddetine,hastanın günlük yaşamına,iş hayatına göre değişkenlik gösterebilir.
Eğer benim durumum doktora gitmemi gerektirecek kadar ciddi değil ama sürekli yorgun hissediyorum diyorsanız sizi daha iyi hissettirecek birkaç basit yol.

Kronik Yorgunluk Sendromu ile Baş Etmenin Basit Yolları:

⦁ İş yerinde takım çalışması yapmak iş yerinde sosyalleşmenizi sağlar bu sayede biraz da olsa mola vermiş hissedersiniz.

⦁ Stres kaynaklarınızı tanıyın,bu kaynakları yönetin ve sizi yönetmesine izin vermeyin.

⦁ Ajanda tutun.Ajanda tutmak haftalık işlerinizi düzene sokmanıza ve daha kolay görmenizi sağlar.Bu sayede her şeyi aklınızda tutmaya çalışarak beyninizi yormamış olursunuz.

⦁ Çalışma ortamlarınızı yeniden düzenleyin.Toplu bir ortamda çalışmak her zaman daha ferah hissettirir.Dağınık yerlerde çalışmak gözünüzü yorar,daralmanıza yol açar.

⦁ Aşırı iş yükünden kaçının.

⦁ Uyku düzeninize dikkat edin.Her gün vaktinde uyuyup uyanmak gün içinde sizi daha dinç hissettirecektir.Gün içinde uyumayın.

⦁ Düzenli olarak kas gevşetici egzersizler yapın.

⦁Kaizen yöntemi hakkında bilgilenin. İşinize fazlasıyla yarayacaktır.

⦁ Bol mineralli,vitaminli besinler tüketin.

Originally posted 2022-05-24 00:14:28.